Annonse
Per Helge Pedersen, fast skribent
Kronikk
Per Helge Pedersen, fast skribent
03 november 2021 15:27
Del på Facebook
Kolbjørn Bjørshol som utviklet Triplex-systemet på Averøya.
Kolbjørn Bjørshol som utviklet Triplex-systemet på Averøya.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Kolbjørn Bjørshol som utviklet Triplex-systemet på Averøya, har bidratt mer enn mange andre til å revolusjonere verdens fiskerier. I alle fall når det gjelder fiske med not. Etter mitt syn er dette en av de aller største oppfinnelser som er gjort på Nordmøre og i Norge. Dette er en oppfinnelse som har økt lønnsomheten i fisket verden over. Det har gitt mange fiskere en eventyrlig fortjeneste.

Utrolig fremsynt

Kolbjørn Bjørshol jobbet med mange prosjekter. Han var på mange måter en ener. Fikk han en ide jobbet han med den til at det ble et resultat. Så også med Triplex-systemet. Men han hadde også en unik evne til å forbedre sine prosjekter. Det skjedde ofte i nært samarbeid med de som brukte utstyret. Når det gjelder Triplexen, var det et tett og godt samarbeid med fiskerne. Men han var også opptatt av å gjøre sine egne fagfolk gode.

Nordmøringene lå i front

I det siste året har jeg sammen med Åge Olsen og Terje Holm jobbet mye med boka «Havets Sølv Kystens Gull» som blir utgitt på nyåret – forhåpentligvis når silda på ny kommer inn til kysten av Nordmøre for å gyte.

Silda har i århundrer kommet inn til kysten på sin årlige vandring. Men man vet aldri når og hvor lenge den vil holde seg ved kysten. Den kan plutselig komme for å så å være borte i mange år. Slik har det alltid vært. Og slik vil det alltid være. Skjønt i dag vet vi mye mer om sildas vandringsmønsteret enn før. Dette vil vi skrive mye om i sildeboka. Dette blir en bok med mye historie og mange historier.

Jeg var så heldig å vokse opp da Kristiansund var den siste store sildebyen i Norge. Det mange kanskje ikke vet er at i den siste store sildeperioden utenfor våre kyster, så skjedde også en utstyrsrevolusjon som savner sidestykke. Og det var nordmøringer som ledet an. Det være seg bygging av båter, utvikling av nøter, utstyr m v.

Nordmøringene lå langt fremme når det gjelder å utvikle kraftblokka. Nå hadde riktignok amerikanere og islendinger drevet med kraftblokk lenge, men Hov, Malo, Heinsa og andre verkstedbedrifter på Nordmøre tok dette systemet et hakk videre. Kolbjørn Bjørshol jobbet faktisk på Malo som i 1962 lanserte Malo-blokka.

Triplex – et eventyr

Bjørshol flyttet tilbake til Averøya, og han lanserte så i 1965 den første Triplex som ble montert i «Poseidon». Dette skulle vise seg å bli en enorm suksess. Den gang drev snurperne fortsatt med notbåter – og det var gjerne 20–22 mann om bord i de små snurperne.

Noen monterte kraftblokk på snurperne, men det som var problemet med kraftblokka var at den ble plassert høyt oppe. Det medførte stor risiko for at båten kunne kantre dersom man fikk for mye sild i nota. Mange båter forliste også på grunn av dette.

Triplexen ble montert langt lavere på båten som gjorde at det problemet ble kraftig redusert. Med Triplex-utstyret kunne fiskerne gå inn i en ny tid. Og Triplex skulle snart bli nærmest enerådende for ringnotflåten verden over.

Det ble også utviklet egne nøter til kraftblokk og Triplex. Brunsvikens Reperbane leverte verdens første spesialnot til «Svanaug Elise». Det nye utstyret ga fiskerne en helt ny hverdag. Mye av slitet forsvant. Det kom stadig nyere båter med all verdens komfort og elektroniske hjelpemidler. Båtene fikk sidepropellanlegg. Nye kraftigere maskiner, ja nærmest alt en fisker kunne drømme om. Mannskapsbehovet ble kraftig redusert som følge av det nye utstyret.

Et eventyr er snart over

Nå er Triplex-eventyret i ferd med å slukne på Nordmøre. Triplex er for lengst solgt til utenlandske eiere som flytter virksomheten til Litauen i 2022.

Selvsagt gremmes jeg over dette. Jeg er så heldig at jeg møtte Kolbjørn Bjørshol mange ganger. Jeg lagde flere reportasjer om de oppfinnelser han jobbet med. Den største er og blir Triplex som erobret verden.

Jeg gleder meg til at vi presenterer sildeboka. Den beskriver en flott tid. Kristiansund var for en periode verdens største småby som levde døgnet rundt.

Selvsagt håper jeg at fiskeriene igjen skal få sin renessanse på Nordmøre. Heldigvis har vi i dag mange oppegående virksomhet som jobber med nyskapning og utvikling både når det gjelder fiskeoppdrett og mot mulighetene som ligger der ute i havet. Jeg ønsker at vi også fremover får slike gründere” som Kolbjørn Bjørshol som kan skape noe verden har bruk for.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 30 minutter siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrKullkasting av planer og utsettelser er kostbart. Det må regjeringen ta på sin kappe. 
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøHan nevner Tautratunellen og minner på at det kan ta tid. Derfor bør Reknes reserveres. Det ha Molde skusla bort. 
Terje Sundsbø 14 timer siden Demokratiets veivalg
Terje Sundsbø 14 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrJeg leste oppslaget fra 2009, før Fergefri E39 ble lansert. Reknes er for lengst ute av bildet. Den som ikke ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøFrå folk på utgåande kontrakt.Bru over Julsundet hastar ikkje, men veg mellom Julbøen og Fuglset hastar.  Kaffeslabberas i formannskapssalen.https://midsundingen.no/nyhende/vi-gir-oss-ikkje-for-moreaksen-er-bygd/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR05-c6vIQLvzJlQXnbLG648T_Ym15RpaisIh90MTlkunDSZBjsEXM3HTKY_aem_XCC4VdLAnflK00jIx7a3lg
Geir Ole Sætremyr 17 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøI oppslaget frå 2009 står det å lese:""Seksjonssjef for trafikksikkerhet og vegforvaltning i Statens vegvesen i Nordmøre og Romsdal, Kjetill ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse