Annonse
Annonse
Per Helge Pedersen, fast skribent
Per Helge Pedersen, fast skribent

Jeg leser i Tidens Krav at etter oppfordring fra Aukra kommunestyre skal ordfører Bernhard Riksfjord forfatte et brev som skal sendes til helseminister Bent Høie angående byggingen av SNR, det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal. Riksfjord er utålmodig. Han synes at Høie må ta grep for å hindre ytterligere forsinkelser av byggestarten på det nye sykehuset.

– Folk er utålmodige, i Aukra er det 100 prosent oppslutning om det nye sykehuset på Hjelset. Jeg er trygg på at sykehuset blir bygget, selv om det alltid er noen som vil ha omkamp i slike saker, sier Riksfjord til RBnett.

Gassinntekter til gode formål

Du er sikkert en god ordfører for Aukra, Bernhard Riksfjord. Men takket være at kommunen har fått et ilandføringsanlegg for gass, så bør du fortsatt følge jorda. Skjønt det er ikke alltid du gjør det. Når du vil bruke hundrevis av millioner kroner av gassinntektene som skal brukes til almen-nyttige formål i distriktet, så vil du bruke dette til en gavepakke til sykehuset på Hjelset. Er ikke dette gasspenger som bør brukes til hele distriktet? Og dette ilandsføringsanlegget kunnet vel i all rettferdighetens navn kommet også til andre kommuner i Møre og Romsdal?

Molde by er nærmere enn Hjelset

Og ser vi på geografien er vel det nærmere til et lokalsykehus i Molde sentrum enn Hjelset også for folk på Aukra, ordfører Riksfjord. Og det er også nærmere til en fødeavdeling i Molde sentrum enn til Hjelset?.

Og som øyboer har du vel kanskje litt medfølelse med øyfolket på Nordmøre som vil få vesentlig lengre vei til sykehus om det legges til Hjelset enn at øyfolket på Nordmøre fortsatt kan bruke sykehuset i Kristiansund både som fødeavdeling og som sitt lokalsykehus.

Jeg fatter ikke hvordan gamle, erfare politikere kan miste gangsynet på grunn av at gassmillionene nå ramler inn over kommunen din, Riksfjord. Hvor er solidariteten? Har du glemt den? Skal du nå søke støtte i den helsestatsråden fra Høyre som er i ferd med å ødelegge sykehusene i distrikts-Norge?

Merkelig debatt

I årevis har jeg lest debattinnlegg fra noen få romsdalinger som i avisspaltene gjentar og gjentar at de alle mente at to sykehus – ett i Molde og ett i Kristiansund ville være den beste løsningen. Men så var det noen politikere på Nordmøre som forpurret denne drømmen sammen med en helsestatsråd fra Arbeiderpartiet som mente at et fellessykehus ville være det beste. De som i tilfelle gikk inn for dette hadde ikke velgerne med seg i det synet. Men det blir forbigått i taushet. Når vi kjenner maktspillet bak det som har skjedd i ettertid, er det kvalmt å høre på disse «besservisserne» fra Molde og Romsdal. Men gjentar man en løgn ofte nok tror man vel på den selv. Og når Høie bestemte at fellessykehuset skulle havne på Hjelset, så forstummet kravet om to sykehus fra de samme Romsdals leserbrevskribenter.

Men om fellessykehuset hadde havnet på Nordmøre så er min mening det samme. To lokalsykehus er den beste løsningen uansett. Glem ikke at det fortsatt er alminnelige, folkelige sykdommer man kan finne hjelp på gode lokalsykehus. For et magesår, et brokk eller en brukket hånd trenger man ikke til Rikshospitalet.

Nå har denne saken utviklet seg med så mye sprengkraft at selv romsdalingene snart må se faren. Med bunader som våpen er ikke nordmøringene å spøke med. Spørsmålet er hvem som til slutt sitter igjen med Svarteper. Har du tenkt på det ordfører Riksfjord?

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Bok - tilbake til livet
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte