Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Steinar Melby
Kommentar
08 mai 2019 16:04
Del på Facebook
Illustrasjon: NTB
Illustrasjon: NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Sterke signaler fra innbyggerne om regionsbytte

Siden i mars har det vært utført to meningsmålinger hvor den siste viser at det er et flertall i befolkningen som ønsker å bytte region fra Møre og Romsdal til Trøndelag i nordmørskommunene Aure, Smøla og Kristiansund. 

Fra den ene spørreundersøkelsen, utført av Sentio på oppdrag fra KSU.NO, som ble utført før forslaget om nedleggelse av fødetilbud i Kristiansund og rehabiliteringstilbud i Aure, ble det et enda sterkere signal fra innbyggerne om ønske av regionsbytte etter at vedtaket om nedleggelse av fødetilbudet ble fattet, i følge TK sin oppfølgende spørreundersøkelse.

Utnytte enighet og moment

For å utnytte momentet skapt av en stadig forverret samfunnspolitisk situasjon for Nordmøre, burde man benytte muligheten til å sette regionstilhørighet på valgmenyen allerede til høstens valg. La innbyggerne si sin mening i valget og la dem legge premissene og føringer for det nye kommunestyrets arbeid med regiontilhørighet, uavhengig av dets politiske sammensetning. Politisk spill har vi fått nok av.

Å få med hele Nordmøre i en gang er sannsynligvis svært vanskelig, tidkrevende og kanskje umulig oppgave. Jeg tror derfor det vil være nødvendig å starte prosessen med de av Nordmøringene som allerede vil.

Formelt og praktisk mulig - interpellasjon fra politisk parti eller innbyggerinitiativ?

Er gjennomføring av en folkeavstemning på så kort varsel formelt lovlig og/eller praktisk mulig? I tilfelle kunne et slik forslag enten vært fremmet via minsak.no for å samle tilstrekkelig med underskrifter for å få eget kommunestyre til behandle det, eller er det noen av de politiske partiene representert i de respektive kommunestyrene som kunne fremmet dette som en interpellasjon til neste kommunestyre.

Du trenger underskrifter fra to prosent av innbyggerne, alternativt 300 personer i kommunen eller 500 personer i fylket. Alle kan foreslå saker i sin egen kommune eller fylkeskommune. Du må ikke ha stemmerett eller ha fylt 18 år.

Gitt at det selvfølgelig er praktisk gjennomførbart, trengs det i tilfelle en innbygger fra hver av kommunene som ønsker en slik folkeavstemning til å foreslå en sak på minsak.no. Man kunne kanskje startet med Aure, Smøla og Kristiansund, hvor vi vet det er stort flertall om regionsbytte på meningsmålingene.

For å få dette til, trengs det tre personer – en i hver av kommunene som oppretter en slik sak på minsak.no. Deretter må underskriftsaksjonen markedsføres raskt og bredt i etterkant. Publisering av info og Facebook-gruppa «Nordmøre til Trøndelag» er sannsynligvis tilstrekkelig til å få samlet de nødvendige underskriftene.

Saken kunne kanskje se slik ut:

«Min kommune» til Trøndelag – folkeavstemning

Mål:

Å få gjennomført en kommunal folkeavstemning om regiontilknytting samtidig med høstens kommune- og fylkestingsvalg

Middel:

  • Benytte retten til etter gjeldende regler om innbyggerinitiativ å fremme krav om folkeavstemning om regiontilknytning i «Min kommune».
  • Innbyggerintitiativet skal fremme krav om nødvendige kommunale beslutninger og praktisk tilrettelegging for gjennomføring av folkeavstemningen på valgdagen 9. september 2019.

Avstemningsgrunnlag

  1. Hvilken region vil du at kommunen skal tilhøre i fremtiden?
    • Trøndelag
    • Møre og Romsdal
    • Vet ikke
  2. Krever du at det nye kommunestyret skal gjennomføre alle mulige og nødvendige tiltak for å sikre kommunene den regiontilknyttingen som flertallet i folkeavstemningen ønsker?
    • Ja
    • Nei
    • Vet ikke

Er det politikere,politiske partier eller samfunnsengasjerte enkeltpersoner som føler kallet, er det bare å stå på. Trøndelag – nå eller aldri! 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 9 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Terje Sundsbø 9 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu skjønner åpenbart ikke hva du selv skriver. Du har helt rett i at Møreaksen er strekningen Ålesund-Molde. På samme ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse