I mars i 2019, tok KSU.NO initiativ til en innbyggerundersøkelse hvor vi blant annet spurte innbyggerne i fire kommuner på Nordmøre om hvilket sykehus de ville velge til planlagt behandling, gitt at man kunne som nå benytte fritt sykehusvalg.
Svarene vi fikk den gangen var overveldende . På Smøla svarte bare 4% av befolkningen at de ville benytte SNR. På Aure var det 6%, i Surnadal 5% og i Kristiansund 11% som svarte at de ville benytte SNR.
Link til resultatene fra innbyggerundersøkelsen i 2019 her
I kartet under har vi plukket ut noen referanseområder på Nordmøre og i Romsdal hvor vi ser på reiseavstander med bil til de ulike nåværende sykehusalternativene og til det eventuelt nye SNR på Molde.
Du kan klikke på hvert av punktene for utfyllende kommentarer og utfyllende reisetider. Jeg har benyttet Google Maps destinasjonsberegning for reisetidene. Med i grunnlaget er også hvor mange ferger man er avhengig av for å komme seg til sykehustilbudet.
Grunnlag for store pasientlekkasjer til Sankt Olavs Hospital
Hvis vi begynner lengst nord finner vi Veiholmen og Smøla med desidert lengst vei til sykehustilbud i fylket. I tillegg er de avhengig av to fergesamband for å nå dagens tilbud og det evt. nye SNR på Molde. Reisetiden forutsetter derfor at man treffer akkurat med rutene, at begge samband har korresponderende ruter og ikke minst at de er i rute. Det å kun forholde seg til bare en av disse, gjør at en kan godta et tilbud selv om reisetiden er lenger. Skal veiværingene til spesialistbehandling i Ålesund, er reisetiden 4 timer og 50 minutter. Skulle de dratt nordover ville de kunne kjørt helt til Levanger i gamle Nord-Trøndelag på samme tid.
For Aure sin del, som ikke har behov for ferge, blir det enda mer naturlig å velge enten Orkdal eller Sankt Olav for planlagt behandling. For nordlige deler av Aure som Kjørsvikbugen, er det 30 minutter kortere reisetid til Sankt Olav enn SNR. Fra Aure Sentrum er det litt hipp som happ, men man unngår ferge ved å dra nordover.
Det er derfor sterk grunn til å anta at vesentlig mange innbyggere på både Smøla og i Aure vil velge Sankt Olav fremfor SNR på Molde og at man må kalkulere en stor pasientlekkasje fra disse kommunene.
Det er også grunn til å anta betydelig pasientflukt fra Kristiansund til Sankt Olav eller Ålesund Sykehus etter etablering av SNR. Det finnes ikke legitimitet til SNR-etableringen på Molde i store deler av befolkningen, og mange vil aldri bruke SNR til planlagt behandling. Reisetiden er betydelig lengre til Trondheim men Trondheim og Ålesund har mer å by på enn Hjelset.
I Surnadal er det også desidert kortest vei til Orkdal og Sankt Olav med fergefri forbindelse. Tilbake til den tidligere innbyggerundersøkelsen så vi også at hele 72% av befolkningen ville valgt Sankt Olav som behandlingssted.
Grunnlag for store pasientlekkasjer til Ålesund sykehus
Hvis man ser til Romsdal og kommunene Rauma og Vestnes, er det også forholdsvis logisk å beregne massive pasientlekkasjer fra SNR til Ålesund Sykehus. Ved å klikke på Åndalsnes i kartet, ser vi at det det tar 10 minutter lenger å kjøre til SNR enn til Ålesund sykehus. I tillegg er man avhengig av ferge. At Tresfjordbrua nå er gratis er heller ingen ulempe for å heller kjøre via Vestnes til Ålesund.
For Vestnes sin del ser vi at det går 22 minutter raskere å kjøre til Ålesund Sykehus enn via ferge enn til det nye SNR på Molde.
Reisetider indikerer en massiv pasientflukt til fordel for Ålesund Sykehus til planlagt behandling for begge disse kommunene.
Ser man helt i vest og til Midsund i Molde kommune, er det også grunn til å anta en viss pasientlekkasje fra SNR sin egen kommune. For folk fra Midsund kan man velge fergeforbindelse til Brattvåg fra Dryna og oppnå en reisetid til Ålesund sykehus som er noen få minutter lengre enn til SNR. De er avhengig av ferge uansett sykehusvalg.
Hvis sykehustilbudet opprettholdes i Kristiansund
Hvis SNR på Hjelset skaleres til et sykehustilbud til Molde og omegn, som er det sannsynlige og reelle pasientgrunnlaget for sykehuset, fremtvinges et akuttsykehustilbud i Kristiansund, som nødvendigvis er nødt til å konkurrere med SNR med en del parallelle tilbud. Da skal en heller ikke se bort fra at Krisstiansund tilføres en del nye pasienter foreksempel nord og øst i Hustadvika kommune som vil få nærmeste sykehus i Kristiansund og en fantastisk sykehustur langs Atlanterhavsveien frem og tilbake. At det er gratis i Atlanterhavstunellen er heller ingen demper på turen.
Noe få kommuner med minimal pasientlekkasje
Gjemnes og Sunndal sammen med store deler av Molde kommune er de kommunene hvor pasientlekkasjen er minimal. Sunndals reisetid til nærmeste sykehus blir vesentlig forkortet og det samme gjelder for store deler av Gjemnes.
Konklusjon
Hvor er pasientgrunnlaget og hvor stort har man beregnet dette? Jeg mistenker at det har vært gjort utrolig slett arbeid med dette tidligere og at man vil få dette rett i fleisen kort tid etter eventuell etablering. SNR vi kun være et reelt behandlingssted for store deler av Molde, Gjemnes, Hustadvika og Sunndal. Bortsett fra disse vil pasientlekkasjene være betydelige for resten av Nordmøre og Romsdal.
Et allerede fiaskoprosjekt så langt kan kanskje bli den største byggefiaskoen noensinne etter at det står ferdig. Et sykehustilbud nedskalert i areal og funksjoner, men som allikevel er altfor stort og så veldig feil plassert i forhold til beregnet pasientgrunnlag.
Realiseres dette luftslottet skal ihvertfall ikke jeg være den siste som siterer styreformann Theodorsen i Helse Møre og Romsdal som tidligere denne uken sa:
– Det enkleste ville vært å la en totalentreprenør tatt hele risikoen. Nå kan vi og Sykehusbygg vise hvor gode vi er. Vi tror fullt og fast at dette er mulig å realisere innenfor disse nye rammene. Vi må stå for det vi nå gjør, sa styreleder Ingve Theodorsen i Helse Møre og Romsdal da han torsdag svarte på spørsmål knyttet til SNR fra styret i Helse Midt-Norge.
Vi trenger ikke SNR på Molde. Vi trenger to likeverdige sykehus for hver av regionene hvor vi benytter oss av spesialisthelsetjenester i Trondheim og i Ålesund. Det likeverdige tilbudet i Molde trenger også å relokaliseres til Lundavang eller Eikrem.
Settes spaden i jorda på Hjelset har vi sykehuskrig og ufred mellom naboer i uoverskuelig fremtid.
Det er aldri for sent å snu. For vår region og vårt fylke har dette aldri vært mer viktig.