Annonse
Annonse
Bibbi Bøhn, Aure
Kronikk
20 mars 2021 19:18
Illustrasjonsbilde av rødstrupe. Foto: Steinar Melby
Illustrasjonsbilde av rødstrupe. Foto: Steinar Melby
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Snakker jeg med fuglene? Selvfølgelig. De henvender seg jo til meg.

Vi kommuniserer på forskjellig vis, avhengig av årstid og tider på døgnet.

Eller det kan være jeg som tar imot deres innspill avhengig av mitt bevissthetsnivå.

Uansett, det er nyttig og hyggelig å snakke med gode venner.

De første som ønsker meg velkommen når jeg kommer til det gamle huset, er kjøttmeisene. En setter seg på skulderen min og sier Hei! Kommer jeg inn i huset før den har sett meg, setter den seg på vindusbrettet, kakker på ruten, legger hodet kokett på snei og sier Velkommen. Takk, sier jeg og skjønner nok at det den egentlig er ute etter, er solsikkefrø. Og litt vennlighet.

Den kan komme inn vinduet ca 5 om morgenen og legger det vakre hodet på skrå, setter milde, kulerunde knappenålsøyne rett i meg med store spørsmålstegn i kroppsspråket.

Har jeg ligget syk, setter den seg på dynen min og undrer seg. Gjennom feberrusen enser jeg den og blir glad. Blir litt friskere av meisens selskap. Den passer på meg. Trygt og godt. Jeg får følelsen av at den kommer med hilsen fra min mor. Er den min mor? Eller en engel? Det vet jeg ikke, men det spiller ingen rolle for vårt forhold.

Svalene snakker ikke til meg direkte, de fyker rundt og forteller hva slags vær som yr.no vil melde. Når sommeren er over her i Norge, vagler de seg på en telefonledning og holder avskjedskonsert. Som går i moll.

Velkommen tilbake! sier jeg. Vi kommer, pludrer de i kor og minner om fnisete fjortiser.

Linerlene er så høflige og hensynsfulle. Når eggene er klekket, og sjauen med mating er i gang, da flyr og flyr de, rydder opp i overskuddet av mygg, mark og annet som det bør ryddes opp i. Kommer mor og far erle samtidig til hullet oppe under mønet, da vipper og bukker de som rene japanere. Far erle slipper først inn mor. Så venter han med sin lekre porsjon av mygg til hun kommer ut. Bukker belevent til henne før han tripper inn til de sultne ungene. Hun fjerner ekskrementer fra redet, der holdes det rent. Slik samarbeider de, jeg nikker bifallende når de sneier forbi meg for å få velfortjent skryt.

Bare rødstrupen og meg nå, det er høst. Jeg raker, den hopper rundt, forteller mye rart. Gruer seg til mørketiden, til den strenge kulden uten mat. Det forteller den meg. Kan ikke hjelpe den, beundrer denne grasiøse lille skapningen. Om jeg kunne tilegne meg dens tålmodighet! Rødstrupen brauter ikke.

Den har sunget hele sommeren, så drar alle, og den har foran seg 7 måneder med kulde og mørke. Ingen takk fra noen for alt fra i sommer. Ingen å k(t)vitre med. Slik kan livet være for de som ikke har lært å fly jordkloden rundt på leting etter bedre vilkår. Beskjedenhet og nøysomhet er dens adelsmerke. Rødstrupen er min venn.

68505375 2290890321227333 7552601411926622208 oInnleggsforfatter Bibbi Bøhn. Foto: Aure Senterparti

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Kristiansundskalenderen 2022
Annonse
Kristiansundskalenderen 2022

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Lama Vik 14 timer siden Romsdalsaksen best på alle områder
"Romsdalsaksen" best på alle områderRomsdalsaksen "best" på alle områderRomsdalsaksen best på "alle" områderRomsdalsaksen best på alle "områder"
"Frank Sve trenerer Møreaksen"
Terje Sundsbø 2 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Espen HeitmannUtredningene er utført av Norconsult. Om de mener at utredningene er urealistiske, så har de plikt til å si det.Formålet ...
Espen Heitmann 2 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Terje SundsbøNå ja de utredningene av RA som har blitt gjort var direkte urealistiske og ganske tydelig konstruerte av SVV for ...
Det er bare å ta turen videre til Karmøy og Gandsfjorden/Gausel mellom Sandnes og Stavanger. Velde forurenser boligfelt med såkalt ...
Tom Major 2 dager siden Kanskje vi skal ta ondet ved roten?
Du får sagt det. Det norske politikere har gjennomført over en årrekke kan i sum kun kalles et kjempestort SVIK!
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte