Den nå avgåtte Solberg-regjeringen foreslår i statsbudsjettet en produksjonsavgift på vindkraft på 1 øre pr kWh. I Klassekampen 14.10. syns Ådne Naper dette er bra, fordi det gir «kompensasjon» til vertskommunene for den naturraseringen vindkraftverk betyr.
I realiteten vil avgiften fungere som smøremiddel for å få kommunestyrene til å åpne for nye vindkraftverk på land, noe den avgåtte olje- og energiministeren Tina Bru åpent har sagt nettopp er hensikten med avgiften.
Naper, som er medlem i SVs sentralstyre, og SVs medlem i sentralstyret i Kommunenes Sentralforbund, etterlyser videre at vindkraftverkene skal bli pålagt en naturressursskatt, slik vannkraften betaler. Denne «skatten» fungerer slik at det vannkraftverkene betaler til kommunen, blir kompensert krone for krone gjennom tilsvarende redusert skatt til staten. Det ser da ut som om kommunene får skatteinntekter fra det lokale kraftverket. Realiteten er at det er staten, altså du og jeg, som tar regningen. Men dette gir penger i kassa i kommunene, og vil på samme måten som produksjonsavgiften gi insitament for kommunestyrene til å åpne for mer vindkraft, også i urørt natur.
Naturressursskatten er altså ingen reell skatt for kraftprodusenten. Det er derfor ikke så rart at Norwea, vindkraftbransjens organisasjon, lenge har ønsket seg en slik «skatt» for vindkraftverkene.
Men hvis Naper vil at vindkraft skattemessig skal likestilles med vannkraft, er det likevel helt greit. Men da forutsatt at han også tar med grunnrenteskatten som vannkraftverkene betaler. Den er en høyst reell skatt og er for tiden på 37 %. Med likt skatteregime for vindkraft og vannkraft ville vi ikke trenge å bekymre oss for mer naturrasering av nye vindkraftverk.
Naper skriver også at « – i Norge er det tradisjon for at kraftproduksjon er noe mer enn ren, kommersiell virksomhet.» Dette er riktig bare fram til 1990. Til da var strøm betraktet som vår 4. infrastruktur, på linje med vei, vann og avløp. Med liberaliseringen av kraftbransjen fra 1991 ble strømproduksjonen omdefinert fra infrastruktur til nettopp et rent kommersielt produkt, på linje med pizza, poteter, biler og sydenturer. Vi opplever nå konsekvensene av dette, gjennom at unødvendige kabler til utlandet importerer skyhøye strømpriser vi aldri hadde trengt å få her i landet.
Om forfatter
Hogne Hongset (født 6. juni 1940 på Vega) er en norsk forfatter, organisasjonsmann og fagforeningsmann. Hongset har skrevet en dokumentarbok om naturgass og utbyggingen av Ormen Lange-feltet. Han har også skrevet flere kriminalromaner innen temaet olje og energi.
Han har arbeidet mange år i oljebransjen, blant annet ti år som informasjonssjef i Statoil. Før han gikk av med pensjon arbeidet han i ti år med næringspolitikk som spesialrådgiver i LO-forbundet Industri Energi.
Hongset var i perioden 2013–2014 redaktør for det industrifokuserte magasinet På Spissen, som ble utgitt av Industri Energi.