Fremdeles mangler Nordmørslista noen underskrifter for å kunne stille til fylkesvalg. De nødvendige underskriftene for å stille til kommunevalg i Kristiansund er imidlertid oppnådd. Men det vil nok være viktig for partiet å kunne stille til fylkesvalget. Det siste er sannsynligvis en kritisk suksessfaktor for partiets videre fremtid.
Et argument for at vi ikke trenger slike lokale småpartier er at de har mindre innflytelse på Storting og i regjering. Imidlertid kan vel heller ikke så mange av de etablerte partiene de senere årene påberope seg særlig innflytelse i egne leire på verken Stortinget eller hos Regjeringen. Et av de få hederlige unntakene er Frp og Jan Steinar Engeli Johansen som må tilskrives mye av æren for at Atlanterhavstunnelen mellom Averøy og Kristiansund ble bompengefri mange år før tiden. En sak som har vært av betydelig positiv betydning for regionen.
Det er sikkert mange som påberoper seg deleierskap og innflytelsesbidrag til både Campus og Normoria som også blir to fantastiske regionsutviklingstiltak. Uten tidligere fylkeskommunedirektør i Møre og Romsdal, Ottar Brage Guttelviks innsats over en årrekke, ville nok begge disse prosjektene vært et stykke unna realisering ennå. Det ville vel også vært direkte feil å ikke nevne Pål Farstad og Venstre som betydelig bidragsyter i denne sammenheng.
Thrillervalg og en mengde spørsmålsstillinger
Kommunevalget i Kristiansund for 2023 kan bli en skikkelig thriller og det er mulig å forestille seg mange ulike konstellasjoner, samarbeidsformer og potensielle ordførerkandidater.
Gode ordførere vokser ikke på trær. Gode lederegenskaper omhandler egenskaper og kompetanse innen å megle, forsone, samarbeide tverrpolitisk, utvise respekt for sine politiske motstandere, engasjere, reagere, agitere, gjennomføre, sosialisere, mane til kamp m.m. For en kommune og et regionsenter betyr det derfor mye at riktig person blir ordfører. Lokalvalg er også for mange mer et personvalg enn et partivalg. Greier vi noen gang å få en “borgermester” som Dagfinn Ripnes som ordfører i Kristiansund? En som fant tverrpolitisk støtte og etablerte godt samarbeid både i regionssenteret og i regionen? Ikke sett siden.
Hvor mye betyr den nye lederkabalen i Venstre for partiets oppslutning og muligheten for å få ordføreren? Det samme spørsmålet kan også stilles for FrP. Sannsynligvis vil nok de mer markante ordførerkandidatene Tore Larssen (V) og Jan Steinar Engeli Johansen(FrP) sørge for økt oppslutning hos begge parti. I tilfelle fra hvilke partier hentes disse nye stemmene?
FrP vil kanskje også få noe trekkraft fra situasjonen ellers i fylket hvor det rapporteres om svært stor oppslutning om FrP på Sunnmøre. Her er de såpass store at om de ikke går seg bort i Romsdal og på Nordmøre, vil de nok ha stor innvirkning på utnevnelsen av den nye fylkesordføreren etter valget.
Vil sykehussaken fremdeles være en valgkampsak, og vil velgerne fremdeles huske at Arbeiderpartiet ved minst to anledninger ikke brukte muligheten til å berge sykehuset med fødeavdeling i Kristiansund? At Senterpartiet lokalt ikke har maktet å påvirke sin politikk nasjonalt i posisjon med Ap i sykehussaken?Og at en rekke partier fremdeles ikke har gitt opp kampen?
Hvor mye vil den nasjonale nedgangen til regjeringspartiene Ap og Sp påvirke kommune og fylkesvalg?
Hvordan er samarbeidsklimaet mellom Ap og Sp lokalt i Kristiansund etter denne posisjonsperioden? At varaordfører Berit Frei meldte seg ut av Sp og inn i Ap, hvor Ap fikk både ordfører og varaordfører, hvor mye betyr dette for fremtidig samarbeid. I tilfelle dette fungerer dårlig, hvem vil samarbeide med Ap for å ta makten i Kristiansund?
Hvor stor er «ordførerslitasjen» etter to perioder med Arbeiderpartiet og Kjell Neergaard?
Bråket rundt utbyggingen og organisering i Bolgnesetsaken, vil dette straffe eller belønne enkelte partier og personer?
Bomring eller ikke, blir dette en populistisk eller reell valgkampsak fremover? Majoriteten av folket vil sannsynligvis si ja takk til et vedtak som sparer dem for tusenvis av kroner hvert eneste år i de neste 10 årene. I tillegg aner man ikke helt konsekvensene av denne litt unaturlig oppdelingen av Kristiansund. Er dette utredet tilstrekkelig. Finnes det alternativer for å løse trafikkutfordringene?
Vil Høyre lokalt vinne tilsvarende velgere og popularitet som Høyre nasjonalt den siste tiden? De vil også utvilsomt få flere velgere av både Sp og Ap om utviklingen hos posisjonspartiene ikke snus. Hvor gode lokale saker har de og hvor stor blir Høyres gruppe i Kristiansund?
Vil velgerne ha et politisk skifte? Rødt har hatt en betydelig fremgang de siste årene. Når treffer de taket? Kan de bli enda større? Hvem er samarbeidspartnerne til Rødt i en potensiell posisjon? Er det lett for noen i de ytterste politiske partiene å få ordføreren?
SV har nå fått en ny partileder nasjonalt som allerede ved partiets årsmøte markerte seg forholdsvis markant. Hvordan mottas dette av velgere lokalt? SV er også ett av de partiene som er har vært svært tydelig i sykehussaken. Arbeiderpartiet kan fort bli en mismatch her.
MDG har mulighet til å vinne flere velgere på klimakamp via et voksende internasjonalt fokus på dokumenterte klimaendringer og naturtap, som de mest ihuga skeptikerne til menneskehetens klimapåvirkning har problemer med å argumentere for. Hvor godt greier MDG å argumentere for lokal kamp for klima og ytterligere naturtap? Hvilke andre gode lokale saker har de? Motstanden mot Bolgneset er en sak alene de kan få stemmer på. Sykehuskamp det samme.
Nordmørslista i jokerrolle?
Og så har vi Nordmørslista. Greier de å få stor nok oppslutning til å være med å danne en opposisjon? Hvem er i tilfelle posisjonspartnerne? Og har de mulighet for å være en joker også i ordførervalget i en eventuell konstellasjon i en posisjon?
Nordmørslista som selv har operert partipolitisk uavhengig, har vist at de kan samarbeide med alle partier avhengig av sak. Det har ført til at de av sine politiske kolleger etterhvert har oppnådd respekt og jeg vil anta at de fleste ville savnet det friske demokratiske pustet som denne tverrpolitiske lista har vært.
En potensiell koalisjon med jevnstore partier eksempelvis Venstre, Høyre, FrP og Nordmørslista med i størrelse 10-15 prosent hver, ville kanskje finne et kompromiss med Nordmørslistas kandidat på topp?
Lokalpolitisk sunn konkurranse
Det ville vært trist at dette lokalpolitiske initiativet som har vært en positiv konkurrent til de etablerte partiene, døde hen på grunn av at de ikke maktet å samle nok underskrifter til fylkestingsvalget.
Uten at jeg flagger noe politisk syn har jeg ingen problem med å erkjenne at jeg har skrevet under på at Nordmørslista skal kunne stille til både kommune- og fylkesvalg. Det oppfordrer jeg sterkt også andre til å gjøre.
Man trenger ikke å stemme på dem, men de kan kanskje være med på å gjøre nettopp ditt parti mer skjerpet og gjøre politikk mer levende, folkelig og engasjerende.
Ved å signere partiets liste for at de kan stille til valg også på fylkestinget, gis man en god, ja kanskje til og med unik mulighet til å styrke og anvende demokratiet.