Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Steinar Melby, redaktør i KSU.NO
Kommentar
12 september 2023 09:09
Del på Facebook
Nordmørslista og partiets ordførerkandidat, Stig Anders Ohrvik, er i en jokerrolle for hvilken blokk som får styringen og ordføreren i bystyret i Kristiansund.. Foto: Steinar Melby, KSU.NO
Nordmørslista og partiets ordførerkandidat, Stig Anders Ohrvik, er i en jokerrolle for hvilken blokk som får styringen og ordføreren i bystyret i Kristiansund.. Foto: Steinar Melby, KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Tidens Krav meldte sent i går kveld at lokalvalgets store vinner i Kristiansund, Venstre, hadde etablert et samarbeid med Høyre, Frp og Industri- og Næringspartiet , som sikrer denne koalisjonen 21 av 23 nødvendige representanter for å få flertall i bystyret i Kristiansund.

Det betyr at Nordmørslista med sine fem representanter utgjør jokeren som kan bestemme om rød eller blå blokk får ordføreren. Det blir nok hektiske møter i løpet av tirsdagen, hvor Nordmørslista er involvert både på blå og rød side. Den røde blokken må jo også bli enige om et valgteknisk samarbeid seg imellom som også må være litt av en kunst å få til.

Annonse
Annonse

Her er det opptil flere kameler som skal spises av både det ene og andre partiet i begge blokkene. Men her har altså blå side allerede etablert et samarbeid og har et lite forsprang.

Bolgneset-saken, bompengefinansiert innfartsvei og ordførervalg er nok kameler som allerede er kommet på bordet på rød side. Kan jokeren Nordmørslista (og partiets velgere på sikt), for eksempel godta at Ap fremdeles sitter med ordføreren, når de også tydelig har ønsket et administrativt skifte i valgkampen? Uttalte forkjempere Kristiansund sykehus og fortsatt akutt og føde-tilbud, ser ut til å være i stor overvekt på den røde siden. Dette kommer nok også til å være en viktig sak for Nordmørslista.

Annonse
Annonse

Hva kan blå side lokke med for å få jokeren på sin side? Er kamelene færre eller kanskje av mindre størrelse?

Å være tungen på vektskåla er en utfordrende balansekunst og her gjelder det å svelge de riktige kamelene. Svelger man en som er for stor, vil man få vesentlige og eksistensielle problemer ved neste valg.

Det skal bli spennende å se hva tirsdagen vil bringe av sonderinger og samarbeidsetableringer. Det er kanskje såpass komplekst at det ikke er mulig å få til dette i løpet av tirsdagen, som enkelte uttalte i går.

Hvor styringsdyktig dette bystyret blir, skal også bli spennende å følge. Her kan det bli mye kompromisspolitikk med de fordelene og ulempene det kan medføre.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Odd Inge Teige · 7 måneder siden
    Det finnes naturlig nok ikke et grunnlag for et liberalt, blå og mørkeblått styre i Kristiansund. Velgerne stemte rødgrønt, noe som også stemmer godt med de folkene som bekler posisjonene i Nordmørslista. Dette er folk som har kjempet for miljø og fellesskap, og som alltid har stått stødig på rødgrønn side. Derfor er det ikke noe grunnlag for at Tore og Venstre kan bli ordfører. Nå skal ikke posisjonspartiene spise noen kameler, da det ikke er inngått noen felles programerklæring i de store sakene som dette valget har vært preget av. Her står de fritt til å stemme slik de lovte velgerne. Jeg mener vi nå får en ledelse av kommunen som kan fullføre de store sakene som de fleste er enige om, så blir det nok noen kamper og kanskje omkamper, det er slik det flotte demokratiet fungerer. Lykke til og gratulerer til Kjell som fortsatt ordfører i Kristiansund. To faktorer som jeg synes er verd å nevne. Venstre er et parti som så vidt er over sperregrensen nasjonalt, altså et parti med en politikk som de fleste ikke ønsker. Arbeiderpartiet er fortsatt Norges nest største parti, selv etter en drastisk tilbakegang. Det er fortsatt Arbeiderpartiet som styrer landet og det at Kjell har direktelinje inn til regjeringer kommer godt med i byggingen av fremtidens Kristiansund. 
    • Denne kommentaren er avpublisert.
      Alf Helge Fevaag · 7 måneder siden
      @Odd Inge Teige Det er nesten som jeg må le...! "...Kjell har direktelinje inn til regjeringer kommer godt med i byggingen av fremtidens Kristiansund."

      Hva godt har den gjort for Nordmøre da? 
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Alf Helge Fevaag · 7 måneder siden
    Dette er jo egentlig enkelt!

    Det er bare å kreve at partiet Høyre blir utelukket fra samarbeidet på borgerlig side slik at Høyre ikke får noen "viktige og betydningsfulle" posisjoner i ulike komitéer osv.

    Et samarbeide mellom Venstre, Frp, INP, og Nordmørslista gir jo et flertall i bystyret!

    Og vips... Så har Nordmørslista sikret seg en plass i mange nordmørs-hjerter! I tillegg får også AP, SP, og Høyre sett at det er slutt på at de kan gjøre akkurat som de vil uten at det får konsekvenser for de!

    Men tar de "en Vedum" og støtter AP uansett, så blir det vanskelig å ikke bli marginalisert og vanskelig å overleve, ved neste valg! Men nå er ikke Nordmørslista kjent for å lyve da! :)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 5 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse