Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Per Helge Pedersen, fast skribent
Kronikk
30 september 2022 22:17
Del på Facebook
Foto: Heiko Junge / NTB
Foto: Heiko Junge / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Jeg vet ikke hvem som egentlig bestemmer og hvem som setter dagsorden i dagens Norge. Men jeg tviler på at det er politikerne. Og det gjelder på alle nivåer om det er lokalt, på fylkesplan eller på statlig plan. Jeg savner de visjonære politikerne som preget politikken i Norge etter krigen. Den gangen hadde vi et lite byråkrati. Og byråkratene gjorde som politikerne bestemte. Men det er lenge siden at politikerne fikk bidra til å bygge landet. Nå er det byråkratene som bestemmer.

Et enormt byråkrati

I årenes løp er det bygget opp et enormt byråkrati på alle områder i Norge. De har sørget for å sikre sin makt gjennom stadig nye lover, forskrifter og regler som snart gjør det umulig for en politikere å fremme politiske saker. Mitt inntrykk er at mange politikere også er blitt saksbehandlere. Det synes som om at mange har glemt at de er folkevalgte tillitsmenn. Politikere skal være politikere og IKKE saksbehandlere.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Politikerne «skjermes»

Jeg gremmes også over at politikere i ledende verv omgir seg med en hærskare av rådgivere. Mange av disse rådgiverne synes å bygge en mur rundt politikerne slik at de skal vernes mot enhver kontakt med folk flest.

Vi har fått en politikerforakt som er farlig, Men problemet har politikerne selv satt seg i. Jeg fatter ikke at de ikke snart går på barrikadene for å frigjøre seg fra sine «velgjørere». Jeg fatter ikke at politikerne sier til byråkratene at nok er nok. Jeg fatter ikke at politikerne sier at vi er valgt av folket – og at det er folkets meninger man skal følge.

Annonse
Annonse

Ha politikerne kapitulert?

Hver eneste dag ser jeg eksempler på at politikerne har kapitulert. I mange kommuner og fylkeskommuner snakker vi om rådmannsvelde. Hvorfor er det blitt slik? Heldigvis har vi fortsatt politikere som tar opp kampen mot byråkratene, men dessverre er det mange politikere som ikke orker lenger. Selvsagt er dette et anslag mot demokratiet. Men ikke bare det - det er en fare for demokratiet.

Er statsråder «hjernevasket»?

Jeg så nylig på et debattprogram på TV hvor både finansminister og fiskeriminister var til stede. Man kunne gjerne sendt embetsmenn fra Finansdepartementet i stedet. Politikerne sto der nærmest hjernevasket og fremførte finansbyråkratenes argumenter på et særdeles dårlig vis.

Nå er det på tide at vi igjen får visjonære politikere som kan heve seg og som kan drive politikk som folk forstår og vil ha. Og vi skal ikke ha politikere som over natten endrer sin væremåte på grunn av at de er kommet i posisjon.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Ketil Strand Andersen 6 dager siden Anbefales å ta et besøk til Kvernes
Nå forstod jeg hvorfor det kalles stavkirke!
@Terje SundsbøPunk 1 og 2. Premissene i påstanden er ufullstendig. Vart spørsmålet komplettert med kostnaden for kvar passering målt opp mot ...
@Geir Ole SætremyrHvorfor svarer du ikke på de spørsmålene du får? Det du kaller en ytring fra Rasmus Rasmussen, er en liste ...
@Terje SundsbøEg peika på at Trude Brosvik sa meir. Ja  ho ville ha rassikring av Tokagjelet også. Så det er korrekt. ...
@Terje SundsbøHar du lest protokollen frå Fylkestinget der dei behandla RTP?
@Geir Ole SætremyrVestland fylkeskommune prioriterer ikke rassikring av turistveier og vedlikehold av veiene mellom fergeleiene framfor fastlandssamband til egne innbyggere. De skal ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse