Annonse
Annonse
Bibbi Bøhn, Aure
Kronikk
23 august 2021 12:29
NRK journalist Iselin Elise Fjeld omtaler en stor tysk studie der det rapporteres at tysk vindkraft dreper 1200 tonn insekter årlig! Illustrasjon: Steinar Melby / KSU.NO
NRK journalist Iselin Elise Fjeld omtaler en stor tysk studie der det rapporteres at tysk vindkraft dreper 1200 tonn insekter årlig! Illustrasjon: Steinar Melby / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Trude Magnusson skriver tankevekkende i Aftenposten 16. juli 2021, tittel: ‘Småkrypene invaderer oss’. Selv om alle som interesserer seg vet det, er det sunt å bli minnet om at uten insektene kan vi ikke opprettholde et levelig liv for oss selv.

Magnusson skriver at insektene blant annet er navet i økosystemene, at 75% av matplantene våre må bestøves av insektene, og de er hovedføde for fugler, ferskvannsfisk, flaggermus og andre pattedyr.

Det livet vi kjenner, kan ikke leves uten en bærekraftig andel insekter. I tillegg vet vi, vet forskere, vet politikere, vet alle som jobber med og/eller interesserer seg for natur, at insekter blir eliminert hver eneste dag i store deler av vår industrialiserte verden. Hva gjør vi med det, alle vi som vet at noe drastisk må gjøres?

Regjeringen kom i mai i fjor med en tiltaksplan. Planen ble dårlig mottatt. Miljødirektoratet, som hadde laget planen på oppdrag fra Klima-og miljødepartementet, var misfornøyd med resultatet. Finansieringen er usikker, målene kan ikke nåes. Klima- og miljøministeren lover tiltak. Hvilke?

I 1962 kom boken ‘Silent Spring’ av Rachel Carson. Jeg har aldri glemt hvor rystet og redd jeg ble da jeg leste den. Det viste seg dessverre at hun var fremsynt, og langt flere ble skremt. Hennes sørgelige scenario er for lengst blitt en realitet. Hva kan vi gjøre? Hva vil vi gjøre?

NRK journalist Iselin Elise Fjeld omtaler en stor tysk studie der det rapporteres at tysk vindkraft dreper 1200 tonn insekter årlig! (NRK ytring 28. mai 2019.) I tillegg fører de døde insektene på rotorbladene til stort energitap.

Verstingene er altså vindturbinene! Menneskeskapte drapsmaskiner.

Anne Sverdrup-Thygeson, professor i bevaringsbiologi ved NMBU forteller oss hvorledes lysforurensningen villeder insektene og minimerer bestanden.

Lysforurensning, giftig sprøyting, gjengroing av setervoller, bortfall av blomsterenger og kulturlandskap er medvirkende.

Vi er med på dugnaden og lar store deler av plen og have være frittvoksende for å bevare mangfoldet av ville blomster. Til stor glede for knott, klegg, snegler og huggorm men også for de andre gjenværende insektene. Alt hjelper.

Det som virkelig kunne monne og avhjelpe den store insektdøden, er dette strålende gode rådet til miljø- og energiministeren:

Fjern alle naturfiendtlige vindturbiner i landet med en gang! Få dem vekk og bygg aldri flere!

Redd insektene og redd menneskene! Så skal vi andre slå av lyset om natten og aldri sprøyte med gift.

Av: Bibbi Bøhn, Aure

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Kristiansundskalenderen 2022

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Hva i all verden har Arbeiderpartiet mot norsk natur?"Hva i all verden har Rødt mot norske industriarbeidere?" Slik spør Per ...
Bjørn Nøstvold 2 dager siden Norges hemningsløse eksport av strøm inn i EU
Så enig.Veien ut av dette er ved neste korsvei å støtte partier som vil det annerledes. En finner de stort ...
Øyvind Hoksnes 3 dager siden Det einaste som er destruktivt er Møreaksen!
@Petter E. OlsenSå du vil ordne med altfor djup tunnel som ikkje blir godkjent etter dagens standard samt i tillegg bygge Kjerringsundet ...
Kl. 08:10: Bedriftsbesøk hos eSEA Marine AS i Kristiansund. Offshorebedrift som blant annet jobber med å hente opp avfall frå ...
Geir Gerhard Greger 10 dager siden Grødahl: – Flott at Geir engasjerer seg
Hei, Arne. Tusen takk for oppklaring og svar på mitt innlegg. Jeg hadde ikke fått med meg at kirurgien skal forsette ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte