Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Bernt Øien, pensjonert laboratoriesjef
Kronikk
24 april 2023 11:59
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto. Fornybar Norge, Åslaug Haga, før pressekonferanse om havvind, ombord i den helelektriske båten MS Brisen på tur i Oslofjorden. Der presenterer de utlysingen av de første områdene for fornybar energiproduksjon til havs i Norge. Foto: Heiko Junge / NTB
Illustrasjonsfoto. Fornybar Norge, Åslaug Haga, før pressekonferanse om havvind, ombord i den helelektriske båten MS Brisen på tur i Oslofjorden. Der presenterer de utlysingen av de første områdene for fornybar energiproduksjon til havs i Norge. Foto: Heiko Junge / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Det sier Åslaug Haga og Knut Lockert til Stavanger Aftenblad 17. april. Begge promoterer vindkraft i alle sammenhenger, og trykker nå på en beleilig kosmetisk PR- knapp. Sammen har bransjeforeningen etablert sertifiseringsordningen Trygg Strømhandel. Det er veldig bra!

EUs ressurskoloni

Haga har tidligere levd etter Otto von Bismarcks ord «det muliges kunst» i politikken, men nå ser det ut til at hun snur på flisa og leverer noe en må kalle det «umuliges kunst». Som direktør i Fornybar Norge leverer hun krisesnakk uten perspektiv for natur, mens hun som Olje– og energiminister tiltrådte Soria Moria erklæringens veldig gode mål om å ta vare på natur.

annonse

Det første hun gjorde som direktør i den norske vindkraftforeningen Norwea, var at hun plumpet ut i blautmyra. «Åslaug Haga lovet slutt på vindkraftbygging i myr. Samme dag krevde ett av hennes medlemmer 300 millioner kroner i erstatning fra staten da de ikke fikk bygge i myrene på Andøya» – ABC nyheter.

I podkast ep. 78 til Fremtidens Næringsliv lanserer Åslaug Haga begrepet «Europas grønne batteri» om Norge, hun burde heller ha kalt det» EUs ressurskoloni»

«Ett land som fortsatt går på oljedop» sier Haga og snakker om «vindmøller» og ikke vindturbiner. Bjartnes erkjenner at fornybarutviklingen må ha alminnelig folkelig støtte. Han lanserer gode fremtidsrettede tanker med fornybarhetsutviklingen for å få til dette, blant annet med en blanding av offentlig og privat eierskap innen sol og vind og plassering av produksjon i lite sårbare områder. Hans tanker har definitivt noe for seg, men svakheten er at det snakkes bare vind og sol, ingen produksjon fra andre kilder som for eksempel geovarme og kjernekraft, til tross for at Norge har verdens beste kunnskap innen geofysikk og har en av verdens største forekomster av thorium.

Norges geologer og geofysikere skviset ut av samfunnsdebatten

Det er imponerende at vindkraftlobbyen til de grader har greid skvise ut Norges geologer og geofysikere i samfunnsdebatten om energiproduksjon. Debatten om det grønne skiftet foregår kun omkring aksen fossil kraft med høy energitetthet, til fornybar kraft av lav energitetthet som sol og vind. Haga snakker seg varm om vindkraft på land og havvind, med lite vekt på arealplanlegging og sameksistens eller andre produksjonsformer. Det er jo ekstremt viktig å se på andre produksjonsformer enn kun de enorme planene om vindkraftutbygging som foreligger både i Nordsjøen og på land. Hun og politikerne kan derfor gjøre oss en bjørnetjeneste.

annonse

Hvilke penger lever selskapet Freyr av?

Tyskland la ned sine kjernekraftverk den 15april, og allerede 17 april melder ABC News at USA står klar til å låne Polen 4 milliarder dollar for å utvikle og bygge 20 mindre kjernekraftverk. US ready to lend Poland $4 billion for nuclear energy plan - ABC News (go.com) I sannhet en merkelig konstruksjon, det henger ikke sammen! Amerikanske subsidier gjennom klimaloven gjør at EU-ledere er bekymret for at investorer vil finne USA mer attraktivt. Mo i Ranas naive batterieventyr har ennå ikke levert et batteri, og nå ser Freyr til USA med nye muligheter under Biden. Hvilke penger lever dette selskapet av? NHH-professor gir Freyr strykkarakter | Finansavisen

Bidens aggressive støtteordninger til fornybaretableringer fortsetter trass landets «fantasitrillioner» i statsgjeld. Lykkejegere lever etter mottoet «First we take Manhatten, then we take Berlin», eller var det omvendt?

Feil å avskaffe kjernekraft

I en spesialrapport fra 2015 skriver The Economist at det er feil å avskaffe kjernekraft før annen tilstrekkelig energiforsyning er på plass. Det Internasjonale energibyråets (IEA) advarer igjen mot energimangel i Europa til kommende vinter. Byrået advarer land som har bestemt seg for å fase ut kjernekraft og sier disse burde vurdere nøye om dette er den rette tiden å stenge ned IEA's Birol warns of tighter energy supply next winter | Reuters

Massiv utbygging av vindkraft

Midt oppe i denne situasjonen stiller Jonas Gahr- Støre Norges energi til disposisjon for EU. Støre lover 30 GW effekt gjennom en massiv utbygging av vindkraft i Nordsjøen. Det tilsvarer omtrent det som Norge produserer med vannkraft. Kraftnettet innenlands vil ikke kunne håndtere 30 GW kraft fra havvind slik at betydelige deler av den produserte kraften vil måtte gå til andre land. Havvindsprosjekter er foreløpig ulønnsomme og må subsidieres av skattebetalerne, skal skattebetalerne i Norge subsidiere innbyggerne i EU? Hvem har subsidiert landvindutbyggingen og betalt oppgradering av strømnettet her i landet? Fikk vi noe tilbake? Hva med bekymringene fra Norges Fiskarlag som advarer fordi utbyggingsområdene til havvind blir brukt av sild og torsk?

Er det riktig å bruke Wrights lov i forhold til havvind?

Det ser ut som regjeringen mener at flyingeniøren Wrights lov vil gjelde. Nå bestrides akkurat det fordi en slik massiv utbygging kan like gjerne føre til at de enorme mengdene av råvarer som må til, vil føre til økning i pris på vindturbiner og dermed økning i strømprisen. Havvind kan derfor allerede ha tatt ut sitt potensial for kostnadsreduksjon, mens FN rapporten fra Montreal peker på det enormt viktige i å bevare og restaurere natur. Barth-Eide som i et intervju etter signering hadde «tårer i øynene» ifølge han selv, var ikke før komme hjem før han la en firefelts motorvei gjennom naturreservatet i Lågendeltaet, ref. ordtaket om at politikk er det «muliges kunst». Havvind, Jonas Gahr Støre | Støres ambisjoner vil ende med en katastrofe for norske skattebetalere (nettavisen.no)

Kanskje på tide med litt bedre politisk lederskap innen energiområdet?

annonse

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
Møreaksen – Genial, og den eneste aktuelle fjordkryssingen. Knapt noe politisk parti har andre alternativer for fergefri fjordkryssing på sitt ...
Terje Sundsbø 4 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Hans-Peter KaaresenMøreaksen ligger inne på 9. plass i utkastet til prioriteringer i NTP:https://www.nrk.no/vestland/statens-vegvesen-legg-fram-nye-vegprioriteringar-1.16410026.Hvilket vedtak er det du sikter til?
Hans-Peter Kaaresen 5 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
De som har vært i tvil, er ikke i tvil lenger, etter å ha lest dette innlegget.  De blir enda ...
Petter E. Olsen 5 timer siden En ny vår for kjernekraft?
Innlegget røper vel at den som skriver har lite greie på moderne kjernekraftverk og sitter fast i "atomkraft, det er ...
Anne Mari Sandshamn 7 timer siden Beskjed om å flytte?
@Terje SundsbøJeg fikk ikke svar på mitt spørsmål... Så jeg gjentar det i håp om at du faktisk er voksen nok ...
Ketil Strand Andersen 10 timer siden En ny vår for kjernekraft?
Innleggets hovedbudskap er bra, sett i lys av den gammeldagse måten å se på kjernekraft, at det er noe vi ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte