fbpx
Annonse
Annonse
Vidar Holm. Foto: Privat
Vidar Holm. Foto: Privat
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Etter en heller flau seanse i NRK1 Debatten for en stund tilbake, hvor hensikten med North Connect kabelen kom for en dag. Om den har vært hemmelig noen gang? Nemlig økte inntekter for de som selger kraft. Da i sær vindkraft. Som sjelden er norsk nå, selv om kraftverkene står på norsk jord. For å få subsidier. De er nemlig ikke lønnsomme med dagens kraftpriser.

Denne noe ufrivillige klargjøringen ble godt hjulpet frem av politikere som fremsto hjelpes- og svarløse, i tillegg til en evig stotrende Kjetil Lund som i vant stil la ut om noe som få eller ingen og neppe han selv engang forsto noe som helst av. Han snakker alltid om at man skal produsere strøm i mottaksenden av strømnettet. Koke middag på EL bilbatteri og legge solpanel. Vannkraften skal selges til utlandet må man forstå.

Hogne Hognset var den som så ofte ellers kom med opplysninger og fakta rundt følgende av North Connect kabelen. Blant annet at siden man først har gått til det skrittet og eksportere kraft ut av Norge vil North Connect kabelen doble utslippet og ikke senke det, da den kraften som vil gå til Skottland erstatter strøm som bare er halvparten så skitten som i EU miksen (58% fossil energi).

Vi har ikke strøm til både Skottland og kontinentet. Det er viktig å se hele bildet i denne kakafonien av halvsannheter, påstander og direkte løgner rundt kraft og produksjon. Forkledd som en vilje til å redde et eller annet og skåne klima og miljø men som kun handler om en ting. Penger! For motstanderne handler det om flere ting. For meg selv er det økonomien og nytteeffekten i det her som har opptatt meg i mange år. Økonomien for AS Norge/samfunnet i sin helhet når totalregnskapet gjøres opp.

Men det er jo også hinsides all fornuft når man ser på hvilke ødeleggelser av natur kombinasjonen vindkraft, ACER (Avståelse av selvråderett) utenlandskabler og den norske kraft/klima/miljøpolitikken medfører. Det er et hysteri uten sidestykke i Norge nå hva angår utslipp. Jeg tar IKKE stilling til om CO2 utslipp påvirker klima og miljø slik eller sånn her. Men det er den blinde tilbedelsen som forsøkes oppnådd av en bransje, om at utslipp kuttes om vi hiver oss på og søler bort vannkraft og lar investorer rasere norsk natur og økonomi ved at vi fullstendig tilknyttes et marked med tilsammen over 300 millioner kunder hvor ingen har lavere strømpris enn oss . Eller har høyere forbruk på strøm enn oss pr hode privat, da vårt samfunn er basert på elektrisitet siden "strømalderen" startet for over 100 år siden. Både til oppvarming og matlaging. Husholdninger i Europa bruker mye godt gass til dette formålet.

Lett tilgjengelig, billig og regulerbar vannkraft har gjort at vårt samfunn er så elektrifisert som det er. Vi bader i olje og gass men for Norge har det aldri vært et alternativ å skulle bytte kraftkilde. Ei heller for industrien. Gass og olje hadde det ingen hensikt å skifte over til. Når vannkraft i tillegg er klodens minst forurensende kraftkilde etter kjernekraft, er det galskap og skulle stelle oss slik at kraftkrevende industri må flytte til land som anvender kullkraft til produksjon. Vi betaler oss til fant og bidrar til økte utslipp. For å tilfredsstille en bransje som bruker alle midler til å få gjennomslag og gjennomført sine mål. Nemlig få opp kraftprisen slik at vindkraft blir lønnsomt.

Forandring i utslipp vil de eller kan de ikke snakke om da det ikke finnes noen bevis på at det går ned ved bygging av vindkraft i Norge. Ingen har regnet på det. Bare sjekk. Rasert natur må med i det regnskapet. Industri basert på 100% vannkraft som enten nå flyttes til land med billig kullkraft, eller nå er drevet på en miks av kull, gass, olje, vind, atom og en skvett vannkraft må med i regnskapet.

Vannkraften er brukt "flere ganger" om man skal tro på det som hevdes av de som selger "ren" kraft. Sannheten er at norsk vannkraft utgjør en dråpe i havet i det europeiske kraftmarkedet (ca 3%) om vi så solgte alt vi har. Men noen vil ha maks pris for dråpene. Direkte. Ikke som en enestående verdifull kraftkilde for å sikre det norske samfunn og holde utslippet lavt. Selv om staten er eier, spises gevinst opp av økte utgifter til eget forbruk i alle landets offentlige bygg. Vi behøver mer elektrisk kraft sies det og det stemmer. Vi har ennå mye uutnyttet vannkraft som kan hentes ut, men norsk kraft og skattepolitikk hindrer dette. Ikke gavner det utenlandske vindkraftinvestorer heller som jo er viktig å blidgjøre for regjeringen. Om det og kjøre båter på batteri gir lavere utslipp enn å bruke gass vi selv har i overflod, er heller ikke noe som er dokumentert.

Man må se hele bildet i dette kaoset som har oppstått. Utslipp bryr seg ikke om landegrenser. Norsk økonomi og natur er noe som landegrensen skal verne om.

Det fungerer ikke slik i dag.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet over.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte