Annonse
Annonse
Tid for de små gleder. En marihøne er kommet til vår hage. Foto: Per Helge Pedersen
Tid for de små gleder. En marihøne er kommet til vår hage. Foto: Per Helge Pedersen

Selvsagt er det en stor overgang for meg som gjennom et langt liv har vært vant til å reise verden rundt til å være ”innesperret” i vårt eget hus på Nesodden. Nå i disse koronatider er alle reiser forbudt. Så nå går jeg rundt i min egen hage. Men jeg har det helt utmerket. Jeg savner selvsagt de store opplevelsene.  Jeg savner selvsagt det å møte mange mennesker i små og store selskaper.

Av Per Helge Pedersen, fast skribent

Men nå er det de små ting som gjelder og som gleder meg. En påskelilje som kommer frem i en krok i hagen, eller en lite marihøne som har slått seg ned på et tørket jordbærblad. Selvsagt er det en glede når kjente og kjære kommer innom for en kort visitt på to meters avstand eller når telefonen ringer.

Borte bra, men hjemme best

Vi skulle ha vært i huset vårt i Spania denne påsken som vil alltid har vært de siste årene. Men den turen ble kansellert. Det ble også turen til hytta ved Karihavet. I år blir det neppe noen utenlandstur, men jeg håper at det blir turer i Norge – og jeg håper selvsagt at jeg snart kan reise til hytta på Nordmøre. Der er det mange oppgaver som venter meg.  Og jeg vet at det er mange opplevelser som venter der i mitt barndoms rike. Sommerens høydepunkt er når barnebarna kommer på besøk til bestefar og bestemor. For dem er det å fiske i Karihavet og utenfor Nålsundkanalen årets høydepunkt. For meg er det å formidle kunnskap nærmest en besettelse.

Jeg blar i minnenes album

Nå har jeg tid til det meste. Jeg går gjennom tusenvis av bilder som jeg har tatt i et langt presseliv. Jeg drømmer meg tilbake til fremmede havner og til eksotiske byer og land.  Til overfartene på de store hav. Jeg drømmer meg tilbake til sildetid, fiske og fangst. Jeg drømmer meg tilbake til byliv i Kristiansund og til gårdsliv med dyr og familie på landet. Selvsagt er det godt ha disse minnene. Men sannelig er det godt å se også det store i de små ting.

Vi har hatt en lang periode med flott vårvær her hvor jeg bor på Østlandet. Jeg vet at andre deler av landet har hatt det kaldt og surt. Jeg føler med folket mitt på mine gamle hjemtrakter. Nå ønsker jeg også at dere skal få føle våren og solas varme.

Det gror i vår hage

Når situasjonen er som den er med myndighetenes henstillinger om å holde seg hjemme, er det viktig å ha noe å gjøre. Og her stelles og stulles det i hagen dagen lang.  Det ryddes og det planlegges. Små frø sås i minidrivhusene – og gleden er stor når vi ser at spirene kommer opp.  Om noen uker vil blomstene springe ut – blomster i alle verdens farger. Og snart kan vi høste frukter av det vi har sådd.

Slikt gir glede. Dette er medisin for kropp og sjel. Så fortvil ikke i denne koronans tid. Senk skuldrene. Senk ambisjonene og gled dere over de små ting, over de små gleder. Små gleder kan bli store gleder.

Hong Kong, New York, London, Rio de Janeiro, Afrika….

Jeg har reist mye i mitt liv. Jeg har vært i veldig mange land. Jeg har opplevd mer enn de aller fleste.  Selvsagt er jeg glad for alt jeg har opplevd. Men takk og pris er Norge mitt land. Jeg har sett utover horisonter på de store hav. Det har gitt mange store øyeblikk mens delfinene lekte ved skutesiden. Men sannelig er det også en opplevelse å se kvalene og spekkhuggerne komme i flokk på Freifjorden. Og sannelig er det en glede å se barnebarnas begeistring når vi trekker krabbeteinene eller når småseien spreller på steikepanna.

Jeg har lært meg til å se de små gleder. Og dem er det veldig mange av rundt om i våre nærmiljøer.

Nå er det tid for de små gleder! Nyt våren og gled dere til sommeren i Norge.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Tidligere meningsinnlegg

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte