Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Del på Facebook
Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

I Tidens Krav 11. april (krever abonnement) kunne vi lese at Kristiansund Senterparti ber om mer enn 60 millioner i «øremerkede midler gjennom revidert statsbudsjett til en utvidelse av planlagt sykehustilbud i Kristiansund». Og at dette ikke inkluderer midler for drift av fødeavdelingen tydeliggjør både Stensønes og Høgsve i sine omtaler av denne:

– Nå har det vært enorme protester over hele landet, på grunn av nedlagte fødetilbud og følgetjenesten som ikke fungerer. Vi legger ikke skjul på at vi syns denne muligheten vi presenterer nå, er kjekk å ha i et valgår, sier Høgsve med et skjevt smil, og legger til, – Vi fikk ikke gjennomført det vi la opp til når det gjaldt fødeavdelingen. Selv om vi gjorde alt som sto i vår makt, med eget Stortingsvedtak og øremerkede penger, ble vi stoppet i styret i Helse Møre og Romsdal. Og helseministeren ville ikke beordre helseforetaket i fødesaken, sier han.

annonse

– Her er det om å gjøre å se mulighetene. Hittil har debatten dreid seg mest om begrensningene. Det har vært masse negativt. Her er det en mulighet til å finne noe positivt. Vi må bruke alle gode krefter og ideer til å se framover.

Stensønes følger opp:

– Vår jobb i dette, er rent politisk. Vi gikk til valg på at føde- og akuttilbudet i Kristiansund skulle bestå. Det har vi ikke klart å innfri. Nå må vi gjøre noen grep for å sørge for en videreutvikling av Kristiansund sykehus.

annonse

Som Stensønes påpeker – Senterpartiet gikk til valg på at føde- og akuttilbudet skulle bestå. Det ble tatt inn i regjeringsplattformen og det ble bevilget 25 millioner for å gjenåpne og drifte fødeavdelingen i Kristiansund. Tidens Krav har forsøkt å få klarhet i hvor mye av midlene som faktisk er brukt på fødeavdelingen i Kristiansund (se her, her og her – krever abonnement). Det som er klart er at kun en liten andel er brukt for å rekruttere gynekologer til Kristiansund. Samtidig som at Helse Møre og Romsdal uttalte at vikarbruk på føden er komplisert på mange ulike nivå (TK 07.09.22 – krever abonnement) ble over 5 millioner av de bevilgede 25, brukt til å leie inn leger – stort sett i Molde. Dermed ble det av ledelsen i Helse Møre og Romsdal bestemt at det var bedre å stenge fødeavdelingen enn å finne vikar for sykemeldt gynekolog. Og dette med Kjerkols velsignelse og Senterpartiets stilltiende samtykke.

Og nå lover Senterpartiet nye øremerkede midler til sykehuset i Kristiansund. Fordi – som Høgsve sier – dette er kjekt i et valgår. Spesielt når egen regjering godtar at fødeavdelingen er stengt. Har ledelsen i Senterpartiet – altså Trygve Slagsvold Vedum og Marit Arnstad – gitt lovnad om å bevilge 60 millioner til sykehuset i Kristiansund som kompensasjon for at fødeavdelingen er stengt?

Selv om Stensønes og Høgsve sier at dette har de jobbet med i flere måneder, har de ikke koordinert med regjeringspartner Ap, Helseministeren eller Ap lokalt (13.04.23 – krever abonnement). Forsøker nå Sp Kristiansund og Sp sentralt å bondefange Kjerkol? Vårt forslag til Kjerkol vil i såfall være å instruere Helse Møre og Romsdal til å gjenåpne fødeavdelingen og slik parkere Sp for godt.

Men mens politikere nå forsøker å sno seg unna brutte løfter er fødende fortsatt utsatt for den ekstra risikoen transporttiden til fødeavdeling utgjør. Følgetjenesten er avviklet og erstattet av en slags møtetjeneste. Ingen politikere har bedt Helse Møre og Romsdal om å rapportere om konsekvenser og avvik forbundet med stengt avdeling og nyetablert møtetjeneste. Vi vet det har hatt konsekvenser.

Til høsten er det valg. Med Senterpartiet og Arbeiderpartiet i regjering ble fødeavdelingen stengt. Da hjelper det ikke med sølvpenger fra de som fortsatt tror det er mulig å øremerke midler til et sykehus vedtatt nedlagt.

annonse

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
Møreaksen – Genial, og den eneste aktuelle fjordkryssingen. Knapt noe politisk parti har andre alternativer for fergefri fjordkryssing på sitt ...
Terje Sundsbø 3 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Hans-Peter KaaresenMøreaksen ligger inne på 9. plass i utkastet til prioriteringer i NTP:https://www.nrk.no/vestland/statens-vegvesen-legg-fram-nye-vegprioriteringar-1.16410026.Hvilket vedtak er det du sikter til?
Hans-Peter Kaaresen 4 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
De som har vært i tvil, er ikke i tvil lenger, etter å ha lest dette innlegget.  De blir enda ...
Petter E. Olsen 4 timer siden En ny vår for kjernekraft?
Innlegget røper vel at den som skriver har lite greie på moderne kjernekraftverk og sitter fast i "atomkraft, det er ...
Anne Mari Sandshamn 6 timer siden Beskjed om å flytte?
@Terje SundsbøJeg fikk ikke svar på mitt spørsmål... Så jeg gjentar det i håp om at du faktisk er voksen nok ...
Ketil Strand Andersen 9 timer siden En ny vår for kjernekraft?
Innleggets hovedbudskap er bra, sett i lys av den gammeldagse måten å se på kjernekraft, at det er noe vi ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte