Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Aage G. Sivertsen, historiker og forfatter
Kronikk
13 september 2023 15:16
Del på Facebook
– Hvorfor snakket ikke Ohrvik og Stensønes en gang med Venstre før alt var forhandlet ferdig med Arbeiderpartiet? spør kronikkforfatteren. Arkivfoto av Stig Anders Ohrvik, ordførerkandidat for Nordmørslista i Kristiansund. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
– Hvorfor snakket ikke Ohrvik og Stensønes en gang med Venstre før alt var forhandlet ferdig med Arbeiderpartiet? spør kronikkforfatteren. Arkivfoto av Stig Anders Ohrvik, ordførerkandidat for Nordmørslista i Kristiansund. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Nordmørslista hadde valget mellom pest eller kolera. De valgte pest raskere enn lysets hastighet. Hva var det som hastet slik?

Rett etter valgdagsmålingen, mandag 11. september klokka 21.00, var NRK og TV2 på besøk til de ulike partiene. 21,3 % stod det på skjermen hos Arbeiderpartiets valgvake. Det er i realiteten det dårligste resultatet siden kvinner fikk stemmerett i 1913. Fordi valget i 1924 kan man ikke regne med, siden partiet ble splittet i året før. I 1923 ble Norges Kommunistiske parti dannet.

Annonse
Annonse

De som hadde møtt i Arbeiderpartiets valgvake på mandag, de jublet. Sannsynligvis fordi tallet de så oversteg 20 %. Jagland gikk på 36,9 % som vi husker. Utover kvelden og natten ble ikke tallet noe bedre. Jonas Gahr Støre var klar på at partiet hadde gjort en veldig god valgkamp. «Det er ikke lenge siden vi hadde 15-16 % på meningsmålingene», sa han.

Noe av det samme skjedde lokalt i Kristiansund. Arbeiderpartiet fikk også her litt mer enn 21 % - og jublet. De hadde 36,3 % for fire år siden. «Det er god stemning og vi håper den holder seg utover kvelden», sa Arne Grødahl. Mon tro om ledelsen i Arbeiderpartiet har Titanic i minne. Da den sank i 1912, spilte orkesteret på dekk til vannet satte punktum.

Nordmørslistas endeligt?

Dagen før valget sendte jeg en tekstmelding til Stig Anders Ohrvik. Jeg spurte ham om hva Nordmørslista ville velge om det stod mellom å støtte Arbeiderpartiet eller de borgerlige. Han svarte at det spørsmålet hadde han fått av veldig mange og la til at han kunne ikke svare før etter valget. Mange har oppfattet Nordmørslista som et protestparti – også mot Arbeiderpartiet. Ifølge et anonymt medlem av Nordmørslista stod valget mellom pest og kolera. De valgte pest. Det valget burde de brukt lengre tid på.

Hva var det som hastet slik? Kolera er medisinsk sett lettere å kurere. Du kan riktignok død i løpet av en natt, men muligheten for å overleve er absolutt til stede. Får man pest derimot, da er man nærmere svartedauden. Selv den sorte rotta, Rattus Rattus, som spredte pesten, bukket under.

Bløff

Kommentarfeltet i Tidens Krav freser av forakt overfor Nordmørslista.

Hvorfor snakket ikke Ohrvik og Stensønes en gang med Venstre før alt var forhandlet ferdig med Arbeiderpartiet?

Annonse
Annonse

Hvordan kunne Ohrvik og Stensønes si – før valget – at døra stod åpen for samarbeid med alle partier? Det synes som om dette var en bløff. Det er sannsynlig at både Ohrvik og Stensønes brukte dette taktiske spillet for å oppnå en bedre posisjon i forhandlingene med Neergaard.

Larsen sovnet for tidlig

Da Karsten Warholm ble intervjuet dagen før han ble verdensmester første gang i 2017, sa han at han skulle både sette verdensrekord og bli verdensmester. Noen minutter senere ble manager Leif Ove Alnes intervjuet. Han sa: «Bedre gjort enn sagt.»

Da valgresultatet i Kristiansund var klart utover mandagskvelden var det en selvsikker Tore Larsen som lot seg intervjue i Tidens Krav. Han forhandlet raskt med Høyre, FrP og INP. «Nå tar vi natt og lander det hele i morgen».

Hvorfor var det ingen som visket Larsen i øret og sa: «Arbeiderpartiet kan dette spillet ut og inn. La oss innse at vi knapt er halvveis». 12. september kom like overraskende på Larsen som tyskernes overfall på Norge 9. april 1940. «Det kom som lyn frå klar himmel», sa utenriksminister Halvdan Koht. Både Koht og Larsen burde vært forberedt på hva som kunne skje. Koht prioriterte sin elskerinne den natten, mens Larsen gikk inn i en tornerosesøvn.

Kan Stig Anders Ohrvik bli tryllekunstner?

Ohrvik fortalte tirsdag 12. september til Tidens Krav at han ikke hadde noe valg. Den viktigste saken for Nordmørslista har hele tiden visstnok vært sykehussaken, å holde fødeavdelingen åpen. Derfor valgte han samarbeid med Arbeiderpartiet. Det kan ikke bety annet enn at Ohrvik forventer å danse zamba med helseminister Ingvild Kjerkol. Hun må overstyre Helseforetaket og åpne fødeavdelingen. Greier Ohrvik det, skal vi bøye oss i støvet. Da bør Ohrvik i neste omgang omskoleres til tryllekunstner.

Omkamp?

Som regjeringen Nygaardsvold våknet Tore Larsen til sitt livs sjokk. Selv om nederlaget synes å være et faktum lover han, som regjeringen Nygaardsvold, kamp. Larsen nekter å gi seg.

Meningene i kommentarfeltet i Tidens Krav er så sterke at jeg lurer om siste ord er sagt. Det hele skal avgjøres 19. oktober. Da skal et nytt bystyre konstitueres. Vil alle de fem medlemmene fra Nordmørslista reise seg? Om to av Nordmørslistas fem representanter blir sittende, er vi like langt.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Kjetil Johansen · 8 måneder siden
    Fullstendig enig med Aage her. Dette var avtalt allerede før valget. Både NML og AP visste om de dårlige meningsmålinger som AP slet med. Dermed var det viktig å holde hemmelig hvilken fløy NML ville støtte. Gjerne gi inntrykk av at de var en motpol til SP og AP regimet for å sikre nok stemmer. Taktikken her var ekstremt skitten og førte mange velgere bak lyset dessverre. De tror nå at de har lykkes med skuespillet sitt. De er avslørt. Synd at ikke V og Tore Larsen gikk ut og informerte om at de ikke kunne forvente at NML ville støtte deres fløy ved dette valget. Odd Inge Teige er frekk i sine kommentarer, men folk er ikke dumme. Bare bære denne skammen i 4 år dere.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Odd Inge Teige · 8 måneder siden
    Skulle tro at en dyktig historiker gjorde mer dypdykk i materien før han kom med uttalelser som dette. Hvilke kandidater på Nordmørslista sin liste til kommunevalget mener du er utpregede liberalister, høyrefolk eller populister på ytterste høyre fløy? Dette er ikke rakettforskning, og ganske så åpenbart. Jeg ville vært forundret og forferdet om disse valgte liberalistene, populistene og høyresiden. Det er politikk vi snakker om her. Ikke en liten del av opposisjonens følelsesliv. 

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Klippfiskadagan 2024
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 4 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Anne Mari Sandshamn Jeg ser at Atlanterhavstunnelen er stengt pga. motorstopp, plankebit i veien, etc. Slikt tar normalt ikke 1-2 timer hver gang. ...
Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøFor at tankerekka skal vere relevant må du også rekne inn alternativ kost knytta til fergefri kryssing av Romsfalsfjorden, som ...
Anne Mari Sandshamn 7 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Terje Sundsbøhttps://www.tk.no/sok?keyword=Atlanterhavstunnelen+stengt, Denne linke fører deg til alle innlegg i TK om stengt Atlanterhavsrtunnel.. Og det er 26 sider med info ...
Terje Sundsbø 8 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Anne Mari SandshamnJeg har dessverre ikke data for stengninger av Atlanterhavstunnelen, men for Ålesundstunnelene er oppetiden 99,17% over de siste 6 årene. ...
Anne Mari Sandshamn 13 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøKjære deg, når trafikken står BOM stille fra langt bortenfor Løkkemyra og inn til sentrom i Kristiansund i ofte over ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Geir Ole SætremyrHar du problemer med anslaget at fergebommen er stengt omkring 85% av tiden på sambandet Molde-Vestnes? Kan du utdype hva ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse