Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Per Helge Pedersen
Kronikk
10 desember 2020 09:10
Del på Facebook
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Jeg forstår ikke hva som skjer  med Ap-leder Jonas Gahr Støre og kretsen rundt han.  Mens Sp fosser frem, faller Ap som en stein – og denne steinen vil falle enda dypere dersom det snart ikke blir tatt grep. Det første som må skje er at Ap-ledelsen igjen får kontakt med folket rundt om i landet.

De må lære seg til å lytte til folket. Og de må få igjen evnen til å gjennomføre en politikk som skaper begeistring og troverdighet. I sin iver etter å bygge opp et ekspertsamfunn har Ap mistet grasrota si.

Selv «urvelgerne» svikter

Nesten daglig snakker jeg med folk som har støttet Arbeiderpartiet i et langt liv  - og det i tykt og tynt. Men nå begynner selv disse «urvelgerne» å miste motet. De mange broilerne som i dag preger partiet synes å leve i sin egen verden – en verden uten velgere. De synes å være mer opptatt av sin egen karriere enn av partiets oppslutning. Men det kan bli Arbeiderpartiets bane om Støre og partiledelsen ikke snart våkner opp.  Skal partiet redde skinnet må de bråvåkne og det NÅ!

Et opprør i by og bygd

Det vi nå ser er et opprør – ikke bare ute i distrikts-Norge, men også i sentrale deler av landet. Ja, selv i hovedstaden kan Arbeiderpartiet få et banesår. Det er nok å nevne Ullevål sykehus som man vil jevne med jorda for å bygge et mammutsykehus på Gaustad. På Ullevål-tomta skal det bygges luksusboliger. Og i kommuneledelsen ansettes det stadig flere direktører.

Aps sykehuspolitikk er en ulykke

Arbeiderpartiet tviholder på den famøse helseforetaksmodellen som har skapt den ene ulykken etter den andre for partiet rundt om i landet.  Gang på gang er Støre blitt advart om ulykkene som skjer i sykehuspolitikken. Men han nekter å ta grep.  Nå ligger Arbeiderpartibastionen Nordmøre med brukket rygg. Det siste nominasjonsvalget i Møre og Romsdal viser at Ap ikke har forstått hvor ille det er. Jeg er redd Ap kan miste veldig mange velgere i Møre og Romsdal ved det kommende valget. I tilfelle kommer ikke det som en overraskelse. Redningen for den rødgrønne siden er at Sp kan få et brakvalg også i dette fylket.

Det er politikken det er noe feil med

Arbeiderpartiet har aldri vært noen søndagsskole. Det har vært brutale maktspill. Men uansett har vinnerne i denne maktkampen alltid forstått at man må ha folket med seg. Man må ha evnen til å gi  noe tilbake til «folket» for å få folket med seg. Nå har Ap glemt folket. Man har mistet evnen til å begeistre. Man har sluttet å høre på hva vanlige folk har å si. Man har sluttet å drive en politikk som folket vil ha. Tar ikke Ap grep nå så går det virkelig galt.

Partiledelsen har gjort mange forsøk på å forklare hvorfor nedturen er blitt så stor. Det aller meste av dette er bortforklaringer om interne stridigheter mellom personer. Men problemet stikker langt dypere. Den virkelige årsaken til den store tilbakegangen er mangelen på politikk som folk i by og grend slutter opp om. 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse