Annonse
Annonse
Per Helge Pedersen, fast skribent. Foto: Privat
Per Helge Pedersen, fast skribent. Foto: Privat

Bruker man vett og forstand kan sykehuskrigen i Møre og Romsdal løses. La Molde få et nytt lokalsykehus – gjerne kombinert med et psykiatrisk sykehustilbud på Hjelset. I og med at man har startet byggingen før finansieringen var klar, bør man utnytte de investeringer som allerede er gjort i tomtearbeidene på Hjelset.

Sykehuset må selvsagt nedskaleres i forhold til planene om et fellessykehus for Romsdal og Nordmøre, men uansett blir jo dette sykehuset bygget mindre enn planlagt. Men ved å bygge et lokalsykehus i stedet for et fellessykehus vil man klare seg med langt mindre areal.

Jeg forutsetter da at det gode lokalsykehuset man har i Kristiansund består.

Ved også å lage sengeplasser for psykiatriske pasienter som det er et stort behov for, kan en slik løsning løse mange problemer. I området rundt Hjelset er det bosatt en rekke mennesker som har god erfaring med psykiatriske pasienter.

Helsebyråkratene har selvsagt sett at det meste av sykehus-tjenester i Norge kunne vært samlet på noen få gigantsykehus. Men alle andre forstår jo at det er en håpløs ide.

Nye sykehus bygges for korridorpasienter

Nå har vi bygget noen nye sykehus i Norge de siste årene. De har fra dag en har hatt korridorpasienter. Jeg har opplevd dette selv på Ahus i Lørenskog. Folket i Østfold opplever dette på det nye sykehuset på Kaldnes – et sykehus som er plassert på en kornåker slik omtrent midt i fylket. Nå er situasjonen så dramatisk med hensyn til plassmangel, at det gamle sykehuset i Moss må gjenåpnes med 20 senger. Snakk om planleggere. I tillegg har det vært mye bråk rundt arbeidsmiljøet på det nye sykehuset.

Det er ellers forunderlig at mens Regjeringen snakket varmt om miljø og om planene for å begrense bilkjøring, så legges sykehus langt utenfor bykjernene. Og for å komme til sykehus må man i de aller fleste ta egen bil. Snakk om dobbeltmoral. Men den saken kan vi la ligge nå. Og når det gjelder sykehus synes det ikke å være noen problemer å plassere dette i den beste matjorda vi har i Norge.

Jeg forstår moldenserne

Skal vi tro moldenserne rett har de et nedslitt sykehus på Lundavang. Det er sikkert riktig i og med at man i årevis har unnlatt å drive forsvarlig vedlikehold. Til sammenligning er sykehuset i Kristiansund  et godt vedlikeholdt sykehus. Jeg forstår at Molde gjerne vil ha et nytt sykehus. Ja, de kan få et nytt sykehus. Men det må da bygges som et lokalsykehus for Molde og Romsdal.

Og da må det være klinkende klart at man ikke fortsetter den politikken man har drevet i mange år – nemlig å «stjele» tjenester fra sykehuset i Kristiansund. Man må også akseptere at vi har et Sentralsykehus i Ålesund, at vi har et regionsykehus i Trondheim og at vi har Rikshospitalet og Radiumhospitalet i Oslo. Hadde man hatt denne forståelsen tidligere, kunne mange av dagens problemer vært unngått.

Det er greit å snu i tide

Etter mitt syn har vi fortsatt tid til å snu. Helsebyråkratene synes ikke å kjenne til fjellvettreglene, men i Møre og Romsdal vet vi betydningen av disse reglene. Derfor er det ingen skam å snu. Gjør vi det nå kan de aller fleste problemer være løst.

Vi kan sikkert bruke mange av de planene og tegningene som er produsert for det nye sykehuset på Hjelset. Så langt har dette kostet skattebetalerne hundrevis av millioner kroner. Mange penger er tapt for alltid, men noe kan reddes og brukes.

Dette er en vei ut av et ufattelig uføre. Dersom politikerne tar tak i denne saken kan de også berge sitt ettermæle. Bruk vett og forstand før det er for sent.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Tidligere meningsinnlegg

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte