Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Bibbi Bøhn, Aure
Kronikk
28 januar 2022 11:30
Del på Facebook
Collage av illustrasjonsfoto (f.v). (1)Foto: Ole Martin Wold / NTB, (2)Foto: Heiko Junge / NTB, (3)Foto: Svein Stavås / NTB
Collage av illustrasjonsfoto (f.v). (1)Foto: Ole Martin Wold / NTB, (2)Foto: Heiko Junge / NTB, (3)Foto: Svein Stavås / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Ikke nok med pandemi, katastrofale strømpriser, rasering av verneverdig natur, tafatte politikere, nå også ekstremvær! For oss langs kysten i vest og nord. Kaos, krise og katastrofe for mange.

Gyda levde ikke alle steder opp til forventningene. Ikke her jeg bor, på utsiden av en øy på Nord Mørekysten. Noen trær blåste ned, et par fergesamband ble innstilt, noen fjelloverganger stengt, jeg klarte ikke gå oppreist ute. Men verre ble det ikke, ikke her. Huset står, strømmen gikk ikke, båtene ligger fortsatt trygt ved kai. Småfuglene har så vidt turt seg frem igjen. Omtrent som vanlig. Den neste var verre.

Per Fugelli, 1943 - 2017, sosialmedisiner og professor ved UiO. Han skrev:

Vi lever i det tryggeste sekund i historien, på det tryggeste sted på kloden. Nyt det!’

Han snakket mye om vår stadige krisemaksimering. Han la ikke skjul på at han mente vi klaget og sutret for mye, at mediene og politikerne utnyttet det. Det hadde han ikke mye sans for og sa ifra med klare ord. Sitat:  

Mediene lever av drama, kriser, katastrofer, skandaler og tragedier. Medienes dramaturgi kan fort smitte inn i menneskenes hjerner og hjerter. Plutselig mister vi common sense og blir ekstremister i vår forventninger til livet og fortolkninger av verden.

For omtrent 25 år siden hørte jeg ham første gang, i et foredrag der han snakket legemiddelindustrien midt imot. Det var uhørt den gangen. Jeg tenkte at den mannen kommer til å synes i samfunnsdebatten. Det slo til! Men lærte vi noe av hans kloke innlegg?

Det er forferdelig for dem det rammer, enten det er pandemi eller ekstremvær. Ikke desto mindre kan vi konstatere at vi lever i det tryggeste sekund i historien, på det tryggeste sted på kloden. Men nyte det? Vil vi heller å klage og sutre, fordi noe kunne vært bedre?

Det slår meg at det ofte er stor forskjell på svarene fra en fisker nordpå og en kontorist sørfra, hvis de blir intervjuet om vær og vind.

Pandemien rammer oss alle. Men de lever nok bedre de som kan unngå krisemaksimeringen.

Vi er takknemlige for værvarslerne som hjelper oss med planlegging, men det må ikke ta motet fra oss om det er røde trekanter på yr.no.

Vi er takknemlige for helseguruene som holder orden på smitte og vaksine. Men vi må ikke bli paralysert av angst for hva dette fører til.

Når det gjelder politikernes håndtering av strømprisene, av bruddene på vern av urørt natur, av tilintetgjøring av samers rettigheter, finnes ingen formildende omstendigheter.

Hva ville Per Fugelli ha sagt?

 

Av: Bibbi Bøhn, Aure

Kronikken har tidligere også vært publisert i Klassekampen

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDet betyr at E39 Vik-Molde er prioritert for oppstart første seks år. God helg til deg også.
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøVi får konkludere medat vi ikkje blir samde om kva som er konklusjonen i SVV sitt innspel til ny NTP. ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrTabell 4.3 på side 49 har 14 kolonner (inklusive de med kun grafikk), hvor kolonne 2 angir navnet på prosjektet. ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøTabell 4.3, kolonner for avsette midler periode 23-. Der finn eg ikkje beløp. Kanskje tar eg feil?
Terje Sundsbø 3 dager siden Grunnsolide Møreaksen
@Tor HansenHvilke penger finnes allerede for fastlandsforbindelse til Gossen? Tror du pengene til Kjerringsundet vil være tilgjengelig? Fastlandsforbindelse til Otrøya og ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrI tabell 4.3 på side 49 er det ulike tall for «Lønnsomhet» og «Kostnad». Hvilken kolonne mener du angir avsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse