Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
24 juli 2020 09:34
Del på Facebook
Hoggorm (vipera berus) er en av tre ormer i norsk fauna og den eneste giftige slangen. Hoggormen er fredet i Norge, men ikke utrydningstruet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Hoggorm (vipera berus) er en av tre ormer i norsk fauna og den eneste giftige slangen. Hoggormen er fredet i Norge, men ikke utrydningstruet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I juni fikk Giftinformasjonen hele 137 henvendelser om hoggorm. Det er rekordmye og mer enn dobbelt så mye som i samme måned i fjor.

– Det er det høyeste vi har hatt i juni noensinne, sier seniorrådgiver Anita von Krogh i Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB. Tallet for juni i fjor var 65.

Juni måned bød på en rekke varmerekorder, og flere steder i landet var det langt varmere enn det vanligvis er i årets første sommermåned. Giftinformasjonens juni-tall er på høyde med toppmåneden juli 2018, som mange kanskje husker som sommeren med «ekstremvarmen».

– Alle henvendelsene har nok med været å gjøre, noe vi erfarer år etter år. Når det er godt vær, så koser både mennesker og hoggorm seg ute – og da møtes de, sier von Krogh.

I løpet av de tre første ukene i juli kom det inn 73 henvendelser, sammenlignet med fjorårets 117 i løpet av hele måneden. Men så har jo været i år har vært langt dårligere i juli i store deler i landet, og Giftinformasjonen venter ikke et like høyt juli-tall i år.

Under halvparten henvises til lege

Seniorrådgiver von Krogh forklarer at ikke nødvendigvis alle henvendelsene som kommer inn, representerer et tilfelle av hoggormbitt.

– I noen tilfeller er det ofte folk som er redde for at de er blitt bitt, på grunn av merker på leggen eller skrammer som de mistenker kan være hoggormbitt, sier hun.

Hittil i år har nærmere 40 prosent av henvendelsene ført til at innringer har blitt anbefalt å ta kontakt med lege eller sykehus. Giftinformasjonen anslår at en tredel av hoggormbittene er såkalte tørre bitt, altså at ormen ikke sprøyter inn gift når den biter. Fortrinnsvis sparer den giften sin til byttedyr.

– Hoggormens gift er potent, så dersom det er sprøytet inn store mengder, blir det ganske raskt store reaksjoner, sier von Krogh, som anbefaler alle å ringe inn dersom de er usikre.

– Gå i gummistøvler

I sommer er det svært mange nordmenn som reiser på norgesferie på grunn av koronasituasjonen. Ute i skog og mark er det flere måter å unngå å bli bitt av hoggorm på, forklarer von Krogh.

– For å avverge bitt gjelder jo fremdeles det gamle rådet om å gå i gummistøvler. Det kan være lurt å lage lyd når man beveger seg i terrenget, hoggormen har jo ikke noe mål om å møte deg, sier hun.

Det forekommer imidlertid svært sjelden at hoggormbitt fører til dødsfall her i Norge. Dersom man blir bitt, bør man ringe Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00.

– Da vil man alltid få en vurdering, basert på symptomer, alder, bittsted og lignende. Spesielt hvis pasienten er barn, eldre eller gravid ønsker vi at de tar kontakt med oss, sier von Krogh.

– Dersom man er blitt bitt, så er det viktig å holde seg mest mulig i ro, la bittstedet være i fred. Man bør holde den aktuelle kroppsdelen så høyt som mulig, sier hun.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøBompengeperioden er 20 år + 5 år dersom lånet ikkje er betalt etter 20 år. Dei siste 5 åra med ...
Terje Sundsbø 1 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrBasert på KS2-analysen så er bompengeperioden avsluttet i 2050, og bompengeopplegget er robust.Fortsatt svarer Naturvernforbundet ikke på de spørsmålene jeg ...
Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøMed forventa prisstigning og rentekostnader vil bompengebetalinga for Ørskogfjellet til Vik beløpe seg til 600 millionar, minst. Med ÅDT på ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrDet er ingen som har påstått at E136 Eksportveien skal gå via Vik. Det er ikke det samme som at ...
Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje Sundsbø0-alternativer er: Forutsetning er at strekninga Vik til Molde blir bygd. Då blir strekninga Ørskogfjellet til Vik korta ned med ...
Terje Sundsbø 16 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrDet hjalp lite at du nå har tilgang til PC. Du/Naturvernforbundet er fortsatt ute av stand til å svare.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse