Annonse
Annonse
Per Helge Pedersen, fast skribent
Kronikk
03 desember 2021 12:13
Foto: Marius Helge Larsen / NTB
Foto: Marius Helge Larsen / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Takket være at vi i sin tid hadde fremsynte nordmenn som ga Norge kjærkommen billig og sikker elektrisk kraft, fikk både vanlige folk og industrien strøm til å utvikle det kalde landet. Vi fikk en konkurransekraft andre land kunne misunne oss. Men over tid har våre folkevalgte politikere gitt fra oss styringen av den dyrebare strømmen. Over natta har også vi fått skyhøye europeiske priser. Vårt konkurransefortrinn er radert vekk – kanskje for alltid.

«Europas batteri»

I mange år har naturvernere og andre snakket om at Norge skulle bli Europas batteri. Vi skulle sørge for nok strøm til alle – koste hva det koste ville. Vi har bygget en rekke utenlandskabler. Dette er kabler som du og jeg har vært med å betale gjennom netleie. Det har ikke manglet på advarsler om hvilke konsekvenser dette ville få for strømprisen til folk flest her i landet og til våre bedrifter og samfunnsinstitusjoner.

Politikerne lukket ørene

Våre ledende politikere lukket ørene for alle andre enn «ekspertene» som selvsagt så at deres virksomheter kunne tjene stort på en slik «kraftutveksling». I disse dager ser vi hva dette har resultert i. Vi har nå en enorm krafteksport og en meget minimal import.

Fra før lave vannmagasiner tappes ytterligere ned. Milliardene strømmer inn til «kraftbaronene». Takk og pris eier kommuner, fylkeskommuner og staten de fleste kraftverkene. Likevel ser vi at mange private bedrifter og enkeltpersoner blir søkkrike takket være dette hellige «markedet» som skulle tjene oss alle. Staten tjener mest av alle. For alle oss andre er strømprisene blitt et mareritt. For mange er det blitt den rene katastrofen.

Jeg fatter ikke at politikerne ikke nå forstår hvilken situasjon de har satt sine innbyggere i. Vi har fått en ny regjering med nye statsråder. Men jeg synes jeg hører de samme argumentene fra de rødgrønne statsrådene som jeg hørte fra de blå. Er det embetsverket som styrer landet mon tro? Er det embetsmennene som skriver alle taler og som instruerer om hvilke argumenter som skal fremføres. Jeg synes jeg hører et blått ekko i de rødgrønne statsrådsgangene.

Vi skal ha pengene tilbake NÅ

Jeg vet at det nå lanseres en rekke forslag i Stortinget om hvordan nordmenn kan kompenseres for de skyhøye kraftprisene. Selv Høyre vil nå at det skal betales penger tilbake til strømkundene. Det er det norske folk som eier kraftverkene våre. Mange av de gamle nedbetalte anleggene produserer strøm for under ti øre pr. kilowatt. Vi betaler nå fem kroner og mer for den samme kilowatten. Til dyrere strøm til mer moms og til flere avgifter legges på. Mens vannmagasinene tørker inn, flommer staten over av penger.

Faren er at prisene vil skyte ytterligere i været. Det meldes om kaldere vær. Vi er kommet til desember, og vi har fortsatt en lang vinter foran oss.

Variabel nettleie – en ny farse

På nyåret vil også nettleien gjøres variabel. Det er nødvendig sier ekspertene. Da kan nemlig vi forbrukere bidra til å styre strømbruken over hele døgnet. Dette vil selvsagt påføre forbrukerne enda større utgifter. I de finurlige regnestykkene som er laget skal nemlig det høyeste strømforbruket i løpet av et døgn, bestemme hva nettleia vil koste. For mange vil katastrofen bli enda større.

Jeg ber nå regjeringssjef Støre og hans regjering om omgående å komme med forslag slik at strømkundene får kompensasjon for det «ranet» de nå utsettes for. Vi ber kun om å få igjen det vi har betalt for mye. Og de pengene skal vi ha igjen NÅ. Mange har selvsagt rygg til å kunne vente, men det er ikke alle som har det. For mange kan denne vinteren bli katastrofal.

Nå må de rødgrønne politikerne sørge for at folket tar tilbake makta over strømmen. Det er folkets eiendom vi snakker om.

Bygg ut linjenettet i Norge

For kraftbyråkrater og politikerne har det nærmest vært fritt frem å bygge utenlandskabler. Men det har vært desto vanskeligere å bygge ut et sammenhengende linjenett her i landet. Det har også vært problemer med å gå fart på vannkraftutbyggingen i Norge. Det er fortsatt mulig å bygge mange småkraftverk uten at naturen ødelegges. Det vil tvert i mot bidra til å trygge våre omgivelser i en tid med stadig tøffere vær med mye styrtregn. Det er også fullt mulig å fornye mange av de gamle kraftverkene våre. Det kan skje uten at det gjøres skade på naturen.

Vi trenger nå «kraftfulle» politikere som rydder opp i det kaoset som nå omgir oss.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Kristiansundskalenderen 2022
Annonse
Kristiansundskalenderen 2022

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Vidar Hölm 2 minutter siden Bypakken – bompenger til evig tid?
Bruk blinklys i rundkjøringer og lag rundkjøring i Dalekrysset og i Norges mest snodige kryss, Rensvikkrysset ,så er dere i ...
Vidar Hölm 36 minutter siden Rbnett: Stopp Nav-flyttingen til Kristiansund
70% av befolkningen i Kristiansund driter i hvilket fylke de tilhører og flertallet av de som har en mening stortrives ...
@Terje G. FinnøyFor flertallet av de som krysser Romsdalsfjorden er Møreaksen raskest. Det er kun 25% av de som krysser Romsdalsfjorden som ...
Terje G. Finnøy 1 dager siden SVV fortsetter sin manipulasjon av E39 utredning
@Terje SundsbøOg her vrir og vender du igjen.Romsdalsaksen er kortest, flatest og mest fremtidsrettet som trase mellom Ålesund og Bergsøy.SVV og ...
@Terje G. FinnøyTrafikktellingene viser at kun 40% av de som krysser Romsdalsfjorden passerer Røbekk. Tilhengerne av Romsdalsaksen omgår fakta. For Romsdalsaksen vil ...
Terje G. Finnøy 2 dager siden SVV fortsetter sin manipulasjon av E39 utredning
Her oppsummerer Jørn Inge på rekke og rad vesentlig punkt der SVV svikter oppgaven sin og ikke minst befolkningen i ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte