Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Hogne Hongset, vindkraftmotstander
Kronikk
24 august 2020 09:40
Del på Facebook
Kronikkforfatter Hogne Hongset. Foto: Privat
Kronikkforfatter Hogne Hongset. Foto: Privat
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Statnett har analysert hvor mye ny fornybar energi som må til for å gjennomføre en «omfattende elektrifisering» av det norske samfunnet. Ifølge Statnett vil det trengs ca 40 TWh (40 milliarder kwh). Dette inkluderer ifølge Statnett 15 TWh for å elektrifisere sokkelen. For å elektrifisere «omfattende» på land trengs det altså 25 TWh. Elektrifisering av sokkelen er forøvrig ikke noe klimatiltak, som kraftbransjen hårdnakket prøver å hevde. De norske utslippene vil selvsagt gå ned, men Sankt Peter har nok ikke noe eget telleverk for Norge. Både NTNU og Cicero sier klart at elektrifisering av sokkelen ikke gir noen global CO2-reduksjon!

NORWEA er vindbaronenes bransjeorganisasjon. Organisasjonen har helt siden Statnett presenterte sin analyse hårdnakket hevdet at en slik «omfattende» elektrifisering på land ikke lar seg gjennomføre uten mer vindkraft, altså flere vindkraftverk enn det til nå er gitt konsesjoner til. Dette er grundig tilbakevist, blant annet av Statkrafts direktør Christian Rynning-Tønnesen.

Det er ikke så rart at Statkraft hevder dette. Vi eksporterer nå ifølge OEDs ferske Stortingsmelding fra 19.6.20 15 TWh i normale nedbørsår. Så har vi store reserver i form av økt produksjon av vannkraft. Noe kommer fra Vårherre, som gir oss stadig mer nedbør. Så vil vannkraftverkene gi betydelig økt produksjon gjennom oppgraderinger. Disse vil bli utløst av bedre rammebetingelser for vannkraft, noe som flere partier har annonser skal gjennomføres i løpet av høsten. Det er da også på tide. Vannkraften betaler 59 % skatt, mens vindkraftverk slipper unna med 22 %!

Dessuten har vindkraftverkene langt gunstigere avskrivningsregler enn vannkraft. I tillegg blir de solid subsidiert av «grønne sertifikater». Disse blir finansiert av en avgift som alle husholdningene har betalt siden 2012, og som de skal fortsette å betale fram til 2035. Det dreier seg om flere titalls milliarder kroner. NVE har bestemt at denne avgiften ikke skal spesifiseres på strømregningen din.

NTNU har vurdert at vannkraften med nye betingelser kan gi oss 15-20 TWh, kanskje mer også, uten betydelige naturinngrep. I tillegg har vi en stor reserve i energieffektiviseringstiltak, i størrelsen 20-25 TWh.

Etter hvert har NORWEA måttet innse at bløffen om behovet for mer vindkraft ikke har gått hjem hos folk flest. Hva gjør så NORWEA? Svar: Kjøper en rapport hos Oslo Economics, som skrur behovet for strøm i årene som kommer dramatisk opp. Dessverre har LO ved næringspolitisk avdeling også vært med på å finansiere rapporten. Rapportens konklusjoner presenteres så i media (E24), UTEN AT RAPPORTEN SAMTIDIG GJØRES TILGJENGELIG! Det er en velkjent teknikk, når påstander har tynt faktagrunnlag!

Egentlig er det all grunn til å takke NORWEA for denne nye rapporten. For den forteller først og fremst følgende, selv før vi har fått se innholdet: At NORWEA, om enn indirekte, innrømmer at skremselspropagandaen om framtidig strømmangel til nå har vært bløff! Når rapporten etter hvert må bli offentlig, vil vi temmelig sikkert få se en del kreative grep for å «dokumentere» at energibehovet øker langt mer enn det Statnett og Statkraft mener. Vi vil nok få se luftige vyer om batterifabrikker, datalager, kanskje også kryptovaluta og andre strømslukende aktiviteter! Alt med det klare mål å få politikerne våre til å konkludere slik: Vi bare må bygge mer vindkraft!

Ikke la deg lure av vindbaronene: De har en økonomisk agenda som de prøver å sminke med klimaargumenter!

Av: Hogne Hongset, vindkraftmotstander

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Ketil Strand Andersen 6 dager siden Anbefales å ta et besøk til Kvernes
Nå forstod jeg hvorfor det kalles stavkirke!
@Terje SundsbøPunk 1 og 2. Premissene i påstanden er ufullstendig. Vart spørsmålet komplettert med kostnaden for kvar passering målt opp mot ...
@Geir Ole SætremyrHvorfor svarer du ikke på de spørsmålene du får? Det du kaller en ytring fra Rasmus Rasmussen, er en liste ...
@Terje SundsbøEg peika på at Trude Brosvik sa meir. Ja  ho ville ha rassikring av Tokagjelet også. Så det er korrekt. ...
@Terje SundsbøHar du lest protokollen frå Fylkestinget der dei behandla RTP?
@Geir Ole SætremyrVestland fylkeskommune prioriterer ikke rassikring av turistveier og vedlikehold av veiene mellom fergeleiene framfor fastlandssamband til egne innbyggere. De skal ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse