Annonse
Annonse
Per Helge Pedersen, fast skribent. Foto: Privat
Per Helge Pedersen, fast skribent. Foto: Privat

22. mars 2019 kan for alltid stå som et tidsskille på Nordmøre. Da satte politikerne på Nordmøre foten ned og sa stopp til en videre nedbygging av helsetilbudene på Nordmøre. Nå skal man bygge opp, ikke ned. Nå skal vi ta tilbake mange av de tilbud som opp gjennom årene er ranet fra sykehuset i Kristiansund slik at vi får et fullgodt lokalsykehus.

Og selvsagt skal vi trygge alle gode helsetilbud rundt om i nordmørskommunene. Selvsagt skal vi fortsatt kunne drive rehabilitering av mennesker i Aure.

Vi har gode fremtidsutsikter

Nordmøre har en rik historie, men Nordmøre vil også ha fremtida foran seg. Med vår tilknytning til havet har vi et hav av muligheter. Vi må vite hvordan vi skal høste rikdommen.  Det er ikke alle distrikter i Norge som har en slik mulighet som nordmøringene har. I tillegg har vi en natur som i fremtiden vil kunne gi store inntekter.

Må stole på helsetilbudene

Men skal vi lykkes må vi selvsagt ha et helsetilbud innbyggerne kan stole på. Vi må ha vårt trygge gode lokalsykehus med de funksjoner som er nødvendige. Det må bli slutt å sende pasienter til Molde for små skader som opplagt kan behandles i Kristiansund. Vi kan selvsagt ikke sende fødende kvinner lange veier. Det er et paradoks at kyr har større rettigheter ved transport enn det fødende kvinner har. Selvsagt skal alle fødende kvinner på Nordmøre fortsatt ha en fødeavdeling på sykehuset i Kristiansund.

Nå må vi sette opp våre egne regnestykker på hva pasientbehandlingen koster. De regnestykkene helseforetaket baserer sin virksomhet på har vist seg ikke å være bærekraftige. I en tid hvor vi må tenke miljø er det selvsagt forkastelig at pasienter fraktes med bil over store avstander. Vi kan spare mye penger ved å bruke et kortreist sykehustilbud. Hvor mye CO2 og hvor mye penger vi har brukt på unødvendig pasienttransport de siste årene vet ikke jeg. Jeg vet bare at det er mye. Selvsagt er det galskap å legge ned et sykehus som holder til i tidsmessige og godt vedlikeholdte lokaler. Nordmøringene trenger ikke noe luftslott.

Vi må satse på utdannelse

Nordmøre har blitt hengende etter når det gjelder tilbud om høyere utdannelse. Nå kan det snu ved at vi får Campus i Kristiansund. Ellers er det selvsagt viktig at vi får et mest mulig allsidig tilbud også når det gjelder videregående utdanning etter ungdomsskolen. I tillegg til teori er det utrolig viktig at vi også tenker på yrkesrettede fag. Og selvsagt må vi sikre at alle får lærlingeplasser når det trengs.

Enigheten må dyrkes

Den enigheten politikerne på Nordmøre kom frem til den 22. mars må dyrkes. Nå må vi prioritere oppgavene riktig. Det er mye man kan ønske seg, men det viktigste nå er at Nordmøre står sammen for å sikre gode helsetilbud, gode utdannelsestilbud og selvsagt gode kommunikasjoner.

Så får Kulturhus og alt det andre som står på ønskelisten komme i tur og orden. Men vi må for all del forstå at ting må skje i en viss rekkefølge. Vi må starte med det viktigste og det som er grunnleggende for menneskene. Da står helse, omsorg, oppvekst og utdannelse først i køa. Selvsagt må vi også ha best mulig kommunikasjoner slik at alle nordmøringene kan utnytte de tilbud som finnes innenfor våre egne grenser.

Står nordmøringene sammen vil vi kunne få en god fremtid.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte