Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Bernt Øien, pensjonert laboratoriesjef
Kronikk
17 januar 2022 15:02
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Marius Helge Larsen / NTB
Illustrasjonsfoto: Marius Helge Larsen / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Det er galt at en stor del av innbyggernes kjøpekraft går til staten som en skjult skatteskjerping og ikke til verdiskapende bedrifter. Regjeringen nøyer seg med å pøse ut krisestøtte til husholdningene i stedet for å regulere krafteksporten. Det grønne skiftet skaper vansker for Norge, og verre skal det bli med elektrifiseringen av norsk sokkel til ingen nytte for andre enn vindbaronene.

Tabellen viser at om fem år skal det gå like mye strøm ut på sokkelen, hvert år, som det som ville trengs for å drive en fullelektrifisert personbilpark i Norge i to år. Verre kan det ikke bli.

 kraftforbruk copy

Blir det orden i sysakene om vi skifter ut styrene i kraftselskapene? For 30 år siden overlot politikerne vår strømomsetning til markedet ved å vedta energiloven og slutte seg til Nord Pool. Dette gir nå dystre framtidsutsikter for vår kraftkrevende industri og tusenvis av distriktsarbeidsplasser. EØS tillater ikke «norske priser til tungindustrien». Er regjeringen et agentur for EU i energipolitikken mens Ola og Kari sitter ærbødig med skjegget i postkassen?

Berge Furre skriver i sin bok Norsk Historie:” Samanhengen mellom økonomisk og sosial historie, og den politiske utviklinga er eit sentralt emne i boka- kanskje det sentrale emnet». Det Furre ikke visste når han skrev boka er at det nå i stor grad er krefter utenfor Norges grenser som styrer vår strømpris og energipolitikk.

NATO-sjefen Stoltenberg beskylder Russland for å manipulere gassmarkedet, men det hjelper lite å bli høy og mørk ved å skylde på andre når USA, Tyskland, Japan, England, Brazil ser inflasjonsspøkelset. USA øker statens låneopptak med 30 000 000 000 000 USD selv om landet har en inflasjon på godt over 10 %. Det er svært viktig for USA å utvikle nye markeder for omsetning i USD fordi de gamle markedene har ikke vært tilstrekkelige til å dekke løpende kostnader og renter for dollaren. Nye markeder er «grønn energi» i Europa og «pandemi» på verdensbasis.

EU er i energikrise og vil gjøre gass grønn og bærekraftig på tross av at den Russiske gassledningen North Stream er ikke åpnet. Gassforsyning til EU gjennom Ukraina er vaklevorent, og Russland har heller ikke mye LNG i forhold til rørgass.» Russland orienterer seg nå østover mot Asia, særlig mot Kina, men også Korea og Japan. Power of Sibiria er en ledning på 2.000 km som nå er ført fram fra østlige felt til den kinesiske grense og i drift (magasinet Havpuls). LNG tankere går i skytteltrafikk fra USA for å forsyne Europa med skifergass. Prisene på Norsk gass vil øke og strømprisen i Norge vil gå opp fordi EU mangler balansekraft.

Gjennom pandemien har ikke kineserne patentert sin egen vaksine som øyensynlig virker, mens USA har patentert sine vaksiner som ikke ser ut til å virke over tid? Kina tenker innflytelse og langsiktighet ved å eksportere 340 millioner vaksinedoser hver måned til land i den tredje verden, mens USA tenker pengegenerering for de få. Mange penger har tatt nye veier og har havnet hos et fåtall internasjonale selskaper som i praksis styrer verden. Hvis USA må kaste kortene ved ikke å betale tilbake lånene, så kan det kan få verdensøkonomiens ras i 1929 til å blekne. «Vanlige folk» opplever nå at pengene taper verdi, alt blir dyrere og alle blir fattigere. På grunn av høye strømpriser vil matproduksjonen svekkes fordi alle driftsmidler blir dyrere. Nedstenginger, pandemi og et grønt skifte er Vestens paniske tiltak for å holde ut litt til, mens det i realiteten er det det økonomiske landskapet etter økonomikrasjen som planlegges.

Regjeringen i Norge ser ikke ut til å ville bruke våre energikilder for å justere folks levestandard i positiv retning enda den vet at billig energi gir velstand, dyr energi gir fattigdom. Flere europeiske land har nå redusert regulerbar kraft i sin energiproduksjon i troen på det grønne skiftet, noe som har ført til et umettelig behov for tilgang på vår vannkraft. En må spørre seg om hvorfor vi skal betale hundregangen av produksjonsprisen på strøm fra vannkraft som vi selv har betalt utbyggingen av. Prisene fra fornybar vannkraft må holdes på et akseptabelt nivå for innbyggerne i Norge slik at dette ikke går på helsa løs. Hjelpeorganisasjonene ser illevarslende tegn, mange familier ikke har råd til mat og trenger hjelp. Skal en sosialdemokratisk regjering med grønt islett dele ut rasjoneringskort på mat som «kraftfulle tiltak» i tillegg til å hjelpe med strømprisen? Vannkrafta vår skal brukes til å styrke konkurranseevnen i gartnerbransjen, jordbruk, industri og annen næring for ikke å skape et fattigdoms og inflasjonsproblem.

Sammenblanding av energipolitikk og sosialpolitikk vil mislykkes i et land som renner over av energi. Vi skal ha kontroll over prisen på elektrisitet fra vår vannkraftproduksjon selv.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDet betyr at E39 Vik-Molde er prioritert for oppstart første seks år. God helg til deg også.
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøVi får konkludere medat vi ikkje blir samde om kva som er konklusjonen i SVV sitt innspel til ny NTP. ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrTabell 4.3 på side 49 har 14 kolonner (inklusive de med kun grafikk), hvor kolonne 2 angir navnet på prosjektet. ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøTabell 4.3, kolonner for avsette midler periode 23-. Der finn eg ikkje beløp. Kanskje tar eg feil?
Terje Sundsbø 2 dager siden Grunnsolide Møreaksen
@Tor HansenHvilke penger finnes allerede for fastlandsforbindelse til Gossen? Tror du pengene til Kjerringsundet vil være tilgjengelig? Fastlandsforbindelse til Otrøya og ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrI tabell 4.3 på side 49 er det ulike tall for «Lønnsomhet» og «Kostnad». Hvilken kolonne mener du angir avsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse