Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Per Helge Pedersen, fast skribent
Kronikk
20 desember 2021 10:29
Del på Facebook
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Politikerne har «kortsluttet» i strømpolitikken. De har latt seg overbevise av eksperter om at det er markedet som må bestemme prisen på elektrisk kraft. «Fri flyt» av norsk kraft ut av landet gjennom stadig flere el-kabler skulle liksom løse alle problemer.

Norge må være Europas batteri istemmer mange miljøvernere. De store vannkraftutbyggingers tid er forbi, sa Jens Stoltenberg for noen år siden. En liten elite har styrt norsk kraftdebatt i årtider. De er blitt applaudert av et lite mindretall av folket. Nå får vi regningen – og den svir for mange.

Kostbare økonomer

Nå er det ikke bare i kraftdebatten at markedskreftene har fått råde. Det samme har skjedd i iveren etter å legge ned sykehus. Økonomenes inntogsmarsj har vist seg å bli en katastrofe på mange områder. Og hvem er det som må betale prisen for de skandalene vi nå opplever – jo, det er vi som er vanlige folk. «Arvesølvet» vårt blir tatt fra oss. Det norske folk blir ranet – og det på høylys dag.

Takk til fremsynte politikere

Takk og pris hadde vi i sin tid folk som forsto hvor viktig det var å bygge ut det fattige landet langt mot nord. Elektrifiseringen av Norge ble ledet både av fremsynte politikere som forsto hvilken gudegave fossene og vannet var. Mange private gründere ville kjøpe fallrettigheter for å bygge nye industri. Over hele landet ble det bygget kraftverk, men politikerne sørget for at eierskapet til naturrikdommen skulle tilhøre det norske folk. Det var slike fremsynte politikere som også sørget for at oljerikdommene skulle tilhøre folket.

Men hvor er det blitt av politikerne som hadde slike store og gode tanker? I de siste årene har mange av våre folkevalgte politikere, folkets tillitsmenn gitt fra seg alt av makt og styring over naturressursene. Kraft er blitt en handelsvare. Tilbud og etterspørsel bestemmer prisen. Rundt om i kraftbransjen er det kun en ting som gjelder – og det er kortsiktig gevinst. Noen enkeltmennesker i bransjen har tjent vanvittig med penger. Ja, selv i de offentlige selskapene som «vi» eier florerer bonusavtaler som vanlige folk skjønner lite av. I styrerommene er det våre folkevalgte politikere som er ansvarlig for galskapen.

Vannmagasinene tappes ned

Vannmagasiner tappes ned i vill fart. Kablene ut av landet må selvsagt fylles til randen av strøm. Ekspertene hevder at disse kablene er så viktige i og med at vi kan få strøm tilbake i de årene hvor regnet uteblir. De synes å glemme at vi har store vannmagasiner som vi kunne tære på i slike år. Det nordmenn nå opplever er det største strømsjokket vi har hatt i moderne tid. Kablene har importert europeiske strømpriser som vi aldri har opplevet før.

Det koster 10–20 øre å produsere elektrisitet i mange av de gamle, nedbetalte kraftanleggene. Denne kommentaren skrives på en dag (20. desember 2021) hvor jeg mellom kl. 18 og 19 i kveld må betale kr 575 øre pr. kWt. Og ekspertene mener at dette er bare en forsmak på hvilke strømsjokk vi kan vente oss utover vinteren. Nå har vi et delt Norge når det gjelder strømpriser. I iveren etter å bygge utenlandskabler (som vi strømkunder selvsagt har betalt), har Statnett glemt å bygge ut skikkelige overføringslinjer innad i Norge.  Hadde vi gjort det kunne alle nordmenn tilnærmet hatt like strømpriser.

Vi ofrer vår konkurransefordel

I Norge har vi hatt en enorm konkurransefordel ved at vi har hatt billig strøm. Det har vært et gode for oss vanlige folk, men også for industrien. Rundt om i Norge har vi mye kraftkrevende industri som i dag kan levere miljøvennlige produkter. Se bare på hva som har skjedd ved aluminiumverket på Sunndalsøra. Miljøvennlig aluminium som er produsert ved hjelp av ren norsk vannkraft, er i dag et meget ettertraktet materiale rundt om i verden.

Vi MÅ bygge ut mer vannkraft

I Norge opplever vi til fulle at vi nå får et stadig tøffere, mildere og våtere klima. Vi har mange bekker små som kan bygges ut for å skape ny ren og miljøvennlig elektrisk kraft. Regulerer vi disse elvene kan vi også hindre enorme naturødeleggelser. Bare i de siste dagene har vi sett hvilket kaos flom har skapt i Trøndelag. NVE beskyldes med rette for at de ikke har fulgt opp når det gjelder flomsikring.

Den beste flomsikringen skjer når vi samtidig kan bygge ut kraftverk og dammer. Da får vi flomsikring på kjøpet. Men for mange grupperinger i dette landet er vannkraft fortsatt et «fy-ord». Kanskje det er på tide at det store flertall av det norske folk gir en kraftig tilbakemelding til våre politikere på hva vi mener. Så langt er det noen små miljøer som roper høyt som har styrt politikken.

De enorme strømprisene bidrar til å fylle statskassen. Men vanlige folk og industrien betaler en høy pris for den poltikken som nå føres.

Mitt råd er at våre folkevalgte politikere lytter til det majoriteten av det norske folk mener. Politikerne må ta tilbake makta som de har delegert til markedskreftene.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Steinar Johansen · 1 år siden
  Trenger ikke bygge ut noen ting mer 
  Norge  har kraft nok  og vi har energilov fra 2008 som sier at vannkrafta skal komme folket til gode 
  Det står og der at den skal forvaltes til det beste for folket 
  Dessuten kan politikere sette pristak når de måtte ønske det 
  Bløff fra politikere fra ende til annen 
  Grønne skiftet har folk fått i vranga og nå  har dette grønne skiftet  0 legitimitet 
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Hva sier løgneren som bevisst, og mot bedre vitende, kontinuerlig forsøker å villede folket til å tro at Møreaksen er ...
Anne Mari Sandshamn 16 timer siden Svindyrt med Møreaksen!
@Terje G. FinnøySå enig med deg. Det finnes mange parti som ikke er så ivrig på dette "drømmeslottet". Jeg vet iaffal hva ...
Terje G. Finnøy 1 dager siden Svindyrt med Møreaksen!
Bom og litt til. På Åndalsnes ønskes/kreves det nå fartsdumper ifbm. E136I Steinkjer fikk man E6 rett gjennom byen. Nå ...
@Terje SundsbøTakk det samme til deg og  :)  Jeg ler og masse hver dag :) 
@Anne Mari SandshamnJeg ler masse – bare fortsett å skrive du….
@Terje SundsbøDette er voksen humor det, ikke barnslig slik du ser det :)  Du må aldri bli så voksen at du ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte