Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Bibbi Bøhn, Aure
Kronikk
17 juli 2021 18:05
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Andrea Piacquadio, Pexels
Illustrasjonsfoto: Andrea Piacquadio, Pexels
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Nordmenn over 65 år er mange, friske, høyt utdannet, rike og produktive

16,8 prosent av den norske befolkningen i 2017 er 65 år eller eldre? Og kurven stiger. De neste 15 årene blir Norge en såkalt "superaldersamfunn" (super-aged society), hvor 21 prosent av innbyggerne vil være over 65 år.

Sitat hentet fra Norwegian Smart Care Cluster.

Nærliggende å føle seg mindre verdt når vi blir eldre. Ikke vet vi nok om IT og data, ikke klatrer vi like fort og langt som vi engang gjorde, ikke har vi rynkefri hud. De færreste av oss blotter pupper og lår når vi er på bytur. For noen av oss er influensere og stylister unødvendige og fordummende. Andre saker synes mer interessante. Vi får akseptere at vi ikke lenger er like toneangivende. I alle fall ikke alle steder eller i alle situasjoner.

Eksempel på at vi ikke blir verdsatt: På Stortinget, som skal representere befolkningen, er 2,96% over 65 år, mens andelen i befolkningen nærmer seg 20 %.  Blir da det som kommer opp til debatt rettmessig behandlet? Med en representativ alderssammensetning blir saker bedre belyst. Beslutninger som tas blir riktigere. Vi godt voksne ser utfordringer fra andre vinklinger enn de yngre. Vår erfaring etter lenge levde liv kan gi berikende innspill i debattene.

Neste eksempel: Festivaler får mindre økonomisk støtte, og sliter med samarbeidspartnere, om ikke publikumsandelen unge og enda yngre øker. Hva med de festivalene som fylles av eldre mennesker? Vi elsker det vi får, og vi betaler det billetten koster. Er ikke det greit? Med så mange konserter for ungdom, hvorfor er det ikke en fordel med festivaler som tiltrekker seg eldre? Ikke kaster vi fra oss tomflasker, ikke urinerer vi på plenen utenfor, ikke hyler og skriker vi. Vi koser oss(!) og nyter opplevelsen. Slike festivaler burde få mer støtte fra Kulturetaten og være mer attraktive for samarbeidspartnere!

Hvis jeg mener at vi eldre har mye verdifullt å bidra med, samtidig som jeg senser at vi ikke er ønsket i forskjellige fora, da blir spørsmålet: Hvorfor?

Svarene ligger i de innledende bemerkningene, hvorav det viktigste er at vi henger bakpå når det gjelder kunnskap om og bruk av informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT).  Det hemmer oss.

Vi er alle enige om at de unge selvfølgelig må slippes til.

Men selv om kreftene våre ikke er som de var, har vi vidd og stamina.

Trass i våre individuelle særegenheter ber vi om å bli verdsatt for det vi står for og for alt vi kan bidra med. Ta oss med på laget noen år til!

Kronikken har tidligere vært publisert i Klassekampen.

Av: Bibbi Bøhn, Aure

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 12 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrHvorvidt trafikken blomstrer eller ei, er avhengig av befolkningsutviklingen og næringsutviklingen. Hvis disse blomstrer, så vil også lokaltrafikken blomstre.
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøDu har i din kommentar tidlegare klip inn følgande: ""Ny E39 Ørskogfjellet- Vik fører til en innkorting av reisetiden mellom ...
Geir Ole Sætremyr 23 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøDu har oversett det faktum at biltrafikken ikkje skal, eller kan blomstre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrJeg har studert linken – den forteller at flere kjørefelt/nye veier raskt blir tatt i bruk, og dokumenterer at dette ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrDu tar feil igjen. I din referanse til tallet 1200 sier SVV: «Etter at ny E39 Ørskogfjellet- Vik er ferdig utbygd ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse