fbpx
Annonse
Annonse
Bernt Øien, pensjonert laboratoriesjef
Kronikk
Bernt Øien, pensjonert laboratoriesjef
17 februar 2021 10:03
Vi har lett for å glemme at olje er grunnlaget for mye av det vi omgir oss med i dagens samfunn, som for eksempel redskapet man pusser tenner med hver dag. Innfelt: Innleggsforfatter Bernt Øien. Foto: Privat.
Vi har lett for å glemme at olje er grunnlaget for mye av det vi omgir oss med i dagens samfunn, som for eksempel redskapet man pusser tenner med hver dag. Innfelt: Innleggsforfatter Bernt Øien. Foto: Privat.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

På samme måte som at vinden aldri ser på veiviserne, så ser heller ikke de som vil la oljen ligge til de harde fakta som vil oppstå om oljen blir liggende urørt i reservoaret. Har vi drukket for mye vin fra pokalen vi vant når det ble oppdaget olje i Nordsjøen slik at vi ikke lengre ser klart?

Av en eller annen grunn blir ikke behovet for olje som industrielt råstoff diskutert i slike sammenhenger. Det ser ut som eksosrøret på fossilbilen får mest fokus.

Vi har lett for å glemme at olje er grunnlaget for mye av det vi omgir oss med i dagens samfunn. Olje benyttes til oppvarming, plast produkter og klær, elektronikk og mer. Under koronaepidemien har vi sett en utstrakt bruk av plexiglass som barriere i smittesammenheng. Plexiglass spiller en stor rolle i det moderne samfunn fordi det er ikke knuses så lett, det er gjennomsiktig, fleksibelt og et sterkt og anvendelig materiale. Foruten bruk som smittebarrierer benyttes plexiglass i vinduer, skilt, utstillingsmontre, akvarier, busskur, hockeybaner, frontruter, LCD-skjermer, kjøretøylys, husholdningsartikler osv. også i ansiktsskjold som beskyttelse mot COVID-19.

Olje benyttes til å lage et bredt spekter av produkter, for eksempel propan, asfalt, petrokjemiske råstoffer og mye mer. Over 6000 hverdagsprodukter har olje som råstoff. Det kan være oppvaskmiddel, solcellepaneler, matkonserveringsmidler, briller, DVD-er, barneleker, dekk og hjerteklaffer mm.

På grunn av isolerende og varmebestandige egenskaper brukes plast og andre petroleumsbaserte produkter i elektroniske komponenter som høyttalere, smarttelefoner, datamaskiner, kameraer og TV-er.

Klær er vanligvis laget av oljebaserte fibre, inkludert akryl, rayon, kunstig skinn, polyester, nylon og spandex. Sko og vesker bruker oljeråstoff på grunn av sine lette, holdbare og vannavstøtende egenskaper.

Mye vanlig sportsutstyr inneholder oljekomponenter. Basketballer, golfballer og vesker, fotballhjelmer, surfebrett, ski, tennisracketer og fiskestenger osv.

Mange av våre personlige pleieprodukter er avledet fra olje. Parfyme, hårfargestoff, kosmetikk leppestift, sminke, øyenskygge, mascara, eyeliner, håndkrem, tannkrem, såpe barberkrem, deodorant, truser, hårbørster, kammer, sjampo, briller og kontaktlinser mm. Det moderne helsevesen er avhengig av oljeprodukter som har få erstatninger. Plast brukes i et bredt spekter av medisinsk  utstyr, og oljederivater er derfor helt nødvendig for legemidler og produkter som   poser, aspiring, antihistaminer, kunstige lemmer, proteser, høreapparater, hjerteklaffer og mange flere, alt dette kommer fra olje.

Våre hjem er fulle av produkter som bruker olje som råstoff. Alt fra byggematerialer som taktekking og boligisolasjon til linoleumgulv, møbler, hvitevarer og interiør som puter, gardiner, tepper og husmaling. Selv mange hverdagslige kjøkkenelementer, inkludert matretter, kopper, non-stick panner og oppvaskmiddel, til og med EL bilen er smekkfull av oljeprodukt fra det innerste interiør til det ytterste eksteriør, også av resirkulerte materialer fra oljeprodukter.

Skal du bruke noe av dette i dag? Hvordan skal alt dette erstattes når noen går inn for «å la olja ligge»? Hva vil skje med vår levestandard i hverdagen, eller hva vil skje i resten av verden med mangel på produkter og materialer hvis de også skulle finne på å la oljen ligge?

Vi skal strebe mot nullutslipps samfunnet, men vi bør finne felles forståelse for å overskue konsekvensene ved «å la olja ligge». Dette er en gordisk knute som ikke har den ringeste påvirkning på klimaet hvis Norge ikke får med seg hele verden på et paradigmeskifte, noe som betyr at vi må dele jordens ressurser likelig.

Det tjener derfor ikke til Regjeringens omdømme at klimatiltak styres gjennom en maktutøvelse som i stor grad baseres på avskrekking gjennom skattelegging, samtidig som Regjeringen deler ut nye oljelisenser.  Hva er det som tilsier at avgiftsøkninger er et bedre virkemiddel enn mer målrettede statlige tiltak for å stimulere til grønn industri og lavere klimautslipp?

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Roy Gravdehaug 12 timer siden Kva har Møreaksen med regionen vår å gjere?
Noen som kan hjelpe Sve til og finne frem på nettstedet Slettmeg.no  Sve 2021:Korleis denne strategien har klart å bli torpedert ...
Audun Karlstrøm 18 timer siden Kva har Møreaksen med regionen vår å gjere?
Konsulent Jan Erik Horgen foretok en tredjepartsvurdering av utredningen til SVV om RA vs MA høsten 2019 og konkluderte med ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Oppspinn rundt Romsdalsaksen og Veøy
@Vidar HölmDin forakt for fornminner er nok ikke spesielt relevant – Riksantikvaren sin mening veier nok tyngre.
Terje Sundsbø 19 timer siden Oppspinn rundt Romsdalsaksen og Veøy
@Vidar HölmDin forakt for fornminner er nok ikke spesielt relevant – Riksantikvaren sin mening veier nok tyngre.
Lama Vik 20 timer siden E39 – hovedformål og kostnader
Problemet, Paul Andreas, er vel at både bedrifta og familien for lengst har flytta frå Vestlandet når alle alternativ på ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Kva har Møreaksen med regionen vår å gjere?
@Arne AlmaasSunnmøre regionråd er Norges største regionråd. Medlemskommuner: Giske, Fjord, Hareid, Herøy, Sande, Stranda, Sula, Sykkylven, Ulstein, Vanylven, Vestnes, Volda, Ørsta ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 33 comments
  • Lars Svein Valderhaug 22 comments
  • Jan Rune Haukvik 17 comments
  • Lama Vik 16 comments
  • Vidar Hölm 12 comments
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte