Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Jonas Gahr Støre, statsminister (Ap)
Kronikk
13 oktober 2022 12:15
Del på Facebook
Statsminister Jonas Gahr Støre Foto: NTB Kommunikasjon / Statsministerens kontor
Statsminister Jonas Gahr Støre Foto: NTB Kommunikasjon / Statsministerens kontor
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

I disse dager er det et år siden Arbeiderpartiet og Senterpartiet overtok regjeringsmakten i Norge. Bakgrunnen var et stortingsvalg der folkets krav var klart: Høyrepartienes politikk for økte forskjeller, privatisering og sentralisering måtte ta slutt. Norge måtte få en regjering for sosial og geografisk rettferdighet.

Det har Norge fått. Kanskje i større grad enn mange så for seg.

Vi har gitt arbeidsfolk mer makt i arbeidslivet, ved å begrense bruk av midlertidighet og styrke retten til hele stillinger. Vi fører en sterkt omfordelende skattepolitikk, der de med mest må bidra mer. Vi bygger velferden steg for steg med billigere barnehager og SFO, har fjernet mange av høyresidens usosiale kutt og tar tak i en fastlegekrise som fikk utarte på forrige regjerings vakt.

Sist, men ikke minst: Distriktspolitikken er tilbake. Fergereisene blir billigere eller gratis. Pendlerfradraget og borteboerstipendet øker. Desentralisert utdanning prioriteres. Barnehage og SFO blir gratis i Nord-Troms og Finnmark.

Vi har også for alvor satt fart på arbeidet med å bygge en grønn, fornybar industri, med utbygging av havvind i front. Vårt grønne industriløft legger grunnlaget for framtidige arbeidsplasser og verdier for lokalsamfunn i hele landet.

Listen over innfridde valgløfter og grep for sosiale og geografisk rettferdighet er lang. Den kunne ha vært enda lengre, om det ikke var for de ekstreme rammene rundt regjeringens første år.

Pandemiens ettervirkning var global prisstigning på en rekke varer, mat og drivstoff inkludert. En utfordrende kraftsituasjon i Europa ble akutt med Putins energikrig og angrepet på Ukraina. Resultatet ble skyhøye europeiske strømpriser. Sammen med lite nedbør slo det kraftig ut også på sørnorske priser.

annonse

Samlet gjør dette at mange sliter nå. Men der tidligere regjeringer kunne møte kriser med økt oljepengebruk, må denne gjøre det motsatte. Alternativet ville gjøre vondt verre for alle med høye boliglån: å la renten gjøre hele jobben med å få prisene under kontroll.

Det ville være dypt usolidarisk. Det skjer ikke på vår vakt. Vi skal ikke bidra til at renten økes mer enn nødvendig. Også kommuner og bedrifter over hele landet ville rammes om vi tok lett på dette.

Trygg økonomisk styring er tvingende nødvendig i en tid der vi også skal styrke forsvar og beredskap, ta hånd om de ukrainske flyktningene og håndtere økte utgifter til folketrygden. Derfor har vi lagt fram et stramt budsjett med tøffe prioriteringer, der mye må vente, og der de med mest må bidra mer. Vi står i stormene dette utløser.

Da den nye regjeringen stod på Slottsplassen for et år siden, var det som resultat av folkets krav om et mer rettferdig Norge – sosialt og geografisk. Den veien har vi startet på. Den veien skal vi videre på. Underveis må kriser håndteres. Det er et ansvar en regjering har. Det er et ansvar min regjering tar.

Vi skal lose landet trygt gjennom denne krevende tiden.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 15 minutter siden Verden består av mer enn lastebiler fra Sunnmøre
@Espen HeitmannFaktisk tar du feil – bare en liten del av trafikken som krysser Romsdalsfjorden skal videre, kun 25% krysser også ...
@Terje SundsbøDet er bare en liten ting, du legger til grunn at det er 14 minutter kortere kjøretid mellom Ålesund og ...
@Rolf Erik PedersenMener du virkelig at Norconsult ikke har utredet Romsdalsaksen? Fikk du ikke med deg «skandaleoppslaget» i TK om at Statens ...
Rolf Erik Pedersen 8 timer siden Verden består av mer enn lastebiler fra Sunnmøre
@Terje SundsbøDu snakker så pent om fakta, Sundsbø. Men klarer du å etterleve dette selv? Den økonomiske belastingen er mye mindre en ...
@Anne Mari SandshamnDe som ser dette fra begge sider har konkludert med at Møreaksen er best. Også Nye Veier AS har skrotet ...
@Rolf Erik PedersenRyfast-tunnelene har vært en stor suksess, og motstanderne har stilnet. Som ved alle de andre undersjøiske fergeavløsningsprosjektene.Det er ikke Statens ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte