Onsdag 15. april klappet «Fiskebank» til kai i Egersund for å losse drøye 900 tonn kolmule fisket med trål vest av Skottland. Men det var mer enn kolmule som skulle losses. Med seg fra Smøla hadde de 100 kilo kvalkjøtt i frysen.
Irene Thoresen (Stokkeland) og Ole Roald Dyrnes foran Fiskebank. Foto: Jarl Dyrnes
Hopmark Havfiske har nemlig også en båt som driver kvalfangst, «Fiskebank1» og i Egersund bor det mange utflytta Smølværinger, etterkommere og venner som vet å sette pris på delikatessen som kvalkjøtt er.
«Fiskebank 1» er rederiet Hopmark Havfiskes båt som driver hvalfangst. Hentet fra Fiskebanks Facebookside.
Den høye populasjonen Smølværinger i Egersund skyldes omtrent utelukkende forbindelsen mellom fiskeri og at Egersund er en av Norges største fiskerihavner gjennom tidene i tillegg til at byen nok har de flotteste og triveligste jentene i Norge. Som sønn av Egersundsjente må jeg i alle fall skrive det.
Tilbake til kvalkjøttet. Om man kan kalle det kortreist er vel å ta i, men lokalt forankret er det. Kvalen ble fanget av Fiskebank1 ved Bjørnøya og Spitsbergen under fjorårets sesong.
Kjøttet kuttes pakkes og fryses lokalt på Hopmark Havfiske sitt eget anlegg i Vikan på Smøla. Dette gir sesongarbeid til 10-12 personer. Fiskebanks Facebookside.
Fiskebank tok med seg kjøtt på bestilling siden de allikevel skulle til Egersund, men først etter en tur vest av Skottland for å tråle kolmule. I sum mye mer utslippsvennlig enn mye annen transport av mat som foregår. På kaien i Egersund sto kjøttsultne og forventningsfulle kunder som fornøyd tok imot 16 kartonger med kvalkjøtt. Halvparten havnet i Stavanger denne gangen.
Allerede samme dag tilberedte Jarl Dyrnes de første biffene med masse løk til. Jarl Dyrnes er selv er gammel kvalfanger og senere fanget i Egersund i over 50 år . Jeg tror personlig at det ville vært marked for et utsalg av Smølakvalkjøtt i Egersund. Kanskje noe for nevnte Jarl Dyrnes. Bli torgkone og selge kvalkjøtt.
Egersund har dessuten Norges flotteste julemarked og som hadde blitt enda flottere med kvalkjøttbod å by på.
Vel bekomme. Årets fangst startet 1.april og samme dag ble den første kvalen sikret for middager rundt om i det ganske land.
Hvalbiff med masse løk til. Foto: Jarl Dyrnes
Fiskabank på Egersund havn ved en tidligere anledning. Foto: Fiskebanks Facebookside.