Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Per Helge Pedersen
Kronikk
19 januar 2021 15:23
Del på Facebook
Illustrasjon av det eventuelle SNR på Hjelset. Illustrasjon: Helse Midt
Illustrasjon av det eventuelle SNR på Hjelset. Illustrasjon: Helse Midt
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal, Øyvind Bakke, anbefaler å avbestille resterende arbeid i akuttsykehus-entreprisen med Skanska Norge AS. Bakgrunnen er at pristilbudet fra Skanska ligger over forventet pris, heter det i en pressemelding fra Helseforetaket.

For meg var dette et forventet resultat. Jeg vet ikke hvem som har forledet helsebyråkratene til å tro at det var mulig å bygge et sykehus innenfor de rammer som er satt. Nå har man brukt veldig mange penger til konsulenter og andre. Foretaket sier selv at det så langt har kostet 600 millioner kroner. Jeg tror at det har kostet langt over en milliard kroner i planleggingsutgifter så langt om man tar med alle reelle kostnader. Bare det er i seg selv en skandale som noen ansvarlige byråkrater burde ha tatt konsekvensen av. Men det gjør de selvsagt ikke.

Dessverre har helseforetaket og Skanska ulikt syn på hva det vil koste å realisere akuttsykehuset på Hjelset. Vi ser oss derfor nødt til å avbestille kontrakten med Skanska, sier Bakke i pressemeldingen.

Jeg har opp gjennom årene fulgt mange byggesaker. Sykehusprosjektet på Hjelset er ett av de mer spesielle. Jeg fatter ikke at Skanska og helseforetaket ville fortsette samtalene etter at det  ble sendt varsel om avbestilling allerede den 11. desember i 2020.  At man forlenget den endelige fristen til 10. januar 2021, skyldes at Skanska ba om mer tid. Men når avstanden i utgangspunktet var så stor  var jo dette et sjansespill. Det har kun medført at man har brukt enda mer penger.

Nå har prosjektstyret anbefalt at man står fast på avbestilling av kontrakten. Man ble ikke enige om pris. Nå skal styret i Helse Møre og Romsdal behandle saken den 21.

Vedtar styret å gå på igjen med en ny runde etter at to runder er stoppet, så er dette galskap. Gå tilbake til start – la sykehuset i Kristiansund få leve. Bygg gjerne et nytt sykehus i Molde. Men det må være to sidestilte lokalsykehus som begge har akutt og fødeavdeling.

Satser man på en slik løsning vil den helt ødeleggende sykehuskrigen bli avsluttet en gang for alle.

En av de første som kommenterte denne saken var Asmund Kristoffersen, tidligere stortingsrepresentant for AP. Han har fulgt sykehussaken i årevis. Han skriver:

«Ja, Per-Helge, jeg er fullstendig enig i alle dine argumenter, og med din bakgrunn så vet du hva du snakker om. Helseforetaket burde stikke fingrene i jorda og legge opp et løp innenfor de pengene de faktisk disponerer. Det betyr at de må ta vare på de bygningene de disponerer, men med nybygg i Molde.

Om de følger ditt råd, så vil de oppnå følgende: 1)Være på pasientenes side - skape trygghet for et sykehustilbud på Nordmøre. 2) Gjenopprette noe av tilliten til eget helseforetak. 3) Stoppe videre forvitring av landets beste fylke og slukke den brannen som Helse Midt startet i 2011 da de startet planleggingen med nedbygging av sykehuset i Kristiansund, spesielt barneavdeling og fødetilbud. 4) Med forsikring om at helsetilbudet vil bestå i Kristiansund, vil heller ikke rekrutteringsarbeidet av fagfolk være uoverkommelig.»

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøSlik som lekkasjane frå NTP framstår så snakkar ein om 12 år fram i tid, og ditto behov. Rv 15 ...
@Geir Ole SætremyrAlt er politikk – om trafikken skal reduseres med bompenger, eller om tunnelen skal utvides med enda ett løp.På Sunnmøre ...
@Geir Ole SætremyrAlt er politikk – om trafikken skal reduseres med bompenger, eller om tunnelen skal utvides med enda ett løp.På Sunnmøre ...
@Geir Ole SætremyrDet må uansett sendes inn en bompengeproposisjon, om fjordkryssingen på Møreaksen tas samlet eller om den deles i to trinn. ...
Geir Ole Sætremyr 21 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøDet RR vil er å dele trinn 1 i to delstrekningar. Etter slik eg forstår vil der måtte sendast inn ...
Geir Ole Sætremyr 21 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøPå sikt vil det nok komme krav om avlasting, og ny tunellI første omgang foreslår SVV å innføre bompengar for ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse