Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Per Helge Pedersen, fast spaltist
Kronikk
12 september 2023 10:46
Del på Facebook
Foto: Lise Åserud / NTB
Foto: Lise Åserud / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Så gikk det slik mange hadde advart i mot. Det ble totalhavari både for Arbeiderpartiet og Senterpartiet ved det siste valget. Og en stor del av skylden for dette må Støre og Vedum ta. De har stått til rors i sine respektive partier – og de ser nå at de er kapteiner på synkende skip. De har valgt en kurs som har ført til katastrofe.

Velgerne flykter

På to år har disse to politikerne kommet med en rekke upopulære forslag som har gjort at velgerne har flyktet. Det ser vi ikke bare i Nord-Norge og langs kysten, men i store deler av landet. På to år har Norge fått den mest upopulære regjering landet noen gang har hatt. Støre må selvsagt ta det største ansvaret. Han er kanskje den flinkeste politikeren Norge har hatt når det gjelder teoretiske evner, men teori hjelper lite dersom man ikke har evnen til å få folket med seg.

Annonse
Annonse

Skyld ikke på krisene

Selvsagt har Norge vært gjennom mange prøvelser de siste årene. Men når stormen raser er det viktig å ha folk på vakt som har evne til å lose oss gjennom stormen.

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet fikk en fantastisk start da de overtok makta etter Erna og hennes folk. Men det tok ikke lang tid før de skuslet bort den seieren de fikk. På to år har det gått fra himmel til helvete.

Var det ikke helsepolitikken som gikk skeis – så var det prissjokk på strøm, krigen i Ukraina og all annen verdens styggedom. Vi har fått en dyrtid som rammer lommeboka til hver og en. Og regjeringen har vært rammet av den ene habilitetskandalen etter den andre.

Erna fosser frem

Det forunderlige er at Erna som sto ansvarlige for mye av det som gikk galt i sykehuspolitikken og annet, nå sitter som leder av Norges største parti. Den rollen har Arbeiderpartiet hatt de siste 99 årene. Høyre har fosset frem. Det samme har Fremskrittspartiet. Vi har også fått Industri og Næringspartiet (INP) som opplagt har stjålet mange velgere fra Arbeiderpartiet – velgere som føler seg sveket av Støre og hans folk. Se på hva som har skjedd i mange industrikommuner ved dette valget.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Upopulære forslag i kø

Det forunderlige er at regjeringen har kommet med mange forslag som har ført til enorme reaksjoner landet rundt. Mange lokale politikere fra regjeringspartiene har advart, men de har ikke blitt hørt. Nå ser vi at mange av de Arbeiderpartipolitikerne som har advart regjeringen, nå har hatt brakvalg i sine kommuner.

Mye har sviktet også lokalt

Vi har vært gjennom et lokalvalg som for mange lokale politikerne er blitt den rene katastrofen. Det skyldes selvsagt at de har blitt rammet av høyrevinden som har kommet som en orkan over landet. Men vi ser også eksempler på at lokale politikere har laget sin egen grav. Se bare på hva som. har skjedd i min hjemby Kristiansund. Det at Venstre er blitt større enn Arbeiderpartiet i denne bastionen for AP, kunne ingen tenke seg. Men nå har det skjedd. Politikerne må ALDRI glemme at de er tillitsmenn for folket. De MÅ heller aldri glemme at det er de som sitter med makta. Det nytter ikke på skylde på administrasjonen. Politikerne må aldri la seg styre av kommunedirektører.

Grunnfjellet forsvinner

Arbeiderpartiet og Senterpartiet har mistet mange velgere. Det som skiller disse partiene er at Arbeiderpartiet har mistet mye av sitt grunnfjell. Jeg vet ikke om det er mulig å bygge opp igjen dette grunnfjellet. Da må man i tilfelle skifte mannskap på toppen. Men enn så lenge er Støre fredet.

Som sagt er dette en fantastisk politiker. Men det hjelper lite dersom man mister tilliten hos folk flest. Lenge skyldte man på meningsmålingene. Men meningsmålinger er meningsmålinger. Fasiten får man ved valg. Og ved dette valget har folk gitt tydelig beskjed. Dersom det ikke nå tas grep for på få skuta på rett kjøl, er jeg redd for at avskallingen til partiet fortsetter. Mange sosialdemokrater gråter i dag. Veldig mange som har bidratt til å bygge opp dette landet snur seg i grava.

Skal man snu skuta må man lytte mer til folket enn til ekspertene. Kanskje dette er Støres største problem.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Ketil Strand Andersen · 7 måneder siden
    Havariet til Ap og Sp kan man ikke bestride, men et par konklusjoner kan diskuteres. Jeg vil påstå at den utviklingen vi ser nå ikke kan kalles en Høyre-vind, av den grunn at Erna sitter stille i båten, hun trenger ikke gjøre noe. Det andre, og selve poenget, er at Støre er en god politiker, i negativ forstand. Støre, med god hjelp av sine medierådgivere, kan argumentere på en overbevisende måte, for en politikk som kjører Norge rett i grøfta. Man kan skylde på alle andre, krig og gasspriser, men det er Støre som sitter med hendene på rattet. Klima- og energipolitikken er helt på jordet og følgeskadene er at priser på alt mulig annet, samt rentene, også går til værs. Vedum skuffer også. Med utgangspunkt i en oppslutning på nær 20%, basert på løfter om en politikk folket ville ha, har han lagt seg flat for Støre. Det han deler ut er for peanøtter å regne i forhold til løftene. 

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 15 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøHusk at inngangen var fergefri E39, oppfatta som ein skulle slippe ferge over Romsdalsjorden, og andre fergestrekningar frå Kristiansand til ...
Terje Sundsbø 16 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrIngen har betvilt at uten Møreaksen så er fergeavløsning til Otrøya og Gossen et fylkeskommunalt ansvar. Men det ingen av ...
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøKorrekt.Uten Møreaksen vil eventuell frgeavkøysing bli eit fylkeskommunalt ansvar.Og, ein fylkeskommune uten økonomisk ryggrad til å gjennomføre dette etter den ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrNei, hovedargumentet for Møreaksen er ikke fergefritt til Otrøya og Gossen. I dette innlegget fra Rasmussen viser han til at ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøDet som er hovedargumentet frå di side er at Otrøya og Gosssen skal få fastlandssamband. Og det kan bare skje ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu sier at premisset for fergefri E39 er at det først og fremst skal legge til rette for fergeavløsning for ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse