Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Steinar Melby
Kommentar
19 oktober 2022 22:08
Del på Facebook
Det er smått uforståelig at HMR velger å angripe for svært mange selve ikonet på håp og fortsatt tro på at Kristiansund og deler av Nordmøre skal berge sitt sykehus og sine helsetilbud, Anja Cecilie Solvik, grunnlegger av Bunadsgeriljaen. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Det er smått uforståelig at HMR velger å angripe for svært mange selve ikonet på håp og fortsatt tro på at Kristiansund og deler av Nordmøre skal berge sitt sykehus og sine helsetilbud, Anja Cecilie Solvik, grunnlegger av Bunadsgeriljaen. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Jeg ønsker å si noe om de som styrer, bestemmer og forskjellsbehandler våre helsetilbud, helsebyråkratene som for alvor befinner seg i et ekkokammer med evinnelig fokus på kynisk effektivisering, sentralisering og bedriftsøkonomi. Skulle de ikke egentlig ha drevet med helse- og omsorg?

Vi har til og med et departement som heter helse- og omsorgsdepartementet med tilhørende statsråd. For oss her i deler av regionen Nordmøre under Helse Møre og Romsdal, er det ting som tyder på at helse- og omsorg ikke er prioritert like sterkt for alle.

Annonse
Annonse

Etter at helseforetaket på rekordtid både har lagt ned fødeavdeling og barselavdeling på Kristiansund sykehus straks etter at helse- og omsorgsminister Kjerkol åpnet for å gjøre akkurat det, skulle man kanskje tro at man gikk litt stillere i dørene. Utvise litt takt og tone, benytte sosial intelligens til å forklare, komme folk i møte og prøve å roe situasjonen hos et opprørt og oppgitt folk.

Men nei da. På dagens styremøte i Helse Møre og Romsdal går direktør Øyvind Bakke til angrep på Bunadsgeriljaen, etter at tidligere leder i Bunadsgeriljaen, Anja Cecilie Solvik som la ut et personlig innlegg på Facebook hvor hun retter kraftig kritikk mot Helse Møre og Romsdal i går.

Solvik fortalte i etterkant at hun hadde fjernet innlegget og at hun et par steder kunne ha formulert seg annerledes, men mente at mange av argumentene hun kom med også stod seg i dag. Se link under.

Anja Cecilie Solvik, Bunadsgeriljaen og deres kamp

Anja Cecilie Solvik har gjort en svært bemerkelsesverdig innsats for fødekvinner og kvinnehelse gjennom en årrekke. Hun har stått på barrikadene og vært grunnlegger og frontfigur for Bunadsgeriljaen og har lagt ned tusenvis av dugnadstimer og bygget opp en organisasjon med 100 000 medlemmer på Facebook. Jeg våger den påstanden at svært få politikere i Kristiansund noen gang har hatt så mange tverrpolitiske møter i hovedstaden med stortingspolitikere i sin karriere, som Solvik har hatt på disse få årene med Bunadsgeriljaen.

Av den grunn har jeg også stor forståelse for at det kan gå ei kule varmt når en blir vitne på første rad til de svært effektive termineringene av både føde- og barseltilbud med nær sagt noen pennestrøk, straks etter at Kjerkol fremførte regjeringens tvetydige og og helgarderte svar om fortsatt fødetilbud i Kristiansund, både før og etter det nye sykehuset på Molde.

Styreleder Ingve Theodorsen sier til og med at han kunne tenkt å få vurdert juridisk Bunadsgeriljaens oppfordring om å sende dem negative historier fra føden i Molde.

Manglende tillit og legitimitet

Jeg tror fremdeles ikke at Helse Møre og Romsdal ennå har tatt innover seg at det fremdeles er en stor antipati og motstand mot det nye sykehuset på Molde. Prosessene som har vært utført, tilbudene som mistes og forverres på Nordmøre og den evinnelige fogderistriden rundt det meste av offentlige tilbud og arbeidsplasser har ført til at man har mistet all tillit og respekt for bestemmelser og beslutninger som gjøres i Helse Møre og Romsdal. Det nye sykehuset har rett og slett ikke oppnådd legitim folkelig støtte og det vil dessverre helseforetaket bli smertelig klar over når det står ferdig. Da er man avhengig av at det oppnås et svært optimistisk budsjettert pasientgrunnlag, som kanskje mest er der for å tvinge prosjektet frem.

Derfor er det smått uforståelig at man velger å angripe selve ikonet på håp og fortsatt tro på at Kristiansund og deler av Nordmøre skal berge sitt sykehus og sine helsetilbud.

Hvordan tror dere tilliten til helseforetaket er etter denne runden? Tillit til hvor stødige og ærlige løftene og planene om fortsatt DMS-tilbud og realisering av SNR Kristiansund er ? Hva tror dere dette gjør med samarbeidsånd og felles innsats?

Det skal også bli spennende å se når de virkelige og reelle overskridelsene av byggeprosjektet på Hjelset blir offentliggjort. Det er da ingen som tror at det holder med noen få hundre millioner i overskridelser som er kommunisert så langt.

Annonse
Annonse

Hvem tror at massive overskridelser ikke vil få negative følger for også DMS-tjenester og SNR Kristiansund i så tilfelle? Her er det nok flere fagfelt og avdelinger som vil lide under «rekrutteringsvansker og uforsvarlige tilbud» i begrunnelsen for å flytte dem til det nye sykehuset på Molde.

Sykehusskandale

Et luftslott av et sykehus som jeg dessverre tror kommer til å bli den største sykehusskandalen overhodet i Norge.

  • Store kostnadsoverskridelser (som de fleste underbudsjetterte offentlige byggeprosjekter + dagens situasjonsbetingede prisstigninger).
  • Et sykehus som vil ha færre tilbud enn det dagens to sykehus har til sammen og med et forvitrende pasientgrunnlag.
  • Et sykehus under et helseforetak som vil bli gjenstand for mange søksmål på grunn av dødsfall, uførhet, invalidisering og andre sykdomskomplikasjoner på grunn av for dårlig beredskap og økt reisetid og -vei til sykehus.

Hvem har ansvaret

Regjeringen via helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol har med sitt siste utspill overlatt alt ansvar til Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge. Jeg håper dere tar konsekvensen av det, styret og den øvrige ledelse i Helse Møre og Romsdal.

Når kommer de første søksmålene som et direkte resultat av Helseforetakets organisering etter mer bedriftsøkonomiske modeller, som dessverre ikke har så like sterkt fokus på rettferdig helse- og omsorg lenger?

Noen vil bli stilt til ansvar.

Jeg tror at vi en gang i fremtiden vil få tilbake de høyst nødvendige helsetilbudene som vi nå blir ranet for, da det er ingen som vil stilles til ansvar for de situasjonene som dessverre vil oppstå. Dette vil bli svært trist og drastisk konsekvenslæring og kostnaden med å bringe helsetjenestene tilbake vil bli enorme og ufattelig mye mer enn om det ble bestemt og bevilget tilstrekkelig med midler til å opprettholde dagens tilbud med to sykehus på Nordmøre og i Romsdal.

Feilplasseringen av det nye sykehuset

Det som også er synd er feilplasseringen av det nye sykehuset på Hjelset som dessverre vil bli bygget.

Denne plasseringen gjør at det vil lekke pasienter fra hele Rauma og Vestnes til Ålesund, man vil få litt flere pasienter fra Sunndal og Surnadal (etter det eventuelle samferdselsprosjektet mellom Surnadal og Sunndal via Todalen). Surnadal vil fremdeles lekke pasienter til Orkdal og Sankt Olav. I tillegg vil Smøla og Aure sørge for stor lekkasje til også Orkdal sykehus og Sankt Olav. For Kristiansund sin del er det nok mange som av grunner nevnt ovenfor, vil velge bort SNR Hjelset for planlagt behandling til fordel for enten Sankt Olav eller Åse.

Man gambler sikkert på at denne siste gruppen kanskje med tiden vil glemme og at de allikevel vil benytte de nærmeste tjenestene. Ett par generasjoner vil nok huske lenge ennå og det hjelper ihvertfall ikke å behandle og kommunisere med folket på Nordmøre slik Helse Møre og Romsdal gjør for tiden. Dette er å helle bensin på bålet.

Det er også håp om at statsråden oppfatter de alvorlige langtidskonsekvensene av dette og sørger for at stortingsvedtaket for fortsatt fødetilbud i Kristiansund blir igangsatt så fort som råd er. Det er til syvende og sist statsråden som bør ta ansvaret.

Alternativet er svindyrt og direkte livsfarlig.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøEg har tidlegare sagt at Kjerringsundsambandet ikkje blir realisert utan bru over Julsundet. Dersom ikkje vil sambandet ende på Sundsbøen ...
@Geir Ole SætremyrDa har du endelig erkjent at Kjerringsundet ikke er uavhengig av Møreaksen, men faktisk avhengig av Møreaksen. Og at fastlandssambandene ...
@Terje SundsbøDu har framleis ikkje lest KS2 for Kjerringsundet.  Dei var usikre på om Aukra var kredittverdige fram til 2070, eller ...
@Geir Ole SætremyrFinansieringen av Kjerringsundet er ikke uavhengig av Møreaksen. Uten fastlandsforbindelse for Otrøya eller Gossen, så vil trafikken og bompengene bli ...
@Terje SundsbøØkonomisk uavhengig når der gjeld finansiering. Og, for å vere nøyaktig skal byggekostnaden dekkast av opplåning mot tilbakebetaling gjennom innkreving av ...
@Geir Ole SætremyrDu sier at Kjerringsundet har felles byggeledelse med Møreaksen, og kan ikke bygges uten tunnelmassen fra Møreaksen. Hvordan kan du ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse