Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Mette Grødahl, medlem av Bunadsgeriljaen
Ytring
19 oktober 2022 19:36
Del på Facebook
Bunadsgeriljaen ved leder Marie Grødahl Brekkan konfronterer Helse Møre og Romsdals direktør Øyvind Bakke og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol tidligere i høst, utenfor Kristiansund sykehus. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Bunadsgeriljaen ved leder Marie Grødahl Brekkan konfronterer Helse Møre og Romsdals direktør Øyvind Bakke og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol tidligere i høst, utenfor Kristiansund sykehus. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg sitter og hører på styremøte i Helse Møre og Romsdal og direktør Bakkes orientering til styret. Jeg må si at jeg er rimelig sjokkert over måten direktøren presenterer og driver karakterdrap på en enkeltperson som i 3,5 år har stått på for de fødende på Nordmøre og resten av landet.

Vi har tidligere også sett at tidligere klinikksjef Johnsen har fått lagt ut kritikk av Bunadsgeriljaen på offentlige sider i HMR uten at Bunadsgeriljaen har hatt mulighet til å forsvare seg. Er ikke dette på grensen til politikk og et stygt angrep på en frivillig organisasjon?

https://helse-mr.no/om-oss/nyheiter/nyheiter-2022/kronikk-bunadsgeriljaen-sprer-feilinformasjon-og-frykt

Bunadsgeriljaen har alltid ønsket å ha en dialog med helseforetaket, men dette har vært helt umulig. Ja det har vært brukt drastiske tiltak som åredunking på styremøter og brukt kvasse ord i innlegg etc. Men det har vært eneste mulighet til å ha fokus på saken, da vi ikke får faktaopplysninger fra helseforetaket, og resultatet er at vi ligger skyttergraver istedet for å samarbeide. At direktøren påstår at informasjon Bunadsgerijaen gir ikke er riktig er vel en tolking av realiteter som ses på og oppleves fra forskjellige måte. Det kunne blitt bedre om en hadde snakket sammen istedenfor å gå i skyttergraven.

Bunadsgeriljaen er en frivillig organisasjon som har jobbet på dugnad i 3,5 år for å kjempe for et godt fødetilbud, og da er det forkastelig at HMR går etter en frivillig organisasjon og enkeltpersoner i et styremøte som de ikke er invitert til. At godt betalte direktører og styrer får utfolde seg for åpen scene uten mulighet for en frivillig organisasjon og enkeltpersoner til å forsvare seg er ikke vårt demokrati verdig. Hvem vil tørre å si sine meninger når denne fremgangsmåten benyttes for å strupe meninger? Når i tillegg styreleder går til angrep på Bunadsgerijaen for at de ønsker kun negative fødselsopplevelser, så tror jeg han bør lese innlegget en gang til, for Bunadsgerijaen ønsker historier, både positive og negative opplevelser, og grunnen til dette er at vi føler at historier blir pyntet på fra HMR.

Vi vet at åpning av fødeavdelingen i Kristiansund ikke har vært forankret i ledelsen, hverken i styrer eller hos direktør, da de har villet lagt ned dette tilbudet i alle år, men har vært nødt pga anmodningsvedtak. De gav seg på oppløpssiden etter en vellykket rekruttering, men har andre krav til Kristiansund enn andre avdelinger, ref Mortensen 18.10.22 på Dagsnytt18.

https://tv.nrk.no/serie/dagsnytt-atten-tv/202210/NNFA56101822/avspiller

Vi som befolking på Nordmøre føler oss sviktet av både HMR, HMN og helseministeren i denne saken. Når Hurdalsplattformen ble presentert i 2021 følte vi at vi ble hørt og kunne føle på at vi ble tatt på alvor. Vi arrangerte også åpningsfest når føden åpent før sommeren, når den så stengte igjen etter 3 uker må det være lov å si at vi føler oss skikkelig lurt.

At vi har en helseminister som ikke vil instruere og mener at anmodningsvedtaket er oppfylt er rimelig arrogant. Jeg var selv til stede når helseminister, HMN og HMR var på befaring ved Kristiansund sykehus og må si det var en «tarvelig» opplevelse. At det var leid inn minst 6 sikkerhetsvakter + politi for å holde vakt ved inngangen til sykehuset som om Bunadsgerijaen og innbyggerne er en «terrororganisasjon» var sjokkerende. Vi kunne ikke få kjøpt oss en kopp kaffe uten å bli fulgt av en sikkerhetsvakt. Er dette måten å forsøke å diskreditere/ydmyke en frivillig organisasjon på skattebetalernes regning?

At direktør framstiller en god prosess overfor ansatte er nok direktørens og ledelsens opplevelse av prosessen, men jeg forstår godt at ansatte føler seg skikkelig lurt.

At vi er ferdig med denne saken kan jeg med sikkerhet si at vi ikke er. At regjeringspartiene også kommer til å bli straffet ved de neste valgene om de ikke holder det de har blitt enige om i Hurdalsplattformen er garantert. Det har bygd seg opp en politikerforakt som er lite heldig for vårt demokrati, en kan ikke bare kaste lovnader over bord når en er kommet i posisjon. Jeg vil tro mange vil stemme blankt, som er lite heldig, men som også er et signal.

https://www.nationen.no/motkultur/leder/nedlagt-barsel-svekker-tilliten-til-regjeringen/

Denne saken gjelder heller ikke kun Kristiansund, men den vil bli brukt for alt den er verdt av andre helseforetak i fremtiden.

https://www.tk.no/kampen-for-foden-angar-oss-alle/o/5-51-1229083

Hva som blir resultatet av denne «stillingskrigen» er usikkert, men en ting er sikkert; om ikke politikerne tar ansvar for vår helse og lager gode forhold for helsepersonell som springer stadig fortere, så vil som nevnt over demokratiet tape til slutt, og vi sitter igjen med selvrettferdige byråkrater som får utfolde seg i offentlige fora uten å bli motsagt.

https://www.tk.no/en-folelse-av-forakt/o/5-51-1230817

Jeg ønsker også å referere Sigrid Bonde Tusvik om å hylle Bunadsgerijaen da dette ER kvinnekamp.

«– Jeg er opptatt av at kvinner skal tørre å si meningene sine høyt og tørre å bli upopulære. Hvis mange heller holder kjeft, lønner ikke det seg i lengden, forklarer Tusvik, og trekker frem Bunadsgeriljaen som et eksempel hun beundrer for å ha sterke meninger.

– Jeg vil hylle Bunadsgeriljaen litt. De fortjener ros, for det de driver med er rett og slett bra kvinnekamp»

https://www.tk.no/onsker-a-gjore-fylket-mer-attraktivt-for-kvinner/s/5-51-1232142

Avslutningsvis vedlegger jeg et kart som viser hvorfor vi ikke gir oss.

Sykehuskart 1

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Vidar Hölm · 1 år siden
    Bakke ble headhuntet fra Aleris der han var direktør for deres 42 avdelinger i Norge. Man kan undres om han ikke har et underliggende oppdrag fra sin "forrige" arbeidsgiver og utøve mest mulig påvirkning for å legge til rette for Aleris i Kristiansund med diverse tilbud. Det er på det rene at det offentlige helsenorge for mange år siden har gjort seg totalt avhengig av å kjøpe inn private tjenester fra diverse internasjonale og nasjonale operatører. Helse M&R intet unntak. Jeg sier det igjen. Norsk helsevesen bygges bevisst ned og forretningsmessig drift ovetar. Selv i det lille som er igjen av direkte offentlig drevet helsevesen er det forretningsdriftsmodellen som er praksis. Med de fatale konsekvensene det gir for vårt felles helsetilbud. Bakke må gjerne prøve å motbevise mine påstander men de står seg nok godt😉

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 45 minutter siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Hans-Peter Kaaresen 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse