En kongelig forordning i 1720 opprettet den norske lostjenesten formelt, selv om loser var kjent allerede på 1200-tallet. 300-årsfeiringen blir utsatt til 2021.
Lostjenesten ble omtalt allerede i Magnus Lagabøters landslover fra slutten av 1200-tallet, men først da Kong Fredrik IV i 1720 kom med en kongelig forordning, ble tjenesten organisert.
– Norge har verdens nest lengste kystlinje, og skip har alltid hatt behov for hjelp til å seile trygt langs kysten vår. Det har derfor i uminnelige tider vært drevet lostjeneste, sier losdirektør Erik Blom i Kystverket i en pressemelding.
29. april skulle Lostjenesten feire 300-årsjubileet, og utover sommeren var det planlagt rundt 50 store og små arrangementer langs hele norskekysten i samarbeid med Kystverkmuseene. Museumsfartøyet M/S Gamle Oksøy skulle besøke havner fra Vardø i nord til Fredrikstad i sør.
Utsetter feiringen
Men som så mange andre arrangementer og begivenheter har koronapandemien satt en stopper for også disse planene.
– På grunn av usikkerheten rundt covid-19 utsetter vi folkefesten til 2021, og håper da at samfunnet har normalisert seg, sier Blom.
Samferdselsminister Knut Arild Hareide er blant dem som gratulerer Kystverkets lostjeneste med 300-årsdagen. Losenes innsats er noe hele storsamfunnet er takknemlige for, mener han.
– I Norge er vi avhengige av kysten for å overleve. Vi fisker, frakter olje og transporterer varer og passasjerer. Det har vi gjort i århundrer. I like mange århundrer har det vært behov for noen som viser vei når farvannet er ukjent. Kjentfolk langs kysten har vi hatt lenge, men det er de siste 300 årene det har vært i offisiell tjeneste. Det er verdt å feire, sier samferdselsministeren.
– Samfunnskritisk tjeneste
Lostjenesten er definert som samfunnskritisk, og holdes naturligvis i gang – men med en rekke forholdsregler, nødvendige smitteverntiltak og prosedyrer for håndtering av eventuell smitte om bord på fartøy.
På landsbasis har Kystverket i underkant av 290 loser i tjeneste, stasjonert ved 18 losstasjoner. Disse utfører rundt 45.000 oppdrag hvert år.
(©NTB)