fbpx
Annonse
Annonse
Hogne Hongset, vindkraftmotstander
Kronikk
Hogne Hongset, vindkraftmotstander
24 august 2020 09:40
Kronikkforfatter Hogne Hongset. Foto: Privat
Kronikkforfatter Hogne Hongset. Foto: Privat
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Statnett har analysert hvor mye ny fornybar energi som må til for å gjennomføre en «omfattende elektrifisering» av det norske samfunnet. Ifølge Statnett vil det trengs ca 40 TWh (40 milliarder kwh). Dette inkluderer ifølge Statnett 15 TWh for å elektrifisere sokkelen. For å elektrifisere «omfattende» på land trengs det altså 25 TWh. Elektrifisering av sokkelen er forøvrig ikke noe klimatiltak, som kraftbransjen hårdnakket prøver å hevde. De norske utslippene vil selvsagt gå ned, men Sankt Peter har nok ikke noe eget telleverk for Norge. Både NTNU og Cicero sier klart at elektrifisering av sokkelen ikke gir noen global CO2-reduksjon!

NORWEA er vindbaronenes bransjeorganisasjon. Organisasjonen har helt siden Statnett presenterte sin analyse hårdnakket hevdet at en slik «omfattende» elektrifisering på land ikke lar seg gjennomføre uten mer vindkraft, altså flere vindkraftverk enn det til nå er gitt konsesjoner til. Dette er grundig tilbakevist, blant annet av Statkrafts direktør Christian Rynning-Tønnesen.

Det er ikke så rart at Statkraft hevder dette. Vi eksporterer nå ifølge OEDs ferske Stortingsmelding fra 19.6.20 15 TWh i normale nedbørsår. Så har vi store reserver i form av økt produksjon av vannkraft. Noe kommer fra Vårherre, som gir oss stadig mer nedbør. Så vil vannkraftverkene gi betydelig økt produksjon gjennom oppgraderinger. Disse vil bli utløst av bedre rammebetingelser for vannkraft, noe som flere partier har annonser skal gjennomføres i løpet av høsten. Det er da også på tide. Vannkraften betaler 59 % skatt, mens vindkraftverk slipper unna med 22 %!

Dessuten har vindkraftverkene langt gunstigere avskrivningsregler enn vannkraft. I tillegg blir de solid subsidiert av «grønne sertifikater». Disse blir finansiert av en avgift som alle husholdningene har betalt siden 2012, og som de skal fortsette å betale fram til 2035. Det dreier seg om flere titalls milliarder kroner. NVE har bestemt at denne avgiften ikke skal spesifiseres på strømregningen din.

NTNU har vurdert at vannkraften med nye betingelser kan gi oss 15-20 TWh, kanskje mer også, uten betydelige naturinngrep. I tillegg har vi en stor reserve i energieffektiviseringstiltak, i størrelsen 20-25 TWh.

Etter hvert har NORWEA måttet innse at bløffen om behovet for mer vindkraft ikke har gått hjem hos folk flest. Hva gjør så NORWEA? Svar: Kjøper en rapport hos Oslo Economics, som skrur behovet for strøm i årene som kommer dramatisk opp. Dessverre har LO ved næringspolitisk avdeling også vært med på å finansiere rapporten. Rapportens konklusjoner presenteres så i media (E24), UTEN AT RAPPORTEN SAMTIDIG GJØRES TILGJENGELIG! Det er en velkjent teknikk, når påstander har tynt faktagrunnlag!

Egentlig er det all grunn til å takke NORWEA for denne nye rapporten. For den forteller først og fremst følgende, selv før vi har fått se innholdet: At NORWEA, om enn indirekte, innrømmer at skremselspropagandaen om framtidig strømmangel til nå har vært bløff! Når rapporten etter hvert må bli offentlig, vil vi temmelig sikkert få se en del kreative grep for å «dokumentere» at energibehovet øker langt mer enn det Statnett og Statkraft mener. Vi vil nok få se luftige vyer om batterifabrikker, datalager, kanskje også kryptovaluta og andre strømslukende aktiviteter! Alt med det klare mål å få politikerne våre til å konkludere slik: Vi bare må bygge mer vindkraft!

Ikke la deg lure av vindbaronene: De har en økonomisk agenda som de prøver å sminke med klimaargumenter!

Av: Hogne Hongset, vindkraftmotstander

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Ja, uten tvil, Romsdalsaksen er både klokest, sikrest, og det beste fremtidsrettede oversjøiske prosjektet for samtlige brukere, også utenom Molde, ...
Ikke noe av det som kommer fra den sammeraskete gjengen staurbærere som har makta i Ålesund for tiden bør overraske ...
Om du tenker på miljøet stemmer du selvfølgelig  ikke FRP . Fra FRP sitt partiprogram . lite overlatt til "folket" og ...
Om det er viktig i anleggsfasen er det tydeligvis totalt uinteressant med tanke på trafikken som skal gå på den ...
Hei KSU.no! Ser at dette er ein redaksonell artikkel. Sidan politiske opponentar ikkje får uttale seg i denne artikkelen reknar eg ...
Bjørn Halvor Enciso Kvilhaug 3 dager siden Ferjer og forurensning
Ja batteri drift er og blir ulønnsomt ikke bare det, ferjene kan ikke brukes til annet som å tas ut ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 16 comments
  • Lars Svein Valderhaug 9 comments
  • Roy Gravdehaug 7 comments
  • Ronny Osvoll 6 comments
  • Rolf Erik Pedersen 5 comments
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte