Annonse
KSU – Vipps – desktop
Vidar Holm, Nordmørstrønder
Kronikk
Vidar Holm, Nordmørstrønder
20 februar 2020 13:53
Del på Facebook
Vidar Holm. Foto: Privat
Vidar Holm. Foto: Privat
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Jeg fikk i går kveld en invitasjon til å bli medlem i ei Facebookgruppe.

Jeg leste folkeopprøret mot... og tenkte nei nei nei!! Ikke nå igjen.

Dere vet nok hva jeg mener og jeg har på de få dagene folkeopprøret mot klimahysteriet har eksistert vært medlem tre ganger.

Inn og utfor dette skurret, men jeg måtte se hva det var og det var som fryktet. Hovedsakelig en gjeng som mener vi kan bare drite i å gjøre noe som helst da drøye fem millioner nordmenn jo ikke utgjør rare greiene hva angår utslipp målt opp i mot de drøye 8 milliarder mennesker vi nå teller her på Tellus (det latinske navnet på jorden).

En ting er nok bra sikkert. Skulle alle klodens innbyggere av arten homo sapiens ha det samme gjennomsnittlige utslipp som en nordmann, hadde vi vært utdødd som art for lenge siden .

En annen ting er i alle fall sikkert. Kloden går ikke under. Den har opplevd langt verre ting enn oss mennesker. Det er vi som forsvinner eventuelt. Men det vil jo være synd om vi drar med oss alt det andre som lever her, alene på grunn av vår egen stupiditet.

Tilbake til dette med Folkeopprøret mot klimahysteriet. Hadde facebookgruppen hatt fokus på alt det rare som nå skjer innen segmentet "å redde kloden", skulle jeg forstått det.

En rekke tiltak lanseres for at vi skal redusere utslipp og dermed redde oss selv. Men er mange av disse politisk korrekte miljømessige vedtak og tiltak noe som gir en miljømessig gevinst? Det er det som burde vært essensen og drivkraften bak ei sånn gruppe.

En gruppe som stiller spørsmål om alt det som nå kommer opp av såkalte tiltak i Norge og på kloden for øvrig virkelig gir lavere utslipp av klimagasser. Eller er det en velorganisert melking av rike nasjoner? Muliggjort av utspekulerte forretningsfolk, kombinert med delvis naive godtroende – og noen korrupte politikere med egen vinning i sikte?

Slik som gruppen fungerer nå blir det vanskeligere for de som faktisk kan påvise keiserens nye klær innen klimapolitikk. Basert på dokumentasjon og fakta, da de havner i samme bås. Gruppen teller nå 104 000 medlemmer!

Jeg har selv vært der inne som sagt, tre ganger. Siste gangen fikk jeg med meg en tråd om hvorvidt journalister var ønsket eller ikke og det kunne konstateres at det var de ikke. En admin uttalte bryskt at de ble kastet ut. Journalister var uønsket. De er visst like alle sammen ?

En annen kommenterte lenger ned at nå var de omtalt på TV2 og dette gikk veien!

Selv kommenterte jeg i spørsmålsform om hvordan i alle dager gruppen ville nå ut med det budskapet dere mener dere har om dere skal sitte her inne og forbanne et eller annet i fellesskap i mørket uten å påvirke? Deretter meldte jeg meg ut.

Derfor reagerte jeg i går over å få nok en invitasjon til denne gruppa med å avslå. Men det skulle vise seg å være noe helt annet jeg ble invitert til.

Det var nemlig en invitasjon til gruppa «Folkeopprøret mot folkeopprøret mot klimahysteriet!» Jeg visste ikke om jeg skulle le eller gråte. Litt sur var jeg nok for at jeg ikke hadde funnet på det selv.

Jeg godtok invitasjonen og kan love dere at det ble ikke mye gråt men latter! Gruppa teller allerede 27000 medlemmer etter et drøyt døgn og vil nok bli større. Jeg skal ikke utbrodere dette noe særlig mer da jeg vet at mange er imot dette klimahysteriet som faktisk er reelt, men da må spørsmålet være rettet mot alle de tiltak norske politikere finner på og om de har noen reell effekt for å redusere utslipp.

Ikke om vi skal gi blaffen i å gjøre noe eller ikke. Vi bør og må gjøre noe.

Hjelper det å slakte dyr som beiter på norsk vegetasjon og blir til kjøtt? Vegetasjon som ingen veganer vil eller kan spise og som heller importerer blant annet mango som krever enormt med ferskvann via kunstige vanningsanlegg for å bli til?

Hjelper det å søle vekk det lille som finnes av vannkraft over hele Europa? Sett opp imot det enorme behovet som behøves av strøm. Fremfor å produsere ting et moderne samfunn må ha nær kilden I tillegg raseres enorme naturområder for å bygge vindkraft, som er like stabile som FrP i leveringsgrad.

Er det i sum miljømessig positivt at et cruiserederi sier de har kuttet ut åtte tonn plastsugerør og engangsskjeer per år når de stadig bygger flere skip, og kniver i et marked som bygger økt kapasitet på passasjerfrakt? Skip som har flere passasjerer enn store norske tettsteder eller små byer ?

Vi kan heller ikke stikke under en stol eller late som om økonomien ikke har noen betydning. Uansett hvor rike norske politikere tror vi er, så kan vi ikke betale kloden utslippsfri.

Hvordan blir det miljømessige totalregnskapet når det pålegges og bytte ut dieselferger med elektriske eller hybridferger, for så å selge de gamle fergene for at de skal kunne operere i utlandet? Burde ikke de gamle fergene i tilfelle gått inn i et saneringsprogram.  Slik jeg ser det blir det jo vesentlig mer utslipp ved at vi bygger dyre nye, selger de gamle billige for at de fortsatt skal kunne operere i årevis. Det er vel ingen problem med dette så lenge kundene, det vil si verdiskaperne i distriktene som betaler regningen ?

Det er dette som kalles symbolpolitikk. Det ser ut som vi faktisk gjør noe for miljøet. Jordkloden opererer med en stykk atmosfære. Uavhengig av landegrenser. Alt utslipp i sum er det som teller.

Hjelper det å gi et land 20 milliarder kroner for å kutte utslipp og så kjøper presidenten seg en jumbojet?

Ved å tilstrebe strømpriser i Norge på nivå som strømpriser i Europa befinner seg på, vil vår kraftkrevende industri møte stor konkurranse fra lavkostland. Det er ikke på grunn av lavt lønnsnivå eller enkel tilgang på råstoff at for eksempel aluminium produseres i Norge. Lønninger er skyhøye og råstoffet kommer fra Sør-Amerika. På grunn av billig og lett tilgjengelig regulerbar kraft, som i tillegg er tilnærmet utslippsfri, har vi fremdeles en aluminiumsindustri. Flyttes dette til lavkostland fyrt på kullkraft, er vi igjen over på symbolpolitikk.

Norsk velferd og levestandard vil også lide av feilslått klimapolitikk.  Dette kan ikke underslås og uti fra det synet forstår jeg at denne gruppa «Folkeopprøret mot klimahysteriet har oppstått».  Folk er redde, ikke for å dø ut av forurensing men av samfunnsmessig utarming. Så enkelt og så innviklet.

Men der det settes klimapolitiske milliarder i spill, melder også mektige næringsaktører seg på og blir med for utsiktene til gevinster.  Det begynner å bli så synligt, at folk begynner å føle avmakt og har fått  nok.

Men fokus er feil. Det har våre politikere like mye skyld i som folket selv. Vi føler vi blir narret og vi blir nok ofte det. Men vi må uten tvil redusere forurensing og forbruk av klodens ressurser.

Dette er viktig. Vi må sette fokus. Det hjelper ikke å flytte utslipp. Man må kutte. 11.5 milliarder hoder er vi her i 2100. Kloden klarer ikke holde liv i oss med et gjennomsnittlig utslipp pr hode som vi nordmenn har.

Om ikke sivilisasjonen kneler på grunn av forurensing, så gjør den det på grunn av ressursmangel.

Man kan le av Facebook, av de ulike gruppene som dukker opp og av diskusjonene som føres. Men dette er faktisk moderne demokrati i praksis. Hvermansen har mulighet til å samhandle med og samle seg bak viktige samfunnsmessige budskap som blir lagt merke til og som faktisk påvirker utøvelse av politikk. En påvirkning som er mer effektiv enn om man skulle vært medlem av et politisk parti og drevet agitasjon på medlemsmøter. Lokaldemokratiet krympes jo omtrent dag for dag så stadig færre kanaler å henvende seg til.

Utfordringene til et slikt digitalt demokrati i praksis og ikke minst den videre utvikling av det, er selvsagt mange.

Se på gruppen «Folkeopprøret mot klimahysteriet» . Ingen gruppe har vel vokst så raskt og det er skremmende nok.  Det finnes heller ikke sjeler under 25 år på Facebook snart. Også det er skremmende, sammen med trenden med at de heller foretrekker mer flyktige, enkle og sanntidsmessige sosiale medier. Sosiale medier som blant annet amerikanske presidenter bruker.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrOgså kvalitetssikringen fra KS2 rapporten viser altså at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bompriser, er større enn med ferge.Utslippene ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøEg har bedt om innsyn i Effekt-rapporten som SVV sende til TØI som utfyllende utrekningar som TØI/Dovre skulke kvalitetssikre.Det som ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrKS2-analysen viser at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bomsatser, er større enn med ferge. Jeg gjentar - dette er fra ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøEr klar over at SVV brukar standard programvare for beregningene.  Men, blir det meir riktig?Der er vel ei smertegrense for ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrKS2-analysen viser at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bomsatser, er større enn med ferge.
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøDette er di tolking Fram til 2022 tall er bompengesatsane det samme som det svv har brukt I grunnlagsmaterialet.  Det kan ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse