Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Aage G. Sivertsen, historiker og forfatter
Kronikk
04 oktober 2022 20:48
Del på Facebook
– Jeg tror landet er like dårlig forberedt på krig nå som i 1940. Så kan man spørre seg hvorfor ikke myndighetene orienterer om hva som skjer om det blir krig. På bildet, Ross Kolby ved Akershus Festning. Foto: Aage G. Sivertsen
– Jeg tror landet er like dårlig forberedt på krig nå som i 1940. Så kan man spørre seg hvorfor ikke myndighetene orienterer om hva som skjer om det blir krig. På bildet, Ross Kolby ved Akershus Festning. Foto: Aage G. Sivertsen
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Bildet av Ross Kolby er fra Akershus Festning. Akkurat her ble Vidkun Quisling skutt. Men hvor langt unna er vi en ny krig? Hvor godt forberedt er vi nå?

Vladimir Putin er presset opp i et hjørne. Da kan alt skje. Her er noen tanker jeg har om det som gjør hverdagen veldig urolig. Jeg har ikke vært i Russland de siste 6 årene og har aldri vært i Ukraina. Jeg har noen russiske venner, en norsk dyktig forfatter og en norsk journalist som gir meg informasjon. Uten å besøke krigsområdene eller i det minste besøke Russland, er mine tanker og meninger selvsagt amatørmessige. Men jeg måtte få noe ut av hodet. I morgen er det boklansering på Lorry kl 17.00. Hovedtemaet der er «Rinnanbanden», men det lukter verdenskrig rundt hjørnet og kanskje er boka mer aktuell enn den var før krigen i Ukraina.

annonse

Da Russland angrep Ukraina 24. februar 2022 mente mange at dette var en gal manns idé, det var Putin alene som stod bak en slik beslutning.

Dette mener jeg er feil. Jeg tror de militære lederne er de reelle lederne i Russland. De trykket på slik at Putin muligens ble presset til å starte denne krigen.

«Putin hadde ingen støtte i folket til å starte krigen. Han ble veldig upopulær etter avgjørelsen.»

Jeg tror det er feil. Putin har vært populær lenge i Russland. Min informasjon tilsier at det brede lag av folket støttet avgjørelsen og at Putin definitivt ikke ble upopulær etter at avgjørelsen ble tatt.

Hvorfor Putin har vært populær så lenge tror jeg har sammenheng med at han de siste årene har vært med på å heve selvbilde til de fleste russere. De store byene som Moskva og St. Petersburg står materielt sett ikke tilbake for andre europeiske byer. For litt over 20 år siden kjørte de bare Lada, Volga og Moskva i Russland. Sist jeg var der i 2014 var det knapt én Lada å se i Moskva. BMW og Mercedeser er og var overalt.

«Putin er som Hitler. Han ønsker verdensherredømme.»

Dette tror jeg er feil. Hitler ønsket å erobre hele verden. Alle amerikanere skulle sendes til Madagaskar og Hitler så for seg Tyskland som det nye «Tusenårsrike». Putin ønsker ikke primært, slik som Stalin, at kommunismen skal erobre resten av verden. Putin har flere ganger sagt at oppløsningen av Sovjetunionen var en katastrofe og han ønsker å gjøre Russland stort igjen. Ukraina er en del av denne planen. Jeg tror Putin og hans menn har ambisjoner om å erobre tilbake de landområder som ble tapt under den kalde krigens slutt i 1989. Greier de å ta Ukraina, vil de fortsette.

«Putins annektering av de fire fylkene i Ukraina er helt identisk med Hitlers start på 2. verdenskrig, da han annekterte Østerike i 1938.»

Selv om det er likheter, er det vesentlige forskjeller her. Da Hitler marsjerte inn i Wien i 1938 var han hjertelig velkommen! Det var ingen krig, det var en overtakelse av et land som la seg på rygg. Russland har møtt motstand fra første dag og er muligens i ferd med å miste kontrollen over hele den østlige delen av Ukraina. Den absurde folkeavstemningen som førte til annektering av disse områdene ble gjort av taktiske hensyn. For å gi Putin et alibi til å føre krig, ikke bare en spesialoperasjon, siden de nå mener at disse områdene er blitt en del av Russland og at de dermed blir angrepet. Men de vet ikke hvor grensene går, hvilket ikke gjør saken bedre.

«Putin vil bruke atomvåpen hvis han må.»

Jeg tviler. Det eneste våpenet han har, at han kan true vesten, etter mitt skjønn. Altså er trusselen større enn utførelsen. Bruker han taktiske atomvåpen i Ukraina, vil NATO reagere. Det største nederlaget i Putins folkeavstemning i Ukrainas østlige fylker var særlig Kinas blanke stemme i sikkerhetsrådet. Putin er veldig avhengig av støtte fra noen, ikke mange, men fra noen.

annonse

«Putin er mindre populær nå enn da krigen startet.»

Ja, det tror jeg er riktig. Men ikke før de innkalte 300 000 russere som skal være med i krigen. Hadde Putin bedt om 1 million, tror jeg Putin og lederne ville møtt så sterk motstand at de måtte ha gått av. Hadde de 300 000 blitt plukket ut i de største byene, ville konsekvensene blitt annerledes. Slik jeg forstår det nå er bare 1 % av de 300 000 hentet fra de store byene, mens det er i de perifere områder at vervingen er størst.

«Vesten hater Russland.»

Ja, her har Putin rett, tror jeg. Og det er en grunn til det. Krigen – og håndteringen av den.

Antikvariske og stalinistiske holdninger overfor pressefrihet, homofili, nedstenging av sosiale medier osv er slik i strid med vestens ståsted at hatet øker. Selv om ikke alt har vært bra i Ukraina, forsvarer det ikke at Russland skulle gå til krig. Det er det største ankepunktet.

«Russland er militært svake.»

De strategiske og taktiske valgene ved å forsøke å erobre hele Ukraina på noen få uker, særlig ved at de også rullet sakte, sakte mot Kiev, var et sjokk for meg å observere. Hvor svak taktisk er det mulig å bli? Det synes som om de også har gammelt militært utstyr. Blandingen av dette er katastrofal. Når de nå forsøker å rette opp ved en folkeavstemning, er det tegn på panikk, tror jeg.

annonse

«Det er mange Rinnanbander i Russland og i Ukraina.»

Ja, det er jeg helt overbevist om.

Jeg tror landet er like dårlig forberedt på krig nå som i 1940. Så kan man spørre seg hvorfor ikke myndighetene orienterer om hva som skjer om det blir krig. Hvor er tilfluktsrommet? Hvilke mat kan lagres. Hvor er det trygt å være? Hvem kan angripe oss? Hvor mange soldater har vi? Fly? Jagere? Hvis Putin sender en atombombe mot Oslo, blir strålingen farlig også for dem som bor i Stockholm eller Trondheim? Hvordan er muligheten for å skyte ned en atombombe som er på vei? Kan den nå USA?

Jeg så utenriksminister Anniken Huitfeldt i humorprogrammet "Nytt på Nytt" for en uke elle to siden. Jeg ville prioritert annerledes.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Det er mange gode grunner for å bygge ut fergeavløsingsprosjekter, slik som Møreaksen. Bl.a. fordi fergebommer er nede mesteparten av ...
Rune Kristiansen 2 dager siden Folket er ikke til for staten
Frp skuffer ikke. Å kutte mottak av kvoteflyktninger er ikke mindre enn umenneskelig og dette tankesettet gjennomsyres partiet av. 50 øre ...
Anne Mari Sandshamn 7 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøSa ikke at det var trygt, men tryggere for mennesker, da det er lett å komme seg av en ferge, ...
Terje Sundsbø 8 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnOm «vertskapet» er en idrettsturnering eller et annet kulturarrangement man deltar på, så kan man ikke dra før det er ...
Anne Mari Sandshamn 8 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøBrann på ferge er ingen fare for passasjerer, det er bare å gå i en livbåt. Det er inge store ...
Terje Sundsbø 8 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
Det er svært alvorlig når Jørn Inge Løvik, daglig leder Romsdalsaksen AS, unnlater å nevne at med Møreaksen så blir ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte