fbpx
Annonse
Annonse
Per Helge Pedersen, fast skribent
Kronikk
Per Helge Pedersen, fast skribent
20 august 2019 10:05
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Per Helge Pedersen, fast skribentPer Helge Pedersen, fast skribentDet knaker i den borgerlige regjeringen. Faren for regjeringskrise er stor. Man skulle tro at dette ville det største opposisjonspartiet – Arbeiderpartiet - tjene på, men nei. På mange måter synes mange velgere ute i landet at det er svært så liten forskjell på de to største partiene i Norge. Arbeiderpartiet får skylda for Erna-regjeringens misgjerninger ovenfor distriktene.

Giskesaken var tragisk

Det har lenge ulmet i fagbevegelsen over den retning Arbeiderpartiet har tatt. Måten partiledelsen løste Giske-saken på føltes kanskje riktig i de akademiske kretser, men blant fotfolket i Arbeiderpartiet ble behandlingen ikke forstått eller akseptert. Trond Giske var for mange den nærmeste allierte i Arbeiderpartiet.

I lange tider har Arbeiderpartiet vært ledet av folk med akademisk bakgrunn. Mange av dem har aldri jobbet på «golvet». Selvsagt skal Arbeiderpartiet opptrå ansvarlig, men denne ansvarligheten er brakt til nye høyder av Jonas Støre. 

Det synes å være en veldig avstand mellom partiledelsen og deres våpendragere i hovedstaden og velgerne ute i landet. Det er blitt for mange broilere.

Sammenbrudd i Nord-Norge

I Nord-Norge er det nå sammenbrudd for Arbeiderpartiet i forhold til det som har vært historisk oppslutning. Det kan bli også sammenbrudd mange andre steder. Jeg frykter hva som kan skje i mange kommuner på Nordmøre. Og Nordmøre var selve bastionen for Arbeiderpartiet i dette fylket. Fylkespartiet ledes i dag av folk fra andre fogderier. De synes også å ha problemer med hørsel og oppfattelse om hvor skoen trykker.

Det hjelper lite at lokale Arbeiderpartifolk står på for sine velgere og for de sakene som lokalbefolkningen er opptatt av så lenge partiledelsen ikke hører på hva som blir sagt ute i distriktene. Da får partiledelsen selvsagt som fortjent. De har blitt advart gang på gang, men slike advarsler hører de ikke på. De vet best. Dette kan være starten på slutten for det mektige partiet.

I tilfelle ville det være synd – for Norge trenger et sterkt Arbeiderparti som kan stå opp for felleskapets interesser.

Stans gigantomiet

Men når ledelsen i Arbeiderpartiet fortsatt står fast på Helseforetaksreformen som fører til så mange katastrofer, må man spørre om hvor vettet sitter.

Det er kommet inn en tanke om at alt som er stort er så fantastisk om det er sykehus eller samferdselsprosjekter. I Møre og Romsdal synes det store flertallet å være imot Møreaksen, men det er selvsagt ikke toppene i Arbeiderpartiet opptatt av. De vet best.

Lytt til grasrota

Bundadsgeriljaen som startet i Kristiansund med utgangspunkt i skandalene rundt sykehusutbyggingen, er blitt en nasjonal folkebevegelse. Dette er ikke noen politisk bevegelse, men folk flest har funnet en arena som sloss for det mange nordmenn ute i distriktene mener om fødeavdelinger, sykehus eller utdannelsestilbud. Og Senterpartiet fosser frem.  De lytter til grasrota. Det kaller akademikerne i Arbeiderpartiet populisme.

Men det er ikke for sent å snu. Det er kanskje for sent til kommune- og fylkestingsvalget, men tar Arbeiderpartiet grep kan oppslutningen komme tilbake.

Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

For noe vrøvl fra Kjølmoen igjen, AP kunne ha redusert takstene de doblet i fylket gjentatte ganger, etter at Frp ...
Lama Vik 4 dager siden Møreaksentoget går 13 september!
Frank. I staden for å ta invisteringane ut av fylket– kan du ikkje heller jobbe for å få ned bompengane? ...
"Og for de av oss som er mer opptatt av faktiske resultater enn av det politiske spillet, så er det ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Møreaksentoget går 13 september!
Nå må Frank Sve bestemme seg – er det bompengesnittene, med 3 på Sunnmøre, eller er det det ene bompengelånet, ...
Roy Gravdehaug 4 dager siden Bompenger vs. arbeidsplasser
Beklager at jeg kun har lest første avsnitt, men datt helt ut , I himmelens navn tar du dette fra ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Sylvi Listhaug taler mot bedre vitende
@Rolf Erik PedersenDet jeg viser til er data fra utredningene utført av ulike fagetater. Du misliker budbringeren, i dette tilfellet et sammendrag ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 166 comments
  • Lars Svein Valderhaug 110 comments
  • Lama Vik 35 comments
  • Jan Rune Haukvik 30 comments
  • Vidar Hölm 23 comments
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte