Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Per Helge Pedersen, fast skribent
Kronikk
27 januar 2023 09:12
Del på Facebook
Foto: Frank May / NTB
Foto: Frank May / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Jeg har fulgt debatten om eldreomsorgen i mange år. Nå er dette blitt en nasjonal krise. Og nå er det viktigere enn noen gang at vi får et bredt forlik i Stortinget om en plan som bidrar til å løse denne krisen.

Jeg er lei av kranglingen mellom politikerne fra de sentrale partiene som skifter om å ha regjeringsmakt i Norge. Alle har et ansvar – og nå er det på tide at politikerne tar dette ansvaret. Hvis ikke vil krisen øke til det dramatiske. Og i motsetning til de aller fleste land har vi penger til å løse opp i problemene. Det gjelder at vi har politisk vilje og at vi organiserer hele helse og omsorg på en bedre måte enn det vi gjør i dag.

Annonse
Annonse

Det må være en menneskerett for alle nordmenn at de skal ha like tilbud når de kommer til det stadiet at de trenger hjelp i eldreomsorgen uansett i hvilken kommune man bor i. Slik er det ikke i dag.

Vi må ha ens nasjonale regler

Stortinget må bli enig om hvilke kriterier som skal gjelde og om hvor mye penger man skal bruke for å sikre en eldreomsorg som er bærekraftig. Stortinget må sikre at vi får nok penger til at det utdannes nok mennesker til å gå inn i jobber i eldreomsorgen uansett hvilken stilling man skal ha. Der må bli slutt på den profesjonskampen vi fortsatt ser mellom leger, sykepleiere og helsefagarbeidere.

Annonse
Annonse

Mange pårørende sliter – ikke minst i å få de ansvarlige i kommunene i tale. Når det kommer meldinger om uheldige hendelser så må de ansvarlige ta grep. Vi vet at mange som jobber i tjenesten kvier seg for å komme med kritikk. Mange er redd for jobben. Mange er redd for represalier. Dette må det bli slutt på. Dersom ledere ikke egner seg til jobben – ja, da må de finne seg noe annet å gjøre.

Stillinger til å leve av

Vi må sørge for at alle i helsevesenet har stillinger som de kan leve av. Vi må også sørge for at de har en lønn de kan leve av. Og vi må selvsagt sørge for at alle – uansett stilling – har den kompetansen som trengs. Og i helse og omsorg må man ha både et varmt hjerte og varme hender. Det gjelder uansett på hvilket nivå man er.

Viktig debatt

I de siste dagene har det vært mange programmer på NRK om krisen i eldreomsorgen. Jeg fulgte senest i kveld debatten hos Solvang. Jeg har klart sagt fra at jeg synes nåværende helseminister ikke holder den standard som en statsråd skal ha. Men jeg er heller ikke særlig imponert over det som kommer av uttalelser fra den borgerlige siden, spesielt ikke fra dem som har hatt regjeringsmakt de siste åtte årene.

Dette er folkets tillitsmenn – og vi krever at de nå setter seg sammen for å finne løsninger som kan bidra til å løse den krisen vi er kommet i. De gamle menneskene som har bygget dette landet fortjener å få en verdig alderdom.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDet betyr at E39 Vik-Molde er prioritert for oppstart første seks år. God helg til deg også.
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøVi får konkludere medat vi ikkje blir samde om kva som er konklusjonen i SVV sitt innspel til ny NTP. ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrTabell 4.3 på side 49 har 14 kolonner (inklusive de med kun grafikk), hvor kolonne 2 angir navnet på prosjektet. ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøTabell 4.3, kolonner for avsette midler periode 23-. Der finn eg ikkje beløp. Kanskje tar eg feil?
Terje Sundsbø 2 dager siden Grunnsolide Møreaksen
@Tor HansenHvilke penger finnes allerede for fastlandsforbindelse til Gossen? Tror du pengene til Kjerringsundet vil være tilgjengelig? Fastlandsforbindelse til Otrøya og ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrI tabell 4.3 på side 49 er det ulike tall for «Lønnsomhet» og «Kostnad». Hvilken kolonne mener du angir avsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse