fbpx
Annonse
Annonse
Per Helge Pedersen, fast skribent
Kronikk
Per Helge Pedersen, fast skribent
19 januar 2021 15:23
Illustrasjon av det eventuelle SNR på Hjelset. Illustrasjon: Helse Midt
Illustrasjon av det eventuelle SNR på Hjelset. Illustrasjon: Helse Midt
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal, Øyvind Bakke, anbefaler å avbestille resterende arbeid i akuttsykehus-entreprisen med Skanska Norge AS. Bakgrunnen er at pristilbudet fra Skanska ligger over forventet pris, heter det i en pressemelding fra Helseforetaket.

For meg var dette et forventet resultat. Jeg vet ikke hvem som har forledet helsebyråkratene til å tro at det var mulig å bygge et sykehus innenfor de rammer som er satt. Nå har man brukt veldig mange penger til konsulenter og andre. Foretaket sier selv at det så langt har kostet 600 millioner kroner. Jeg tror at det har kostet langt over en milliard kroner i planleggingsutgifter så langt om man tar med alle reelle kostnader. Bare det er i seg selv en skandale som noen ansvarlige byråkrater burde ha tatt konsekvensen av. Men det gjør de selvsagt ikke.

Dessverre har helseforetaket og Skanska ulikt syn på hva det vil koste å realisere akuttsykehuset på Hjelset. Vi ser oss derfor nødt til å avbestille kontrakten med Skanska, sier Bakke i pressemeldingen.

Jeg har opp gjennom årene fulgt mange byggesaker. Sykehusprosjektet på Hjelset er ett av de mer spesielle. Jeg fatter ikke at Skanska og helseforetaket ville fortsette samtalene etter at det  ble sendt varsel om avbestilling allerede den 11. desember i 2020.  At man forlenget den endelige fristen til 10. januar 2021, skyldes at Skanska ba om mer tid. Men når avstanden i utgangspunktet var så stor  var jo dette et sjansespill. Det har kun medført at man har brukt enda mer penger.

Nå har prosjektstyret anbefalt at man står fast på avbestilling av kontrakten. Man ble ikke enige om pris. Nå skal styret i Helse Møre og Romsdal behandle saken den 21.

Vedtar styret å gå på igjen med en ny runde etter at to runder er stoppet, så er dette galskap. Gå tilbake til start – la sykehuset i Kristiansund få leve. Bygg gjerne et nytt sykehus i Molde. Men det må være to sidestilte lokalsykehus som begge har akutt og fødeavdeling.

Satser man på en slik løsning vil den helt ødeleggende sykehuskrigen bli avsluttet en gang for alle.

En av de første som kommenterte denne saken var Asmund Kristoffersen, tidligere stortingsrepresentant for AP. Han har fulgt sykehussaken i årevis. Han skriver:

«Ja, Per-Helge, jeg er fullstendig enig i alle dine argumenter, og med din bakgrunn så vet du hva du snakker om. Helseforetaket burde stikke fingrene i jorda og legge opp et løp innenfor de pengene de faktisk disponerer. Det betyr at de må ta vare på de bygningene de disponerer, men med nybygg i Molde.

Om de følger ditt råd, så vil de oppnå følgende: 1)Være på pasientenes side - skape trygghet for et sykehustilbud på Nordmøre. 2) Gjenopprette noe av tilliten til eget helseforetak. 3) Stoppe videre forvitring av landets beste fylke og slukke den brannen som Helse Midt startet i 2011 da de startet planleggingen med nedbygging av sykehuset i Kristiansund, spesielt barneavdeling og fødetilbud. 4) Med forsikring om at helsetilbudet vil bestå i Kristiansund, vil heller ikke rekrutteringsarbeidet av fagfolk være uoverkommelig.»

Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

FRP vil stoppe all infrastruktur i fylket, og ta vekk 20- tals milliardar statlege investeringskroner i Møre og Romsdal. Opera ...
For noe vrøvl fra Kjølmoen igjen, AP kunne ha redusert takstene de doblet i fylket gjentatte ganger, etter at Frp ...
Lama Vik 4 dager siden Møreaksentoget går 13 september!
Frank. I staden for å ta invisteringane ut av fylket– kan du ikkje heller jobbe for å få ned bompengane? ...
"Og for de av oss som er mer opptatt av faktiske resultater enn av det politiske spillet, så er det ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Møreaksentoget går 13 september!
Nå må Frank Sve bestemme seg – er det bompengesnittene, med 3 på Sunnmøre, eller er det det ene bompengelånet, ...
Roy Gravdehaug 4 dager siden Bompenger vs. arbeidsplasser
Beklager at jeg kun har lest første avsnitt, men datt helt ut , I himmelens navn tar du dette fra ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 166 comments
  • Lars Svein Valderhaug 110 comments
  • Lama Vik 36 comments
  • Jan Rune Haukvik 30 comments
  • Vidar Hölm 23 comments
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte