Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Bibbi Bøhn, Aure
Kronikk
08 april 2023 21:01
Del på Facebook
- Da NRKs nye sjef ønsket å påvirke de unge med slike idealer, da var det enda et sykdomstegn ved dagens samfunn. Gledelig da med den responsen som kom fra nettopp den målgruppen NRK siktet mot, skriver Bibbi Bøhn. På bildet, influenser Sophie Elise Isachsen. Foto: Terje Pedersen / NTB
- Da NRKs nye sjef ønsket å påvirke de unge med slike idealer, da var det enda et sykdomstegn ved dagens samfunn. Gledelig da med den responsen som kom fra nettopp den målgruppen NRK siktet mot, skriver Bibbi Bøhn. På bildet, influenser Sophie Elise Isachsen. Foto: Terje Pedersen / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

På en forelesning i helse/omsorg sammenheng, lenge før tittelen influenser var oppfunnet, ble studentene bevisstgjorte på at alle påvirker menneskene de møter på sin vei. Vi setter et avtrykk ved hvert møte, uansett. Smiler du ved forbipassering, gir du det mennesket en boost. I motsetning til effekten av et surt blikk.

Ingen samtale påvirker helt nøytralt. I alle sosiale sammenhenger influeres deltakerne i gruppen, sånn eller slik. Avhengig av innholdet og av den som frembringer sitt tema.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

I dag er influenser blitt et begrep, et fenomen det lukter penger av. Det er lett å se for seg store pupper, lange øyenvipper, botoxlepper, en seksifisert kropp. Selvsagt påvirkes de som ser det. Det skal en bevisst holdning til for å unngå å se det. Er dette en sunn og bærekraftig påvirkning av de som kan være usikre medmennesker på leting etter sin identitet?

Da NRKs nye sjef ønsket å påvirke de unge med slike idealer, da var det enda et sykdomstegn ved dagens samfunn. Gledelig da med den responsen som kom fra nettopp den målgruppen NRK siktet mot.

I dagliglivet møter vi mennesker, kjente og ukjente. Vi møter en fremmed som nikker og smiler, det gjør godt. Vi møter en bekjent som ser ned og går over på den andre siden av veien. Det gjør vondt, det avstedkommer funderinger på hva som forårsaket en slik oppførsel. Den vonde følelsen sitter lenge i. En nøytral eller kjedelig samtale, gir ikke så mye å gruble over. Likevel, de som samtaler har innflytelse på hverandre, i alle fall litt. Vi kan ikke unngå å påvirker våre medmennesker.

Noen har valgt å gjøre det til et yrke, det å bruke sin innflytelse overfor andre. I forskjellige sammenhenger. Influenser er blitt en yrkestittel! Felles for dem, er at de skal vise frem seg selv og fremme sin fortreffelighet og helst tjene mye penger på det. Det er lov det. Kanskje gjør det noen gladere og tryggere. Kanskje skjer det motsatte. Ikke lett for noen å leve opp til influensernes budskap.

Annonse
Annonse

Å sette opp idealer for den oppvoksende slekt, er et skummelt foretak. I gamledager var det brannmann eller politi som toppet listen over hva som var viktig, før det igjen var det kanskje Tarzan?

Nå påvirkes vi av influensere med glinsende kropper og bedroom eyes. Også av andre, som for eksempel en kvinnelig kranfører, eller kystfiskeren med egen sjark ute på havet. Foreldre og lærere er fortsatt viktigst.

Vi er alle influensere. Ingen kan møte et annet menneske uten å gjøre inntrykk og sette avtrykk.

Vær det bevisst.

Av: Bibbi Bøhn

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse