Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Eivind Mauland, rådgiver Motvind Norge
Kronikk
28 august 2022 15:57
Del på Facebook
Fra Agder Energi sine dammer i Bykle i Setesdal og deres kraftproduksjon. Her fra Vatnedalsdammane. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Fra Agder Energi sine dammer i Bykle i Setesdal og deres kraftproduksjon. Her fra Vatnedalsdammane. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Vår Regjering bryter loven, trosser Høyesterett og handler i panikk. Vårt Storting vrir seg i avmakt. Antikkens mestre var forutseende. Hybris – overmotet var det som ble stående i ensomhet etter siste akt. Det er hybris som vil bli stående når teppet faller etter siste akt av vår energiskandale.

Dessverre er vi ikke tilskuere benket rundt et av antikkens greske teater. Nei det er vi, våre liv, vår velstand og vårt samfunn som er råvaren i tragedien. Vekslende regjeringer, vårt Storting og Høyesterett er våre valgte beskyttere. Det hele handler om den eldgamle kampen om ressursene.

Vår energitragedie skyldes ikke tilfeldighetenes frie spill med Putin som regissør. Systemet har ikke tjent oss vel, Jonas Gahr Støre. Tvert om er systemet rigget for tidenes ran av vårt folk. Vår Regjering og vårt Storting er rundlurt. I overmotets griskhet og avmakt, tappet de vårt arvesølv – vannkrafta – ut i et bunnløst Europeisk sluk. Deretter overlot de stoppekrana til fremmede makter og regningen til det norske folk.

Vi gjør det av godhet til dem som brakte oss vaksinen, forsøker Erna. Du godeste. Stram deg opp og sørg for å gi vårt urfolk sitt land tilbake. Høyesterett har dømt. Staten sitter med tyvegodset. Deretter kan du stanse tidenes selvbedrag og naturoffer for å pumpe opp klimaødeleggende fossilt karbon i Nordsjøen. Joda gassen trenger Europa og vil Høyre vise litt godhet så er det bare å slå av litt på prisen til våre Europeiske venner. Er det sitt folks rettsikkerhet og vårt arvesølv Høyre vil tjene pengene på, så fortjener partiet en plass på historiens skraphaug.

Haavamål ble glemt – «Med lov skal landet byggjast og ikkje med ulov øyast». I dagens lovdrakt var Storting og Regjering sin oppgave å forvalte farsarven til det beste for land og folk, på vegne av oss arvingene. Det beste for land og folk er ikke at halve landet betaler 800 øre/kwt mens andre halvparten betaler 10 øre/kwt for en vare det koster 12 øre/kwt å produsere. Vår statsminister serverer usannheter når han sier systemet har tjent oss vel. Det er som keiseren uten klær. Pressens hoffmestre tør ikke å fortelle at keiseren er naken. Det må et barn til for å fortelle sannhet som vi alle nå ser.

Det snakkes om Putin, solidaritet, om tørrår og gasspriser. Det snakkes om å produsere mer energi raskere for å helle den ut ende raskere, både til utland og innland. Det snakkes om at vi vil få kraft tilbake fra dem vi har skjenket den til. Det snakkes om å gi noe av ransutbytte tilbake til offeret. Det er kun smertelindring. Nå er pekeleken i gang. Agder Energi proklamerer at de sparer på det vannet de ikke har, fordi det for lengst er kjørt gjennom turbinene og byttet i kronasje. Eierne av Agder Energi peker på Staten som tar størstedelen av ransutbytte. Aktørene som rigget systemet eller mer presist - ranet folk og samfunn, løper nå i alle retninger. Agder Energi er en av flere store aktører som rigget systemet. Det samme er Glitre Energi osv.

Det det ikke snakkes om er lovens enkle og klare formål og rammer. Hva var det vår statsminister, vår Regjering og vårt Storting faktisk var forpliktet til? Var ikke våre vassdrag og vår natur vårt felleseie? Var ikke forpliktelsen å forvalte vår naturkapital til best for land og folk? Bærekraft for individ og samfunn, nå og i fremtiden, står det i loven. Etter at folk og samfunn har lagt stein på stein i 100 år hadde vi jo virkelig skapt noe vi alle var stolte av. Det var blitt vårt. Vi var anderledelslandet med overskudd av ren vannkraft. Vår Herre etterfylte de kjempestore energibatteriene vi med møye og smertelige naturtap hadde utviklet. Ingen kunne måle seg med oss i sør hverken når det gjald produksjon eller batterikapasitet. Derfor var vi verdensledende innenfor teknologier som skapte verdens mest bærekraftige varer. Vi eide nedskrevne produksjonsanlegg og magasiner med verdens laveste selvkost på fossilfri elektrisk strøm. Vi var en nøkkel for kampen mot klimakrisen og for bærekraft gjennom reduksjon av fossil energibruk internasjonalt.

Selvsagt er det i strid med loven når noen borgere betaler 10 mens andre betaler 800 øre/kwt. Det er fullstendig irrasjonelt. Selvsagt er det i strid med loven når vi tar fra vårt urfolk sitt levebrød og sin kultur, for å produsere en vare vi har overskudd av. Selvsagt er det i strid med loven når vi gir ekspropriasjonstillatelse til privateid norsk natur til globale finansforetak som pantsetter arealene for milliarder, utelukkende for å få tilgang til finansielle instrumenter til sine kunder. Energien går til eksport og tilbake må vi søringer, som de største ransofrene, kjøpe tilbake vår rettmessige arv for 800 øre/kwt. Kanskje blir det det dobbelte eller tredobbelte innen vinterkulda er over. Kanskje er det ikke strøm å få kjøpt for penger.

Selvsagt er det i strid med loven å selge vår farsarv til en internasjonal børs. Stjele arven fra folk flest og våre egne virksomheter til fordel for dem som ranet oss. Overlate styringen som morgengave. Det er ikke kun dumskap. Det er lovbrudd på lovbrudd og lovbruddene er rigget. Vår egen statsminister har glemt Moseloven. Du skal ikke tale usant. Du skal ikke attrå din nabos eiendom. Våre egne energiselskaper har opptrådt som nyttige idioter med blikket stivt festet på avkastning, glemt vår energilovs formål og hvem de representerer.

Den største svarteper i spillet var vårt eget statseide foretak Statnett som fikk i oppdrag å ivareta våre samfunnsinteresser innenfor lovens rammer. De løste sitt samfunnsoppdrag ved å selge vårt felleseie, både den fysiske og finansielle arven, til børsen som via et par trinn endte utenfor vår kontroll. Nå sitter foretaket igjen med stakkars 11%, deretter ble vi ved Stortingets hjelp tvunget til å betale 18 mrd for å bygge tidenes motorveg for å bli kvitt vårt arvesølv til Europa. Statnett sørget for tidenes utbyttefest til seg selv og staten, på bekostning av land og folk.

Er vi fortsatt et folkestyrt demokrati og en rettsstat, må ondet rykkes opp med roten. Det vil koste oss dyrt å ta arven tilbake, men det vil koste oss langt dyrere å gi avkall på vårt arvesølv, vårt demokrati og vår rettsstat.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Ketil Strand Andersen · 1 år siden
  Bra innlegg! Det tragiske er også at det ser ut til at vi får den samme politikken uansett hvem vi stemmer på. 
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Bjørn Nøstvold · 1 år siden
   @Ketil Strand Andersen Det er feil. Veksler en kun mellom Høyre/AP regjeringer med sine støttepartier får en ingen forandring.
   Kraftprodusentene bestemmer selv hvor mye de produserer og selger.(tapper magasinene) Våre politikere har ingeting de skulle sagt.
   Stem på et parti som vil endre kraftpolitikken.
   Vi vil igjen ha rimelig kraft, og for at det skal kunne skje må vår kraft tas av børs. Vi må ut av EØS, og kraft innenlands skal selges oss til kostpris.
   I dag er snitt produksjonskost på kraft 11,57 øre kWh.
   I N P er et parti som vil dette.
   Bruk litt tid til å se på partiprogrammet til INP og sjekk hva de mener om saker du er opptatt av.
   https://inpartiet.no
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Jan Sivertsen · 1 år siden

  FY Jonas Gahr Støre og FY til dine medsammensvorne i ditt regjeringsapparat.
  FY også til dine medsammensvorne regjeringsledere i Høyre, og det øvrige styrende apparat helt tilbake til Gro Harlem Brundtlands sine dager, for at dere alle har sørget for at landet vårt, gjennom et utall av disposisjoner av høyst tvilsom karakter, idag er nær snik-innmeldt i EU til tross for to - 2 - gyldige folkeavstemminger i vårt land.

  Du, Jonas Gahr Støre, forfekter at årsaken til at deler av vårt land opplever en håpløst høy, og stadig stigende pris for elektrisk strøm, skyldes Putin og krigen i Ukraina. Krigen har selvsagt ført til uro i hele Europa, men den vesentlige årsak ligger ikke her.

  Årsaken til dagens situasjon er det skitne spill dere politikere innen varierende regjeringer har vært styrende og gjennomførende for: liberaliseringen av det norske kraftmarkedet og vedtak av Energiloven fra 1991, signering av EØS-avtalen i 1994, Stortingets tilslutning til ACER og EUs tredje energimarkedspakke i 2018.

  Dagens statsminister, Jonas Gahr Støre, hevder at ovennevnte forhold/tilslutninger/vedtak mm. ikke kan reverseres. Dette anser jeg å være en direkte løgn overfor det norske folk.

  Reversering kan gjøres. Det vil ikke bli ukomplisert. Det vil heller ikke bli billig. Det vil også ta tid, - lang tid. Særlig dersom det samtidig skal være et mål å sørge for at Støre, Erna, Barth Eide & co stadig skal kunne påregne å få forlokkende tilbud om smektende, meget godt betalte stillinger innen EU, World Economic Forum eller FN slik harde rykter forteller.

  Igjen: Fy, - Jonas Gahr Støre.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøEg har tidlegare sagt at Kjerringsundsambandet ikkje blir realisert utan bru over Julsundet. Dersom ikkje vil sambandet ende på Sundsbøen ...
@Geir Ole SætremyrDa har du endelig erkjent at Kjerringsundet ikke er uavhengig av Møreaksen, men faktisk avhengig av Møreaksen. Og at fastlandssambandene ...
@Terje SundsbøDu har framleis ikkje lest KS2 for Kjerringsundet.  Dei var usikre på om Aukra var kredittverdige fram til 2070, eller ...
@Geir Ole SætremyrFinansieringen av Kjerringsundet er ikke uavhengig av Møreaksen. Uten fastlandsforbindelse for Otrøya eller Gossen, så vil trafikken og bompengene bli ...
@Terje SundsbøØkonomisk uavhengig når der gjeld finansiering. Og, for å vere nøyaktig skal byggekostnaden dekkast av opplåning mot tilbakebetaling gjennom innkreving av ...
@Geir Ole SætremyrDu sier at Kjerringsundet har felles byggeledelse med Møreaksen, og kan ikke bygges uten tunnelmassen fra Møreaksen. Hvordan kan du ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse