I prosessen med bygging av nye sykehus rammes mindre enheter og pasientene får et dårligere tilbud over tid, også etter at nytt sykehus er på plass. I prosessen før kuttene merkes, lar arbeidstakere seg utnytte i håp om å skape verdier for seg og sine kollegaer.
Innlegget er en kommentar til artikkel publisert i Østlendingen, 23.08, om bra damer som jobber dugnad på sykehuset i Elverum.
I Kristiansund står en ferdig oppusset fødeavdeling, ansatte brukte fritiden sin på å renovere. Avdelingen er enda stengt. I avisen Østlendingen kunne man i går lese «gladsaken» om en gjeng ansatte ved sykehuset i Elverum bli omtalt av ledelsen som «bra damer.» De har på dugnad sørget for at Innlandets største treningssenter for medisinsk personell nylig kunne åpne. Overskriften i avisen var: «Ledelsen er stolte.» Divisjonsdirektør Kydland som selv har en årslønn på over to millioner uttalte: «Dette viser hva stort engasjement kan bety for å få til noe i jobben.» Og for det fikk de bra damene en blomst og de ble takket. Det nye treningssenteret ble omtalt å være som en brud.
Elverum sykehus er pålagt å legge til rette for dette såkalte jomfruelige treningssenteret og uten dugnadsånd hadde det tydeligvis ikke blitt noe av.
Vedtaket om nytt sykehus på Moelv vil få konsekvenser for Elverum sykehus og andre lokale tilbud. Og dette er bare begynnelsen. Ansatte vil etter hvert få merke kuttene på kroppen i ledelsens jakt på et balansert budsjett. Alle nye sykehusbygg sprenger egne budsjett. De krymper i byggeprosessen og koster mer. For eksempel blir det nye fellessykehuset i Romsdal mye dyrere enn først antatt. Der har foretaket allerede kuttet veldig mange stillinger på gulvet, enda det eksisterer vedtak om full drift frem til nytt sykehus står klart. Nå kuttes det også i lovnader som gjaldt etter ferdig sykehusbygg. Vår erfaring tilsier at det hjelper ikke med stortingsvedtak eller politiske løfter dersom helseforetaket vil det annerledes. Det er pengene som rår. Tom pengesekken vil også ramme Elverum sykehus hardt. Kommer man dit, eller når man kommer dit, vil ansatte være møkk lei av å jobbe på dugnad og sliten av å ha «kniven på strupen». Det er bare å spørre ansatte ved Gjøvik sykehus om hvordan tilværelsen der er og har vært.
Skal det være slik i helsenorge at for å holde hjulene i gang, må allerede overarbeidede ansatte jobbe gratis? Faglig leder av Sim- senteret Inger Johanne Lindholm sier at mengdetrening øker pasientsikkerheten. Men i prosessen med nedleggelser er det få som jobber med utvikling. Da står hverken trivselen til ansatte eller sikkerheten til pasientene i fokus. Alle sykehus er pålagt å legge til rette for denne type simuleringstrening. Det er ikke første gang vi ser treningsrom bli en realitet takket være «bra damer» som jobber på dugnad. I en tid hvor spesialisthelsetjenesten lekker ansatte, er det viktigere enn noen gang å sørge for at ansatte får lønn for den jobben de gjør. En takk setter ikke maten på bordet!
Nå står det kombinerte treningssenter og møterommet klart i brakka på Elverum sykehus. Men det er en reell mulighet det bare vil tjene som det siste, da vår erfaring tilsier at simultantrening ikke blir prioritert. Kutt i lønninger til ansatte vil bety mer å gjøre for de gjenværende og dermed er det ikke tid til den nødvendige pålagte treningen. Men det ser ikke ledelsen på som et stort problem, de ansatte kan jo bare trene i fritiden? Det ble de faktisk pålagt å gjøre i Kristiansund. Bra damer stiller opp til de blir sykemeldte, og da tviler jeg på at ledelsen tropper opp med blomster og klapp på skuldra.