fbpx
Annonse
Annonse
Steinar Melby
Kommentar
12 juni 2019 10:34
Det planlagte og eventuelt nye sykehuset på Molde. Illustrasjon: Helse Midt.
Det planlagte og eventuelt nye sykehuset på Molde. Illustrasjon: Helse Midt.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Innen fristen gikk ut i går, har totalt fem entreprenører søkt om å bli kvalifisert for å kunne gi tilbud på oppdraget med å bygge eventuelt nytt felles sykehus for Nordmøre og Romsdal på Molde. Det melder Helse Møre og Romsdal på sine nettsider.

Prosjektdirektør Knut Ragnar Heimdal, sier at de skal gå gjennom søknadene og velge ut inntil fem av de som har søkt og invitere disse til å levere anbud innen 12. juli.

Totalentreprisen, som er betydelig skalert ned fra den første, har en budsjettramme på 2,1 milliarder. Fra HMRs side, arbeides det med å utvikle og kostnadsoptimalisere prosjektet innenfor de lavere rammene uten at det går utover funksjoner og kapasitet som vedtatt i forprosjektet.

Byggestart for det eventuelle nye sykehuset, er planlagt til 2020 og er forventet å være i full drift i 1. halvår  2024.

Det er i ferd med å bli knyttet stor fremtidig spenning til prosjektet, med et helseforetak som sliter med driftsøkonomi og store underskudd. Hvis man ikke får kontroll på helseforetakets dårlige økonomi, er en av hovedforutsetningene for prosjektet brutt. Dette er også grunnen til at vi omtaler «det nye SNR» som «eventuelt det nye SNR».  Denne usikkerheten vil også sannsynligvis spille inn i neste fase hvor aktørene inviteres inn i anbusdsprosessen. Fem inviterte betyr ikke at fem vil være med å gi anbud.

Dagens styremøte i Ålesund, hvor ryddegutt Nils Kvernmo vil legge frem drastiske sparetiltak for å få kontroll over økonomien, vil også være svært spennende. Et helseforetak med ingen tillit i nesten halve dekningsområdet sitt, kan fort foreslå innsparingstiltak som er så konfliktskapende, at det blir økte kostnader av det.

Jeg ønsker Bundadsgeriljaen lykke til og håper de når frem med sitt budskap til de enkelte i HMRs styre i dagens møte når de skjebnesvangre vedtakene skal stemmes over.

Uansett hva som skjer i dagens møte, er kampen ikke over. Vi bør aldri gi oss før vi har sikret et akseptabelt og varig akuttsykehustilbud i Herman Døhlens vei. Et regionssenter uten sykehus, blir dessverre ikke noe regionssenter. Dette har strategene i Molde skjønt for mange år siden og er villig til å gå inn med 500 000 000 for å få det etablert i sin region på bekostning av vår. Det er på tide at våre strateger også skjønner det.

Det er nå eller aldri. Tapet av et sykehus og dets samfunnsmessige ringvirkninger er et slag vi ikke reiser oss etter med det første.

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Vidar Hölm 1 dager siden Kickstart og forutsetninger for Havriket
Denne bør alle lese. Er vel bedre begrunnet enn "utredningen" som ble kladdet motvillig i en lunchpause på rådhuset i ...
De siste 11 månedene har Molde og Kristiansund hatt felles fødeavdeling. I den tiden har ingen født underveis til sjukehus ...
Ketil Strand Andersen 2 dager siden Gjenåpne Kristiansund – vi godtar ingenting annet!
Veldig bra innlegg! Der er ikke akseptabelt at man sparer seg til store overskudd, samtidig med at man ikke frister ...
Lars Svein Valderhaug 3 dager siden Kristiansund Sp og aksen
@Lama VikKven svarar du? Eg har ikkje spurt om dette. Du klarer vel å sjå kva som var mi enkle problemstilling? ...
Lama Vik 3 dager siden Kristiansund Sp og aksen
@Lars Svein ValderhaugLars, eg svarer på kvifor SP ikkje arbeider for Romsdalsaksen. Rein, pur og sunn fornuft. Og nei, eg snakkar ikkje ...
Lars Svein Valderhaug 3 dager siden Kristiansund Sp og aksen
@Lama VikKva har dette med mitt innlegg å gjere? Skal du kommentere det, så hald deg til tema! Men ein ting ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte