Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Per Helge Pedersen
Kronikk
20 august 2019 10:05
Del på Facebook
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Per Helge Pedersen, fast skribentPer Helge Pedersen, fast skribentDet knaker i den borgerlige regjeringen. Faren for regjeringskrise er stor. Man skulle tro at dette ville det største opposisjonspartiet – Arbeiderpartiet - tjene på, men nei. På mange måter synes mange velgere ute i landet at det er svært så liten forskjell på de to største partiene i Norge. Arbeiderpartiet får skylda for Erna-regjeringens misgjerninger ovenfor distriktene.

Giskesaken var tragisk

Det har lenge ulmet i fagbevegelsen over den retning Arbeiderpartiet har tatt. Måten partiledelsen løste Giske-saken på føltes kanskje riktig i de akademiske kretser, men blant fotfolket i Arbeiderpartiet ble behandlingen ikke forstått eller akseptert. Trond Giske var for mange den nærmeste allierte i Arbeiderpartiet.

I lange tider har Arbeiderpartiet vært ledet av folk med akademisk bakgrunn. Mange av dem har aldri jobbet på «golvet». Selvsagt skal Arbeiderpartiet opptrå ansvarlig, men denne ansvarligheten er brakt til nye høyder av Jonas Støre. 

Det synes å være en veldig avstand mellom partiledelsen og deres våpendragere i hovedstaden og velgerne ute i landet. Det er blitt for mange broilere.

Sammenbrudd i Nord-Norge

I Nord-Norge er det nå sammenbrudd for Arbeiderpartiet i forhold til det som har vært historisk oppslutning. Det kan bli også sammenbrudd mange andre steder. Jeg frykter hva som kan skje i mange kommuner på Nordmøre. Og Nordmøre var selve bastionen for Arbeiderpartiet i dette fylket. Fylkespartiet ledes i dag av folk fra andre fogderier. De synes også å ha problemer med hørsel og oppfattelse om hvor skoen trykker.

Det hjelper lite at lokale Arbeiderpartifolk står på for sine velgere og for de sakene som lokalbefolkningen er opptatt av så lenge partiledelsen ikke hører på hva som blir sagt ute i distriktene. Da får partiledelsen selvsagt som fortjent. De har blitt advart gang på gang, men slike advarsler hører de ikke på. De vet best. Dette kan være starten på slutten for det mektige partiet.

I tilfelle ville det være synd – for Norge trenger et sterkt Arbeiderparti som kan stå opp for felleskapets interesser.

Stans gigantomiet

Men når ledelsen i Arbeiderpartiet fortsatt står fast på Helseforetaksreformen som fører til så mange katastrofer, må man spørre om hvor vettet sitter.

Det er kommet inn en tanke om at alt som er stort er så fantastisk om det er sykehus eller samferdselsprosjekter. I Møre og Romsdal synes det store flertallet å være imot Møreaksen, men det er selvsagt ikke toppene i Arbeiderpartiet opptatt av. De vet best.

Lytt til grasrota

Bundadsgeriljaen som startet i Kristiansund med utgangspunkt i skandalene rundt sykehusutbyggingen, er blitt en nasjonal folkebevegelse. Dette er ikke noen politisk bevegelse, men folk flest har funnet en arena som sloss for det mange nordmenn ute i distriktene mener om fødeavdelinger, sykehus eller utdannelsestilbud. Og Senterpartiet fosser frem.  De lytter til grasrota. Det kaller akademikerne i Arbeiderpartiet populisme.

Men det er ikke for sent å snu. Det er kanskje for sent til kommune- og fylkestingsvalget, men tar Arbeiderpartiet grep kan oppslutningen komme tilbake.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 12 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 15 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse