fbpx
Annonse
Annonse
Bellona anmelder Equinor for grov miljøkriminalitet etter flere utslipp fra Mongstad. Faglig leder Frederic Hauge, mener det bare er et tidsspørsmål før en alvorlig ulykke skjer. Foto: Berit Roald / NTB
Bellona anmelder Equinor for grov miljøkriminalitet etter flere utslipp fra Mongstad. Faglig leder Frederic Hauge, mener det bare er et tidsspørsmål før en alvorlig ulykke skjer. Foto: Berit Roald / NTB

Bellona varsler at de vil anmelde Equinor for grov miljøkriminalitet etter at Miljødirektoratet fredag kom med sterk kritikk av utslipp fra Mongstad.

– Det vi ser nå er et selskap som er i dyp krise, og som må defineres som notorisk miljøkriminelle. Jeg er dypt bekymret for utviklingen vi ser, det er bare et tidsspørsmål før en alvorlig ulykke skjer på ett av deres anlegg, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.

Miljødirektoratet kom fredag med svært sterk kritikk av Equinor, og skriver at styret ikke tar miljøet på alvor etter å ha mottatt en intern granskning av utslippene på Mongstad. Rapporten omhandler flere ulovlige oljeutslipp på Mongstad, og kommer kort tid etter brannen på LNG-anlegget på Melkøya.

– Vi kommer til å anmelde dette. Det er grov miljøkriminalitet vi står overfor. Og igjen ser vi hvordan vedlikeholdsprogrammene blir kuttet, akkurat som på Melkøya, sier Hauge.

– Hvorfor er dette så alvorlig?

– For det første, her har medarbeidere prøvd å si fra, de har fått beskjed om at dette skal de ikke bry seg med. For det andre viser det at ledelsen ikke prioriterer vedlikehold og miljø. Og det er det Miljødirektoratet som sier. Dette er et resultat av kostnadsbesparing, og de holder ting skjult for myndighetene, sier Hauge.

At kutt i vedlikeholdet er årsaken til utslippene vil ikke Equinor være med på.

– Granskingsrapporten på Mongstad-hendelsen slår ikke fast at det var kutt i vedlikeholdsprogram som var årsaken til hendelsen. Hendelsen på Melkøya er fortsatt under gransking og Bellona har ikke grunnlag for å trekke konklusjoner på årsakene til hendelsen, sier pressetalsperson Eskil Eriksen i Equinor til NTB.

Det var Equinor selv som oppdaget utslippene og meldte inn dette til Miljødirektoratet.

– Forholdene vi har avdekket på Mongstad er uakseptable, sier Irene Rummelhoff, direktør for Markedsføring, prosessering og handel i Equinor, i en pressemelding som ble sendt ut tidligere.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Freiøya Historielag
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte