Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto av Kristiansund sykehusFoto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Illustrasjonsfoto av Kristiansund sykehusFoto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Når man ikke kan stole på Helseforetaket, trenger vi å stole på politikerne. Når det også svikter, da er har vi et problem.

For de lokale politikerne i Kristiansund ser ikke ut til å ha lært noe av fødesaken.

Annonse
Annonse

Det mest sjokkerende med vedtaket om at Ortopedien skal flyttes til det nye sykehuset, SNR, er at det kommer som et sjokk på politikerne i Kristiansund.

Vi i Bunadsgeriljaen er ikke sjokkert. Vi synes det er flaut at politikerne ikke har latt lærdom av tidligere hardt rammede lærepenger.

Det vi har lært av fødesaken er at Helseforetaket har mer makt enn politikerne. De har til og med mer makt enn regjeringsmedlemmer. For mens de byttes ut blir foretakets menn sittende. Og folket har ingen innflytelse.

Jeg tillater meg å gjenta det overlegen ved ortopedisk avdeling i Kristiansund, Øystein Lian, sa i Brennpunkt sin dokumentar fra 2011: «Tar de føden, tar de alt.» Som før øvrig er det samme Bunadsgeriljaen har sagt.

«Man skal ikke tro, man skal vite.»

Det hjelper ikke med dialog og velmenende prat dersom man skal lykkes. Lokale politikere forklarer sitt sjokk med at de trodde dette med ortopedien var avklart. De overraskes også av timingen, fordi de mener fogderistriden er over. Rekk opp handa de som fikk med seg at fogderistriden var avblåst!

Nei det hjelper ikke å tro, man må vite. Man må sikre seg avtaler og vedtak. Uten det er man like langt. Hvordan kan politikerne ha glemt at helseforetaket tok vaskeriet om natten, akutten da vi trengte det som mest, kjøkkenet en helg og føden som ble stengt da en lege fikk kreft? Foretaket har gang på gang vist seg å være skruppelløs og dessverre har lokale politikerne gang på gang vist sin manglende handlekraft. Det er naivt!

Annonse
Annonse

Det var jo når det hele virket stabilt at Helseforetaket dro teppet vekk under bena på fødeavdelingen, og nå har de gjort det igjen med sykehusets ryggrad; ortopedien. Vi, Bunadsgeriljaen fikk ingen drahjelp av politikerne når døra til føden var stengt. Senterpartiet sentralt sviktet totalt, og lokalt dro delegasjonen fra SP ned til Stortinget for å be om sølvpenger i bytte for føden. De lovde 60, men returnerte bare med 15 millioner. Var ikke føden mere verdt? Enda har ingen etterspurt dokumentasjon på bruk av de pengene. Antagelig har de gått i samme fellespotten som de 25 millionene Kjerkol bevilget til drift av føden.

Når helseforetaket handler på denne måten, er de med på å undergrave tilliten til demokratiet. Og det skjer knapt uten at noen av politikerne protesterer. Det er flaut at Kristiansund kommune igjen går i den samme fella.

Arbeiderpartiet har akseptert at føden ble stengt. Hvor lang tid går det før de aksepterer at også ortopedien flyttes? I alle andre sykehuskamper ender ofte den tapende part med å sloss for smuler.

Når folket ikke får sitte ved bordet er vårt eneste håp at politikerne gjør det de skal for å sikre gode skriftlige avtaler.

Nå er også det distrikts medisinske senteret i fritt fall.

Av: Anja Cecilie Solvik
Styremedlem i Bunadsgeriljaen

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Ketil Strand Andersen 6 dager siden Anbefales å ta et besøk til Kvernes
Nå forstod jeg hvorfor det kalles stavkirke!
@Terje SundsbøPunk 1 og 2. Premissene i påstanden er ufullstendig. Vart spørsmålet komplettert med kostnaden for kvar passering målt opp mot ...
@Geir Ole SætremyrHvorfor svarer du ikke på de spørsmålene du får? Det du kaller en ytring fra Rasmus Rasmussen, er en liste ...
@Terje SundsbøEg peika på at Trude Brosvik sa meir. Ja  ho ville ha rassikring av Tokagjelet også. Så det er korrekt. ...
@Terje SundsbøHar du lest protokollen frå Fylkestinget der dei behandla RTP?
@Geir Ole SætremyrVestland fylkeskommune prioriterer ikke rassikring av turistveier og vedlikehold av veiene mellom fergeleiene framfor fastlandssamband til egne innbyggere. De skal ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse