Onsdag 15. april klappet «Fiskebank» til kai i Egersund for å losse drøye 900 tonn kolmule fisket med trål vest av Skottland. Men det var mer enn kolmule som skulle losses. Med seg fra Smøla hadde de 100 kilo kvalkjøtt i frysen.
Hopmark Havfiske har nemlig også en båt som driver kvalfangst, «Fiskebank1» og i Egersund bor det mange utflytta Smølværinger, etterkommere og venner som vet å sette pris på delikatessen som kvalkjøtt er.
Den høye populasjonen Smølværinger i Egersund skyldes omtrent utelukkende forbindelsen mellom fiskeri og at Egersund er en av Norges største fiskerihavner gjennom tidene i tillegg til at byen nok har de flotteste og triveligste jentene i Norge. Som sønn av Egersundsjente må jeg i alle fall skrive det.
Tilbake til kvalkjøttet. Om man kan kalle det kortreist er vel å ta i, men lokalt forankret er det. Kvalen ble fanget av Fiskebank1 ved Bjørnøya og Spitsbergen under fjorårets sesong.
Fiskebank tok med seg kjøtt på bestilling siden de allikevel skulle til Egersund, men først etter en tur vest av Skottland for å tråle kolmule. I sum mye mer utslippsvennlig enn mye annen transport av mat som foregår. På kaien i Egersund sto kjøttsultne og forventningsfulle kunder som fornøyd tok imot 16 kartonger med kvalkjøtt. Halvparten havnet i Stavanger denne gangen.
Allerede samme dag tilberedte Jarl Dyrnes de første biffene med masse løk til. Jarl Dyrnes er selv er gammel kvalfanger og senere fanget i Egersund i over 50 år . Jeg tror personlig at det ville vært marked for et utsalg av Smølakvalkjøtt i Egersund. Kanskje noe for nevnte Jarl Dyrnes. Bli torgkone og selge kvalkjøtt.
Egersund har dessuten Norges flotteste julemarked og som hadde blitt enda flottere med kvalkjøttbod å by på.
Vel bekomme. Årets fangst startet 1.april og samme dag ble den første kvalen sikret for middager rundt om i det ganske land.