Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Per Helge Pedersen, fast spaltist
Kronikk
12 september 2023 10:46
Del på Facebook
Foto: Lise Åserud / NTB
Foto: Lise Åserud / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Så gikk det slik mange hadde advart i mot. Det ble totalhavari både for Arbeiderpartiet og Senterpartiet ved det siste valget. Og en stor del av skylden for dette må Støre og Vedum ta. De har stått til rors i sine respektive partier – og de ser nå at de er kapteiner på synkende skip. De har valgt en kurs som har ført til katastrofe.

Velgerne flykter

På to år har disse to politikerne kommet med en rekke upopulære forslag som har gjort at velgerne har flyktet. Det ser vi ikke bare i Nord-Norge og langs kysten, men i store deler av landet. På to år har Norge fått den mest upopulære regjering landet noen gang har hatt. Støre må selvsagt ta det største ansvaret. Han er kanskje den flinkeste politikeren Norge har hatt når det gjelder teoretiske evner, men teori hjelper lite dersom man ikke har evnen til å få folket med seg.

Annonse
Annonse

Skyld ikke på krisene

Selvsagt har Norge vært gjennom mange prøvelser de siste årene. Men når stormen raser er det viktig å ha folk på vakt som har evne til å lose oss gjennom stormen.

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet fikk en fantastisk start da de overtok makta etter Erna og hennes folk. Men det tok ikke lang tid før de skuslet bort den seieren de fikk. På to år har det gått fra himmel til helvete.

Var det ikke helsepolitikken som gikk skeis – så var det prissjokk på strøm, krigen i Ukraina og all annen verdens styggedom. Vi har fått en dyrtid som rammer lommeboka til hver og en. Og regjeringen har vært rammet av den ene habilitetskandalen etter den andre.

Erna fosser frem

Det forunderlige er at Erna som sto ansvarlige for mye av det som gikk galt i sykehuspolitikken og annet, nå sitter som leder av Norges største parti. Den rollen har Arbeiderpartiet hatt de siste 99 årene. Høyre har fosset frem. Det samme har Fremskrittspartiet. Vi har også fått Industri og Næringspartiet (INP) som opplagt har stjålet mange velgere fra Arbeiderpartiet – velgere som føler seg sveket av Støre og hans folk. Se på hva som har skjedd i mange industrikommuner ved dette valget.

Annonse
Annonse

Upopulære forslag i kø

Det forunderlige er at regjeringen har kommet med mange forslag som har ført til enorme reaksjoner landet rundt. Mange lokale politikere fra regjeringspartiene har advart, men de har ikke blitt hørt. Nå ser vi at mange av de Arbeiderpartipolitikerne som har advart regjeringen, nå har hatt brakvalg i sine kommuner.

Mye har sviktet også lokalt

Vi har vært gjennom et lokalvalg som for mange lokale politikerne er blitt den rene katastrofen. Det skyldes selvsagt at de har blitt rammet av høyrevinden som har kommet som en orkan over landet. Men vi ser også eksempler på at lokale politikere har laget sin egen grav. Se bare på hva som. har skjedd i min hjemby Kristiansund. Det at Venstre er blitt større enn Arbeiderpartiet i denne bastionen for AP, kunne ingen tenke seg. Men nå har det skjedd. Politikerne må ALDRI glemme at de er tillitsmenn for folket. De MÅ heller aldri glemme at det er de som sitter med makta. Det nytter ikke på skylde på administrasjonen. Politikerne må aldri la seg styre av kommunedirektører.

Grunnfjellet forsvinner

Arbeiderpartiet og Senterpartiet har mistet mange velgere. Det som skiller disse partiene er at Arbeiderpartiet har mistet mye av sitt grunnfjell. Jeg vet ikke om det er mulig å bygge opp igjen dette grunnfjellet. Da må man i tilfelle skifte mannskap på toppen. Men enn så lenge er Støre fredet.

Som sagt er dette en fantastisk politiker. Men det hjelper lite dersom man mister tilliten hos folk flest. Lenge skyldte man på meningsmålingene. Men meningsmålinger er meningsmålinger. Fasiten får man ved valg. Og ved dette valget har folk gitt tydelig beskjed. Dersom det ikke nå tas grep for på få skuta på rett kjøl, er jeg redd for at avskallingen til partiet fortsetter. Mange sosialdemokrater gråter i dag. Veldig mange som har bidratt til å bygge opp dette landet snur seg i grava.

Skal man snu skuta må man lytte mer til folket enn til ekspertene. Kanskje dette er Støres største problem.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Ketil Strand Andersen · 22 dager siden
    Havariet til Ap og Sp kan man ikke bestride, men et par konklusjoner kan diskuteres. Jeg vil påstå at den utviklingen vi ser nå ikke kan kalles en Høyre-vind, av den grunn at Erna sitter stille i båten, hun trenger ikke gjøre noe. Det andre, og selve poenget, er at Støre er en god politiker, i negativ forstand. Støre, med god hjelp av sine medierådgivere, kan argumentere på en overbevisende måte, for en politikk som kjører Norge rett i grøfta. Man kan skylde på alle andre, krig og gasspriser, men det er Støre som sitter med hendene på rattet. Klima- og energipolitikken er helt på jordet og følgeskadene er at priser på alt mulig annet, samt rentene, også går til værs. Vedum skuffer også. Med utgangspunkt i en oppslutning på nær 20%, basert på løfter om en politikk folket ville ha, har han lagt seg flat for Støre. Det han deler ut er for peanøtter å regne i forhold til løftene. 
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrJeg stoler på ditt referat. Eller er det noe viktig du har utelatt? På samme måte har det også vært ...
Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDu har to alternativ: meld deg inn i fb gruppa, eller be SVV om å få ein kopi av ppt.-presentasjonen ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrPå samme måte har det også vært forslag om å flytte fergeleiet bort fra sentrum av Molde. Det blir nok ...
Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøSVV har hatt oppstartsmøte med Vestnes kommune det dei skal oppgradere kaianlegget på Furneset, inkludert trinn 2 der kai nummer ...
Terje Sundsbø 7 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDu er klar over at du linker til en internettside som krever medlemskap hos Facebook? Altså ikke åpen tilgjengelig for ...
Bjørn Arild Reed Jacobsen 7 timer siden Framtidens teknologi med Møreaksen
@Terje SundsbøTerje Sundsbø, du har en tendens til å komme meg i forkjøpet . Skulle akkurat til å stive det samme ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse