Plask uti sjøen utenfor Mørekysten en sen oktobermorgen før solen har gnidd nattemørket ut av øynene. Månesigd og gryende lys over horisonten gjør det lett å klatre over knattene ned til mitt foretrukne morgenspa.
Det er morild i vannet i dag! Blinker og lyser rundt meg i sjøen, for en fryd! Intet menneskeskapt lys å se. Stålgrå fjord. Sorte konturer av ville fjell skimtes. Måker på morgenjakt, mørke silhuetter mot himmelen. Sjøen skvulper, det lyser og stråler, som stjernesprut. Algen Noctiluca leker i bølgene og øser gavmildt av sin skjønnhet. Den encellete algen Noctiluciphyceae utstråler bioluminescens i det + 12 graders vannet.
I hus igjen med kald hånd rundt kaffekoppen, leser jeg om lysforurensningen på kloden. Mange steder kan vi nå ikke se nattehimmelen. I Store Norske Leksikon leser jeg at alt det lyset vi omgir oss med er skadelig og ikke påkrevet. Det kunstige lyset skader planter og dyr. Anne Sverdrup-Thygeson skriver i «Insektenes Planet», at kunstig lys truer insektliv lokalt og globalt. Ifølge henne øker summen av kunstig utendørslys med seks prosent årlig, og forstyrrer økosystemene våre.
Vi vet ikke nok om skadevirkningen i naturen
NINA-forsker A. Follestad beskriver lysforurensning som lys på feil sted til feil tid. Også han viser at kunstig lys er skadelig og forstyrrende for dyrelivet. Hva vet vi om hvordan det påvirker oss? Er det skadelig for oss at den gleden vi har opplevd ved nattehimmelens skjønnhet og mysterier, mange steder ikke lenger er tilgjengelig? Egentlig kan vi jo bare ta opp et bilde på nettet?
Professor i biomangfold og konservering ved Universitetet i Exeter, K. Gaston, gikk nylig ut i tidsskriftet Science og advarte mot konsekvensene av lysforurensing.
Vanvittig strømforbruk
Ingen bruker så mye strøm som nordmenn. Her er en vanvittig sløsing med energi. Burde vårt forbruk av kunstig lys reguleres? Et nattfoto fra Nasa viser et Norge der det lyser nesten overalt. Flott bilde! Men nattehimmelen forsvinner. Er det rett i en tid der vi oppfordres til å gjør alt vi kan for å redusere energiforbruket!
På nettsiden «Astronomi for alle» leser jeg at nattehimmelen mange steder ikke lenger er full av stjerner som vi kan se. Gleden over å kunne identifisere stjernebildene er frarøvet oss. Å rusle ut på trappen en klar høstkveld for å fylles av undring over alt der oppe som vi ikke forstår, er blitt til et minne fra barndommen. Nå brukes millioner av skattekroner hvert år for å lyse opp, mange steder helt unødvendig. Ta nattehimmelen tilbake! Er det mulig?
Morild er gratis, forurenser ikke, er ikke viktig.
Av: Bibbi Bøhn, Aure