Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Bernt Øien, pensjonert laboratoriesjef
Kronikk
17 januar 2022 15:02
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Marius Helge Larsen / NTB
Illustrasjonsfoto: Marius Helge Larsen / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Det er galt at en stor del av innbyggernes kjøpekraft går til staten som en skjult skatteskjerping og ikke til verdiskapende bedrifter. Regjeringen nøyer seg med å pøse ut krisestøtte til husholdningene i stedet for å regulere krafteksporten. Det grønne skiftet skaper vansker for Norge, og verre skal det bli med elektrifiseringen av norsk sokkel til ingen nytte for andre enn vindbaronene.

Tabellen viser at om fem år skal det gå like mye strøm ut på sokkelen, hvert år, som det som ville trengs for å drive en fullelektrifisert personbilpark i Norge i to år. Verre kan det ikke bli.

 kraftforbruk copy

Blir det orden i sysakene om vi skifter ut styrene i kraftselskapene? For 30 år siden overlot politikerne vår strømomsetning til markedet ved å vedta energiloven og slutte seg til Nord Pool. Dette gir nå dystre framtidsutsikter for vår kraftkrevende industri og tusenvis av distriktsarbeidsplasser. EØS tillater ikke «norske priser til tungindustrien». Er regjeringen et agentur for EU i energipolitikken mens Ola og Kari sitter ærbødig med skjegget i postkassen?

Berge Furre skriver i sin bok Norsk Historie:” Samanhengen mellom økonomisk og sosial historie, og den politiske utviklinga er eit sentralt emne i boka- kanskje det sentrale emnet». Det Furre ikke visste når han skrev boka er at det nå i stor grad er krefter utenfor Norges grenser som styrer vår strømpris og energipolitikk.

NATO-sjefen Stoltenberg beskylder Russland for å manipulere gassmarkedet, men det hjelper lite å bli høy og mørk ved å skylde på andre når USA, Tyskland, Japan, England, Brazil ser inflasjonsspøkelset. USA øker statens låneopptak med 30 000 000 000 000 USD selv om landet har en inflasjon på godt over 10 %. Det er svært viktig for USA å utvikle nye markeder for omsetning i USD fordi de gamle markedene har ikke vært tilstrekkelige til å dekke løpende kostnader og renter for dollaren. Nye markeder er «grønn energi» i Europa og «pandemi» på verdensbasis.

EU er i energikrise og vil gjøre gass grønn og bærekraftig på tross av at den Russiske gassledningen North Stream er ikke åpnet. Gassforsyning til EU gjennom Ukraina er vaklevorent, og Russland har heller ikke mye LNG i forhold til rørgass.» Russland orienterer seg nå østover mot Asia, særlig mot Kina, men også Korea og Japan. Power of Sibiria er en ledning på 2.000 km som nå er ført fram fra østlige felt til den kinesiske grense og i drift (magasinet Havpuls). LNG tankere går i skytteltrafikk fra USA for å forsyne Europa med skifergass. Prisene på Norsk gass vil øke og strømprisen i Norge vil gå opp fordi EU mangler balansekraft.

Gjennom pandemien har ikke kineserne patentert sin egen vaksine som øyensynlig virker, mens USA har patentert sine vaksiner som ikke ser ut til å virke over tid? Kina tenker innflytelse og langsiktighet ved å eksportere 340 millioner vaksinedoser hver måned til land i den tredje verden, mens USA tenker pengegenerering for de få. Mange penger har tatt nye veier og har havnet hos et fåtall internasjonale selskaper som i praksis styrer verden. Hvis USA må kaste kortene ved ikke å betale tilbake lånene, så kan det kan få verdensøkonomiens ras i 1929 til å blekne. «Vanlige folk» opplever nå at pengene taper verdi, alt blir dyrere og alle blir fattigere. På grunn av høye strømpriser vil matproduksjonen svekkes fordi alle driftsmidler blir dyrere. Nedstenginger, pandemi og et grønt skifte er Vestens paniske tiltak for å holde ut litt til, mens det i realiteten er det det økonomiske landskapet etter økonomikrasjen som planlegges.

Regjeringen i Norge ser ikke ut til å ville bruke våre energikilder for å justere folks levestandard i positiv retning enda den vet at billig energi gir velstand, dyr energi gir fattigdom. Flere europeiske land har nå redusert regulerbar kraft i sin energiproduksjon i troen på det grønne skiftet, noe som har ført til et umettelig behov for tilgang på vår vannkraft. En må spørre seg om hvorfor vi skal betale hundregangen av produksjonsprisen på strøm fra vannkraft som vi selv har betalt utbyggingen av. Prisene fra fornybar vannkraft må holdes på et akseptabelt nivå for innbyggerne i Norge slik at dette ikke går på helsa løs. Hjelpeorganisasjonene ser illevarslende tegn, mange familier ikke har råd til mat og trenger hjelp. Skal en sosialdemokratisk regjering med grønt islett dele ut rasjoneringskort på mat som «kraftfulle tiltak» i tillegg til å hjelpe med strømprisen? Vannkrafta vår skal brukes til å styrke konkurranseevnen i gartnerbransjen, jordbruk, industri og annen næring for ikke å skape et fattigdoms og inflasjonsproblem.

Sammenblanding av energipolitikk og sosialpolitikk vil mislykkes i et land som renner over av energi. Vi skal ha kontroll over prisen på elektrisitet fra vår vannkraftproduksjon selv.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 15 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse