Annonse
Annonse

Jeg er kanskje forutinntatt. Men jeg har alltid ment at nordmørsbunaden er Norges vakreste bunad. Nå er den også blitt Norges viktigste bunad. All ære til dere som tok initiativ til å samle bunads-Nordmøre i kampen for å redde fødeavdelingen ved Kristiansund sykehus. Kanskje kraften i bunadene er så sterk at den også kan redde dette flotte sykehuset for fremtiden.

Sammen er vi sterke

Aldri før har Nordmøre stått så samlet i kampen om en sak som det jeg føler at vi gjør nå. Uansett hvor man oppholder seg i denne verden går tankene til Nordmøre og til den kampen som nå samler nordmøringene. Det synes også som om bunadsvåpenet blir tatt i bruk også andre steder for å forsvare de helsetilbud som er bygget opp omkring i dette landet. Dette er helsetilbud som så dagens lys lenge før at Norge hadde tjent en eneste oljekrone. Sammen er vi sterke.

Forretningsmessig drift

Nå har vi så mye penger i dette landet at vi knapt vet hvordan vi skal bruke pengene. Men vi har ikke penger nok til å opprettholde et differensiert helsetilbud rundt om i landet. For en bløff!

Nå skal alt samles i store enheter. Nå er det forretningsmessig drift som gjelder. Helseforetakene er bygget opp som om man drev varehus i helse. Men det som ikke gir penger i kassa til foretakene, det skal sorteres vekk. Det skal skrotes koste hva det koste vil. Men gir det bedre helse til folk flest?  Selvsagt ikke.

Kyr har bedre rettsbeskyttelse enn fødende kvinner

Vi vet at kyr har en bedre rettsbeskyttelse og et bedre helsetilbud ute i distriktene enn hva mange fødende kvinner nå får.  Ernas gullgutt Høie turer frem med sine helsekutt og sine drømmer om store, sentrale sykehus. Når skal gode helsetilbud raseres. Nå skal gode, forsvarlige og kompetente fagmiljøer på mindre sykehus slaktes for åpen scene. Helsebyråkatene jubler. Deres utredninger vinner frem. Deres bonuser øker og nye verv står klare for Høies utvalgte eksperter. Men begynner noen i Ernas regjering å skjelve? Meningsmålingene må være en skremmende lesning. Og er det kanskje slike aksjoner (som vi nå ser på Nordmøre og i andre områder) som gjør at Ernas dager snart er talte.

Også på andre områder har Erna nå utfordret kvinnene for å holde på sin makt. Men det var kan hende ikke det smerte hun har gjort. Det nærmer seg nye valg – og det kan bli en massakre for de partier som nå sitter i posisjon.

Nordmørsbunaden glitrer

Det er påske i landet. For min del feirer jeg den i Spania. Men bildene fra Norge som møter meg i aviser, på fjernsyn og i sosiale medier varmere enda mer enn sola som stiger på himmelen for hver eneste dag.  Og det er bilder av sterke, flotte kvinner og menn som med nordmørsbunad står frem for å forsvare det som forfedre har bygget opp for helse og trygghet. Jeg takker alle som står frem i kampen for fødeavdeling og for Nordmøres viktigste hus – sykehuset i Kristiansund. Jeg takker alle om man har bunad eller ikke. Nå er det viktig at man står i kampen. Den er langt fra vunnet. Men vi skal vinne denne kampen. Vi skal bevare fødeavdelingen – og vi skal bevare sykehuset vårt.

Nå har mange sett det uverdige maktspillet som har vært drevet både fra enkelte politikere og ikke minst fra helsebyråkratene som går over lik for å vinne frem. Men nå har nordmøringene sagt at Nok er NOK. Nå er det slutt på å bli overkjørt. Nå krever nordmøringene sin rett til et forsvarlig helsetilbud slik som alle i Norge skal ha det.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Bok - tilbake til livet
Annonse
Bok - tilbake til livet
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte