Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Per Helge Pedersen
Kronikk
23 mars 2019 10:23
Del på Facebook
Per Helge Pedersen, fast skribent. Foto: Privat
Per Helge Pedersen, fast skribent. Foto: Privat
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

22. mars 2019 kan for alltid stå som et tidsskille på Nordmøre. Da satte politikerne på Nordmøre foten ned og sa stopp til en videre nedbygging av helsetilbudene på Nordmøre. Nå skal man bygge opp, ikke ned. Nå skal vi ta tilbake mange av de tilbud som opp gjennom årene er ranet fra sykehuset i Kristiansund slik at vi får et fullgodt lokalsykehus.

Og selvsagt skal vi trygge alle gode helsetilbud rundt om i nordmørskommunene. Selvsagt skal vi fortsatt kunne drive rehabilitering av mennesker i Aure.

Vi har gode fremtidsutsikter

Nordmøre har en rik historie, men Nordmøre vil også ha fremtida foran seg. Med vår tilknytning til havet har vi et hav av muligheter. Vi må vite hvordan vi skal høste rikdommen.  Det er ikke alle distrikter i Norge som har en slik mulighet som nordmøringene har. I tillegg har vi en natur som i fremtiden vil kunne gi store inntekter.

Må stole på helsetilbudene

Men skal vi lykkes må vi selvsagt ha et helsetilbud innbyggerne kan stole på. Vi må ha vårt trygge gode lokalsykehus med de funksjoner som er nødvendige. Det må bli slutt å sende pasienter til Molde for små skader som opplagt kan behandles i Kristiansund. Vi kan selvsagt ikke sende fødende kvinner lange veier. Det er et paradoks at kyr har større rettigheter ved transport enn det fødende kvinner har. Selvsagt skal alle fødende kvinner på Nordmøre fortsatt ha en fødeavdeling på sykehuset i Kristiansund.

Nå må vi sette opp våre egne regnestykker på hva pasientbehandlingen koster. De regnestykkene helseforetaket baserer sin virksomhet på har vist seg ikke å være bærekraftige. I en tid hvor vi må tenke miljø er det selvsagt forkastelig at pasienter fraktes med bil over store avstander. Vi kan spare mye penger ved å bruke et kortreist sykehustilbud. Hvor mye CO2 og hvor mye penger vi har brukt på unødvendig pasienttransport de siste årene vet ikke jeg. Jeg vet bare at det er mye. Selvsagt er det galskap å legge ned et sykehus som holder til i tidsmessige og godt vedlikeholdte lokaler. Nordmøringene trenger ikke noe luftslott.

Vi må satse på utdannelse

Nordmøre har blitt hengende etter når det gjelder tilbud om høyere utdannelse. Nå kan det snu ved at vi får Campus i Kristiansund. Ellers er det selvsagt viktig at vi får et mest mulig allsidig tilbud også når det gjelder videregående utdanning etter ungdomsskolen. I tillegg til teori er det utrolig viktig at vi også tenker på yrkesrettede fag. Og selvsagt må vi sikre at alle får lærlingeplasser når det trengs.

Enigheten må dyrkes

Den enigheten politikerne på Nordmøre kom frem til den 22. mars må dyrkes. Nå må vi prioritere oppgavene riktig. Det er mye man kan ønske seg, men det viktigste nå er at Nordmøre står sammen for å sikre gode helsetilbud, gode utdannelsestilbud og selvsagt gode kommunikasjoner.

Så får Kulturhus og alt det andre som står på ønskelisten komme i tur og orden. Men vi må for all del forstå at ting må skje i en viss rekkefølge. Vi må starte med det viktigste og det som er grunnleggende for menneskene. Da står helse, omsorg, oppvekst og utdannelse først i køa. Selvsagt må vi også ha best mulig kommunikasjoner slik at alle nordmøringene kan utnytte de tilbud som finnes innenfor våre egne grenser.

Står nordmøringene sammen vil vi kunne få en god fremtid.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 23 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse