Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Hogne Hongset, energiinteressert
Kronikk
17 august 2020 14:35
Del på Facebook
Innleggsforfatter Hogne Hongset. Foto: Privat
Innleggsforfatter Hogne Hongset. Foto: Privat
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Rundt 90 prosent av norsk fornybar energi selges og brukes i Norge. Likevel solgte kraftbransjen «opprinnelsesgarantier» for rundt 90 prosent av all strøm produsert i Norge til utlandet i 2019.

Godtroende mennesker på kontinentet, først og fremst klimabevisste tyskere, betaler godt for «garantiene». Noen av dem tror gjerne at de får «garantert» fornybar energi, mens det fortsatt er den samme miksen av gasskraft, kullkraft, atomkraft og noe fornybart de får i stikkontakten.

Dette er selvsagt god forretning for norske kraftselskaper, og like selvsagt er det ren svindel.

Vi har lover mot kvakksalveri og mot villedende markedsføring, med rimelig skarpe straffebestemmelser. Hvordan kan det da ha seg at myndighetene aksepterer, i realiteten faktisk godkjenner ren svindel på energiområdet?

Først og fremst forteller dette om hva effektiv lobbyvirksomhet er, og om at kraftbransjen har strategisk plasserte medspillere i embetsverk, regjeringsapparat og i politiske partier.

Er det så noe problem at kraftbransjen klarer å lure utlendinger til å betale for noe de ikke får? Det gir jo penger i kassa til norske kraftselskaper, og noe av disse pengene ender opp hos oss, deg og meg faktisk, for «vi» eier jo det meste av norsk vannkraft. Akkurat dette med det offentlige eierskapet er kraftbransjen kontinuerlig opptatt av å fortelle om. Ikke minst var Oluf Ulseth det, nå statssekretær hos Erna. Som administrerende direktør i Energi Norge i mange år var han utrettelig i å fortelle om hvor opptatt bransjen var av å arbeide for forbrukernes beste.

I Dagsnytt 18 torsdag 13. juli 2017 ble Ulseth spurt direkte om ikke dette med «opprinnelsesgarantier» var ren svindel? Ulseths svar var svært interessant. Han benektet ikke at tyskere kjøpte noe de ikke fikk, men begrunnet det med at dette gjorde de frivillig! Det argumentet bør alle kvakksalvere merke seg. Blir de tatt for å lure minstepensjonister til å kjøpe medikamenter som ikke virker, så kan de bare hevde at kjøpet ble gjort helt frivillig.

Hva er så begrunnelsen, som får myndighetene til å se gjennom fingrene med svindelen, faktisk til og med forsvare den? Svaret er det samme argumentet som har vist seg effektivt på andre områder: Klimaproblemet! «Opprinnelesegarantiene» skal motivere flere til å bygge ut mer fornybar energi, fordi det da vil utløse «garantipenger». I så fall burde ordningen selvsagt bare gjelde NY fornybar energi, ikke den kapasiteten som ER bygget ut.

Men hensikten helliger midlet, heter det. Logikken er tydeligvis slik i kraftbransjen: Hvis garantiene gir penger i kassa, så får vi heller være litt romslige med forretningsetikken. Som Oluf Ulseth uttalte med euforisk stemme i Dagsnytt 18-sendingen: «Jeg syns først og fremst at dette er en gladsak om norsk verdiskaping. Det er nesten tre milliarder kroner over disse årene i inntekter primært fra det tyske markedet. Det er jo utrolig fine inntekter for det norske samfunnet, og selvfølgelig for norske kraftprodusenter

Toini Løvseth er i dag en sentral leder i Energi Norge. Hun presenterer seg selv slik på sin twitter-profil: «Statsviter som sjonglerer energi-, klima- og næringspolitisk engasjement. Jobber som Direktør for Marked, Elektrifisering og Kunder».

Det er selvsagt lov å skifte mening, av og til er det til og med fornuftig. Og Toini Løvseth har like selvsagt lov til å «sjonglere» med sitt syn på opprinnelsegrantier. I juni 2018 sa hun dette, da som energidirektør hos aluminiumsprodusenten Alcoa: «Skulle EUs ordning med opprinnelsesgarantier for fornybar kraft virkelig ta av, ville aluminiumsindustrien i Norge og AS Norge tape, selskaper som Google og Facebook som ikke er så energiintensive, vinne.»

Nå er altså Løvseth en av direktørene i Energi Norge, og en nyfrelst forkjemper for opprinnelsesgarantiene. Så nå får aluminiumsindustrien klare seg uten Løvseths omsorg. For som salig Ibsen lot Peer Gynt si: «Kom siden hen til andre resultater

Av: Hogne Hongset, energiinteressert

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse