Annonse
Hogne Hongset, energiinteressert
Kronikk
Hogne Hongset, energiinteressert
20 oktober 2021 13:09
Del på Facebook
Arkivbilde (2017) av Jan Olav Andersen. Foto: Vidar Ruud / NTB
Arkivbilde (2017) av Jan Olav Andersen. Foto: Vidar Ruud / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Det er bred politisk enighet om at landet vårt skal elektrifiseres, som ledd i at vi skal nå klimamål landet har forpliktet seg til. Hvordan skal vi så skaffe fram det vi trenger av mer fornybar energi for å nå målene, og samtidig sikre forbrukere og industri, også ny industri, den kraften som trengs i årene som kommer?  

Jan Olav Andersen er leder i LO-forbundet EL og IT. I et intervju med Klassekampen uttalte han seg om saken, og lanserte en «kriseplan» i fire punkter:

  • Oppgradering av vannkraftverkene
  • Økt energieffektivisering
  • Forsert utvikling av offshore vind
  • Mer vindkraft på land

Ifølge Klassekampens intervju var dette tiltak Andersen mener er «- - enkle å gjennomføre på relativt kort sikt.»

Det er bred enighet om de to første punktene, og her er potensialet stort. Prosessene er i gang, men dessverre mer på tross av enn på grunn av myndighetenes tiltak. Enova er til og med instruert av den nå avgåtte Solberg-regjeringen om å redusere tilskudd både til energieffektivisering og til solenergi for borettslag og husholdninger. Nå får vi se hva Støre-regjeringen gjør på disse områdene.

Utbygging av offshore vind er omdiskutert, og vil ifølge NVE ikke få stor betydning før tidligst etter 2030. Det er pr i dag ikke klart om offshore vindkraft i det hele tatt vil bli tatt i land i Norge.

Når det gjelder vindkraft på land er det ingen sak som har skapt mer konflikt og raseri i befolkningen på mange tiår. Når Andersen uttaler at mer vindkraft på land skal være «enkelt å gjennomføre på relativt kort sikt», er det komplett uforståelig. Og det før Høyesteretts dom i Fosen-saken. Den gjør det nå mer aktuelt å diskutere om vindkraftverk må demonteres enn å diskutere nye konsesjoner.

Dessuten kan vi elektrifisere landet vårt uten en eneste ny vindturbin på land. Dette er dokumentert i den ferske utredningen «Energipolitikk på naturens premisser». Den er initiert av Motvind Norge, og gjennomført av en rekke fagpersoner med omfattende bakgrunn fra energibransjen og relaterte fagfelt. Utredningen kan sies å være en «motmelding» til forrige regjerings stortingsmelding «Energi til arbeid». Motmeldingen kan leses på nettstedet energiognatur.no. En PDF av sammendragsrapporten kan lastes ned her.

Det er gjort flere utredinger av hvor mye økt tilgang på ny fornybar energi vi trenger for å helelektrifisere Norge. Den mest omfattende ble levert av Statnett i 2019: «Et elektrisk Norge – fra fossilt til strøm». Her definerte Statnett behovet for mer fornybar energi til 40 TWh for «omfattende elektrifisering» av samfunnet. Av dette 25 TWh på land og 15 TWh til delvis elektrifisering av sokkelen. Full elektrifisering av sokkelen og all skipstrafikk ville ifølge Statnett kreve 40 TWh i tillegg, da i form av hydrogen. Av dette nye 18 TWh til sokkelen. Altså til sammen 33 TWh til elektrifisering av sokkelen! Det er ekstremt mye strøm. Til sammenligning: Hvis alle norske personbiler var el-biler, ville de trenge ca 7 TWh pr år.

Elektrifisering av sokkelen reduserer de norske utslippene av CO2, og til skyhøye kostnader, men ingen har dokumentert at det vil gi noen reduksjon av globale klimautslipp. Elektrifiseringen har allerede pågått i mange år. Det som er garantert sikkert, er at videre elektrifisering av sokkelinstallasjoner med strøm fra land vil drive strømprisene ytterligere opp!

Som et strakstiltak i dagens strømkrise har Motvind Norge nå bedt olje-og energiminister Marte Mjøs Persen om å vurdere midlertidig stopp i leveranser av strøm til sokkelinstallasjoner som kan drives med kraft fra gassturbiner.

Stanetts utredning analyserte primært behovene, og går i liten grad inn på hvordan vi kan skaffe fram mer energi. Motvind Norges «motmelding» tar utgangspunkt i bl.a. Statnetts utredning, og går nettopp inn på hvordan vi kan skaffe fram de nødvendige energimengdene. Konklusjonen i «motmeldingen» er altså at vi kan helelektrifisere landet, uten en eneste ny vindturbin.  

Når Jan Olav Andersen i realiteten setter fram en påstand om at vi trenger mer vindkraft på land for å ha nok fornybar energi i årene som kommer, er det en akkurat det,- en påstand!

Andersen gir ingen begrunnelse eller dokumentasjon, men underkjenner altså konklusjonen i Motvind Norges «motmelding». Jeg utfordrer derfor Andersen til å begrunne påstanden om at vi trenger mer vindkraft på land, og komme opp med det han måtte ha av dokumentasjon for at «motmeldingen» tar feil.

Hvis han ikke gjør dette, kan vi konstatere at påstanden hans var akkurat det, - en ubegrunnet påstand.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Ketil Strand Andersen 1 dager siden Skremmende fremtidsscenario
Bra innlegg. Valg til neste år, da gjelder det.
Terje Sundsbø 2 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
Hvor lenge kan motstanderne av Møreaksen skjule kostnadene med fortsatt ferge? "Når fergene avløses av Møreaksen frigis enorme mengder strøm, ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Arne AlmaasFakta er bedre enn fabler, spesielt i diskusjoner om samferdsel. Dine metaforer om elefanter kommer vi ingen vei med. Spesielt ...
Arne Almaas 2 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Terje SundsbøDet eneste jeg ønsker å kommentere er at det ikke er vits i å kommentere dialogene du og RR har ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Arne AlmaasKommentarfeltet benyttes til å diskutere momenter til artikkelen, ikke til å presentere nyheter. Hva er det i artikkelen du ønsker å ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
Høyre prioriterer Fergefri E39 Møreaksen: https://www.smp.no/meninger/leserinnlegg/i/8qxqed/hoeyres-prioriteringer-i-nasjonal-transportplanEr det noen privatpraktiserende fogderipolitikere i Høyre Møre og Romsdal som våger å tale Erna ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse