Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Vidar Holm, Nordmørstrønder
Kronikk
13 januar 2021 20:30
Del på Facebook
Vidar Holm. Foto: Privat
Vidar Holm. Foto: Privat
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Vi, Norge, folket sier det egentlig her selv, via Statkraft, at vannkraft er umistelig. Den har bygd Norge til det det er i dag. Sammen med norske fiskerier.

Oljen er faktisk bare en bonus de siste 50 år om vi ser historisk på det. Vannkraft vil for alltid være omtrent utslippsfri, regulerbar, billig og stabil energiforsyning.

Men hva skjer? Jo, vi overlater til fremmede makter å råde over vår felles naturgitte energikilde blant annet via ACER medlemskapet som nå er stevnet for retten om dette er et lovlig vedtak fattet av Stortinget. Et medlemsskap som fører oss ut i et uføre der vi faktisk betaler for andres utslipp.

EU-miksen

Inntil alle kjernekraftverk i Europa er stengt ned, gjør det økende kraftbehovet at andelen fossil kraft nødvendigvis må økes. Kraftforsyningen i EU består i dag av energikilder foruten kjernekraft:

  • kull
  • gass
  • olje
  • litt bioenergi
  • vind
  • sol

Av vårt strømforbruk som pr definisjon er 58% fossil energi, blir vi avgiftsberegnet etter den såkalte EU-miksen. Det betyr at vi betaler avgifter for et utslipp vi faktisk ikke genererer hvis vi kun bruker vannkraft. Men uavhengig om vi bruker vannkraft eller importert EU miks, blir avgifter de samme.

CO2-lagring

I tillegg skal vi nå bruke titalls milliarder for angivelig å "lagre" ubetydelige mengder ikke målbar CO2. Det er grunn til å tro at det er en høyst reell fare for en fremtidig utarming av norsk økonomi uten sidestykke og det uten innvirkning på kutt av utslipp. Med våre politikere sin velsignelse.

Kraftkabler og elekrifisering

Jeg er enig i at forbruket må reduseres her på vår klode. Men det nytter ikke å betale seg ut av noen eventuell klimakrise og det kutter ikke noe utslipp ved å kjøre kraft hit og dit over enorme avstander kun for å tilfredsstille en kraftbørs med investorer og kraftselskaper sugne på høyest mulig avkastning.

Også selve linjenettutbygginen genererer utslipp og forbruk av knappe ressurser i tillegg til store overføringstap når strømmen sendes over lange avstander.

Man kutter heller ikke noe utslipp på jordkloden ved å elektrifisere sokkelen.

Kortreist gasskraft eller havvind på sokkelen

Enda verre blir det av at vi innbilles at havvind tar seg av denne oppgaven. Vindkraft kan aldri være energikilder for stabil konstant drift av noe som helst. Det må være back-up-forsyning for alt som vindkraft angivelig forsyner. Dette fører til enorme utslipp i form av legging av kabler og selve vindkraftverkutbyggingene med produksjon av turbiner.

Likefullt kutter det ikke et gram utslipp da jo all gass som i dag brukes til å få opp olje og gass, allikevel vil brennes av i tusener av forbrukere sine hjem og bedrifter i Europa. Så lenge vi produserer olje og gass, er kortreist kraft, altså anvende energien der den er det mest utslippsvennlige.

Kortreist vannkraft

Det samme gjelder for vannkraften vår. I stedet for å sende den ut i Nordsjøen i kabler sammen med importert EU miks fra kontinentet for å sikre jevn tilførsel som havvind aldri kan klare, er det mye mer klima og miljøvennlig samt økonomisk fordelaktig for Norge å produsere føre eksempel aluminium, nært kraftkilden uten andre utslipp enn det selve produksjonen av aluminium genererer. Det er stort behov for aluminium på verdensmarkedet og vi kan da enten gjøre det her hjemme med billig og ren vannkraft, eller risikere at produksjonen flagges ut til Kina enorme kullkraftverk når kraftpris i Norge havner på europeisk nivå

Negative konsekvenser og ringvirkninger

For å runde av for denne gang så står i dag vår bonusbransje som jeg nevnte i starten, oljeindustrien, indirekte i fare for å ødelegge ikke bare for norsk industri og næringsliv, ved at den utraderes i et felles kraftmarked og regelverk med EU.

Men på grunn av norsk kraftpolitikk og politikernes manglende innsikt, vil også  konsekvensene for Norges viktigste inntektskilde gjennom tiden, fiskeri, bli store. Havvind legger beslag på Nordsjøens mest grøderike fiskefelt og lite og ingen forskning på innvirkning og konsekvenser for livet i havet er gjennomført. Konsekvensen for fuglelivet er heller ikke utredet. Det vi vet er at sjøfugl oppholder seg til havs foruten de ukene de hekker. 

Det er litt av et paradoks. Vår egen vannkraft som bygde landet til det vi har i dag og som blir gull verdt i fremtiden, overlates til fremmede makter. Høyre og FrP gikk faktisk til valg i 2013 på at hjemfallsretten skulle fjernes.

At ferskvann i seg selv vil bli en enda mer ettertraktet vare som årene går lar jeg være å komme nærmere inn på her. Men det er viktig å ha i bakhodet.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse