Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Per Helge Pedersen, fast skribent
Kronikk
30 september 2022 22:17
Del på Facebook
Foto: Heiko Junge / NTB
Foto: Heiko Junge / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Jeg vet ikke hvem som egentlig bestemmer og hvem som setter dagsorden i dagens Norge. Men jeg tviler på at det er politikerne. Og det gjelder på alle nivåer om det er lokalt, på fylkesplan eller på statlig plan. Jeg savner de visjonære politikerne som preget politikken i Norge etter krigen. Den gangen hadde vi et lite byråkrati. Og byråkratene gjorde som politikerne bestemte. Men det er lenge siden at politikerne fikk bidra til å bygge landet. Nå er det byråkratene som bestemmer.

Et enormt byråkrati

I årenes løp er det bygget opp et enormt byråkrati på alle områder i Norge. De har sørget for å sikre sin makt gjennom stadig nye lover, forskrifter og regler som snart gjør det umulig for en politikere å fremme politiske saker. Mitt inntrykk er at mange politikere også er blitt saksbehandlere. Det synes som om at mange har glemt at de er folkevalgte tillitsmenn. Politikere skal være politikere og IKKE saksbehandlere.

Annonse
Annonse

Politikerne «skjermes»

Jeg gremmes også over at politikere i ledende verv omgir seg med en hærskare av rådgivere. Mange av disse rådgiverne synes å bygge en mur rundt politikerne slik at de skal vernes mot enhver kontakt med folk flest.

Vi har fått en politikerforakt som er farlig, Men problemet har politikerne selv satt seg i. Jeg fatter ikke at de ikke snart går på barrikadene for å frigjøre seg fra sine «velgjørere». Jeg fatter ikke at politikerne sier til byråkratene at nok er nok. Jeg fatter ikke at politikerne sier at vi er valgt av folket – og at det er folkets meninger man skal følge.

Annonse
Annonse

Ha politikerne kapitulert?

Hver eneste dag ser jeg eksempler på at politikerne har kapitulert. I mange kommuner og fylkeskommuner snakker vi om rådmannsvelde. Hvorfor er det blitt slik? Heldigvis har vi fortsatt politikere som tar opp kampen mot byråkratene, men dessverre er det mange politikere som ikke orker lenger. Selvsagt er dette et anslag mot demokratiet. Men ikke bare det - det er en fare for demokratiet.

Er statsråder «hjernevasket»?

Jeg så nylig på et debattprogram på TV hvor både finansminister og fiskeriminister var til stede. Man kunne gjerne sendt embetsmenn fra Finansdepartementet i stedet. Politikerne sto der nærmest hjernevasket og fremførte finansbyråkratenes argumenter på et særdeles dårlig vis.

Nå er det på tide at vi igjen får visjonære politikere som kan heve seg og som kan drive politikk som folk forstår og vil ha. Og vi skal ikke ha politikere som over natten endrer sin væremåte på grunn av at de er kommet i posisjon.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 15 minutter siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrTabell 4.3 på side 49 har 14 kolonner (inklusive de med kun grafikk), hvor kolonne 2 angir navnet på prosjektet. ...
Geir Ole Sætremyr 15 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøTabell 4.3, kolonner for avsette midler periode 23-. Der finn eg ikkje beløp. Kanskje tar eg feil?
Terje Sundsbø 16 timer siden Grunnsolide Møreaksen
@Tor HansenHvilke penger finnes allerede for fastlandsforbindelse til Gossen? Tror du pengene til Kjerringsundet vil være tilgjengelig? Fastlandsforbindelse til Otrøya og ...
Terje Sundsbø 17 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrI tabell 4.3 på side 49 er det ulike tall for «Lønnsomhet» og «Kostnad». Hvilken kolonne mener du angir avsatt ...
Tor Hansen 19 timer siden Grunnsolide Møreaksen
@Terje SundsbøMøreaksen gir ikke fastlandssamband til Gossen, ekstraregningen for dette er sist angitt til 4,7 mrd. ved bygging av Møreaksen. Så ...
Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøKor mykje pengar er sett av. Kan du lese det av tabellen? Og samfunnsnytten?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse