fbpx
Annonse
Annonse
Anders Skonhoft, professor samfunnsøkonomi
Kronikk
27 august 2021 10:00
Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB
Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Knut Kroepelien fra Energi Norge retter i Klassekampen 20. august et angrep mot en gruppe organisasjoner fra naturvern og industri. Disse organisasjonene advarer blant annet sterkt mot følgene av flere strømkabler til utlandet, og etablering av nye store energikrevende prosjekter i Norge.

Kroepelien antyder proteksjonisme og at disse organisasjonene, inkludert Naturvernforbundet, ikke tar natur og klimaspørsmål på alvor.

Energi Norge er interesseorganisasjonen for energiprodusentene i Norge, og har som målsetting å sørge for best mulige rammevilkår og økonomisk avkastning for kraftprodusentene. Dette innebærer arbeid for tettere forbindelser for salg av strøm til Tyskland, Storbritannia og andre land. Og det betyr press for utbygging av nye energikrevende aktiviteter som datasentre og hydrogenanlegg her hjemme.

Flere kabler og mer strømutveksling med andre land betyr høyere nettoeksport av strøm ut av Norge fordi prisene er høyere ute enn hjemme. Dette gir mindre strøm innlands og dermed høyere priser. Høyere priser og mer profitt for kraftprodusentene ledsages av økonomisk tap for strømkundene (bedrifter og husholdninger). Utbygging av nye energikrevende prosjekter virker forskjellig, men gir tilsvarende effekter. Ny kraftkrevende aktivitet og høyere innenlandsk etterspørsel ledsages av høyere kraftpriser. Dette betyr igjen mer profitt for kraftprodusentene og økonomisk tap for de allerede eksisterende strømkunder.

Kroepelien og Energi Norge mener at høyere innenlandske strømpriser med økonomisk tap for strømkundene og økonomisk gevinst for kraftprodusentene er god samfunnsøkonomi. Dette er ikke riktig. Det som er riktig, er at gevinsten for kraftprodusentene vil være høyere enn tapet for strømkundene. Men når en gruppe taper på et tiltak, her bedrifter og husholdninger, og en annen gruppe vinner på et tiltak, her kraftprodusentene, er det lite meningsfylt å summere sammen gevinst og tap. Nettoresultatet et fordelingsspørsmål. Dette understrekes også i Finansdepartementets veileder for samfunnsøkonomiske analyser.

At Kroepelien og Energi Norge ikke kjenner til dette veletablerte prinsippet er en ting. Langt mer alvorlig at Statnett mener akkurat det samme. Statnett har ansvaret for hovedledningsnettet for kraft i Norge, og mellom Norge og utlandet. På sin hjemmeside hevder Statnett, igjen helt feilaktig, at mer strømutveksling med utlandet og høyere innenlandske strømpriser betyr bedret samfunnsøkonomi.

Av:  Anders Skonhoft, professor samfunnsøkonomi
Tidligere publisert i Klassekampen

Om forfatter: 

Anders Odd Skonhoft (født 24. mai 1949 i Oslo) er en norsk samfunnsøkonom. Han er professor ved Institutt for samfunnsøkonomi ved NTNU.

Han var ferdig utdannet sivilingeniør fra Maskinavdelingen ved NTH (NTH er senere integrert i NTNU) i 1975. Senere utdannet han seg innen økonomi, gjennom doktorgradsprogrammet ved Norges handelshøyskole. Han fikk graden dr. oecon. i 1986, med avhandlingen Technological diffusion and disequilibrium in a Leontief/Sraffa economy.

I 2000 ble han utnevnt til professor i samfunnsøkonomi ved Institutt for samfunnsøkonomi, NTNU.

Kilde Wikipedia

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 7 timer siden Møreaksen er sjanselaus!
Hvilke partier er det som støtter Møreaksen, har du glemt det? Les https://ksu.no/artikler/leserinnlegg/110408-paradokset-romsdalsaksen-20211021
Svært uventa kraftpris
Den nye Regjeringa sviktar fundamentalt med uforsvarleg og uventa  HØGE kraftprisar! Vanskeleg for oss vanlege veljarar å forstå  og godta ...
Skal bostøtte være en løsning mot vedvarende høye strømpriser i pressområder i Norge?Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser ...
Bjørn Nøstvold 2 dager siden Vedum: Ingen mirakelkur mot høye strømpriser
Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser som varierer med europeiske priser. Folket som eiere av storparten av kraftproduksjonen ...
Reknar med at miljøpartiet FRP også ønsker å stoppe miljøverstingene Hafast, Hordfast, Borgundfjordtunnellen også. Frank har verkeleg snudd i miljøsaka ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte