Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
18 desember 2020 12:05
Del på Facebook
Det er færre ledige i desember enn i november, og nedgangen er størst blant dem som ikke er permittert. Det tyder på at arbeidsgivere som har permitterte ansatte, ikke har hatt muligheter til å ta dem tilbake denne måneden, men at ordinære arbeidsledige finner jobber, ifølge arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Det er færre ledige i desember enn i november, og nedgangen er størst blant dem som ikke er permittert. Det tyder på at arbeidsgivere som har permitterte ansatte, ikke har hatt muligheter til å ta dem tilbake denne måneden, men at ordinære arbeidsledige finner jobber, ifølge arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

2020 har vært et knalltøft år, konstaterer arbeidsminister Henrik Asheim (H). Selv om ledighetstallene viser tegn til bedring, er tallet fortsatt høyt.

I desember er det registrert 193.300 helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak hos Nav. Det er 3.000 færre enn i november, men fortsatt 6,8 prosent av arbeidsstyrken.

106.900 personer var registrert som helt ledige ved utgangen av desember, noe som utgjør 3,8 prosent av arbeidsstyrken. 29.500 av disse er permitterte, opplyser Nav i en pressemelding.

Bruttoledigheten – summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak – var på 122.000 personer, eller 4,3 prosent av arbeidsstyrken. Ytterligere 71.300 personer var registrert som delvis ledige, og 31.500 av disse er permitterte.

De permitterte utgjør 2,2 prosent av arbeidsstyrken, og det er en liten nedgang siden november.

Nedgangen er størst blant dem under 30 år og særlig blant yngre kvinner.

– Folk skal ha jobb

– Vi ser flere tegn til bedring, men antall ledige er fortsatt svært høyt. Innsatsen med å skape mer og inkludere flere fortsetter med full styrke. Folk skal ha en jobb å gå til når denne krisen er over, sier arbeids- og sosialminister Asheim.

Desembertallene fra Nav viser at en del bransjer fortsatt sliter. Blant dem som kommer tilbake, er det flest unge og personer innen salg og butikk, påpeker Asheim.

Han sier regjeringen styrker innsatsen for utsatte grupper, blant annet med økt bevilgning til arbeidsmarkedstiltak neste år og åpning for å kombinere dagpenger og utdanning.

annonse

Finner jobber

Det er en nedgang i antall helt ledige i alle fylker i landet. Ledigheten er høyest i Oslo, med 5,7 prosent. Lavest er den i Nordland og Trøndelag, med 2,6 prosent.

Nedgangen i desember betyr at økningen i november delvis er reversert.

– Nedgangen denne måneden skjer særlig blant arbeidsledige som ikke er permitterte. Dette kan tyde på at arbeidsgivere som har permitterte ansatte, ikke har hatt muligheter til å ta dem tilbake denne måneden, men at ordinære arbeidsledige likevel finner jobber, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Halvering siden april

Antall arbeidssøkere ble rekordhøyt etter nedstengingen i mars, og toppen ble nådd i midten av april. Nå er det 239.300 færre arbeidssøkere registrert hos Nav enn den gang, det vil si at tallet er halvert.

Men sammenlignet med tallene for desember i fjor er det en økning på 91.600.

Færre innen salg, flere innen bygg

Den siste måneden har antall helt ledige gått ned i de fleste yrkesgrupper. Størst nedgang er det innen butikk- og salgsarbeid, der det er 600 færre ledige enn i november. Deretter følger serviceyrker og ingeniør- og IKT-fag.

Størst økning er det innen bygg og anlegg, der 400 flere nå er registrert som helt ledige.

Ved utgangen av desember var andelen helt ledige av arbeidsstyrken høyest innen reiseliv og transport med 11,2 prosent, skriver Nav.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 6 timer siden Den problematiske Tautra-tunnelen
@Anne Mari SandshamnKanskje du skulle lese noe sannferdig, skrevet av fagfolk? https://www.rbnett.no/meninger/i/zrb7k9/romsdalsfjordtunnelen-blir-en-av-verdens-sikreste. Det er Møreaksen som gir mest vei for pengene. Med ...
@Anne Mari SandshamnEnda en god grunn for slike fergeavløsningsprosjekter, så risikerer vi ikke slike uhell.Frank Sve (Frp) er bekymret for fylkeskommunens økonomi ...
Anne Mari Sandshamn 9 timer siden Den problematiske Tautra-tunnelen
Dette er det beste og mest sannferdige innlegg jeg har lest så langt om MA. Gir enda mer grobunn til ...
Anne Mari Sandshamn 19 timer siden Kva er vitsen med gratis ferje, når ferja ikkje går?
@Terje SundsbøJaggu bra den er nede det meste av tiden, ellers kan det lett bli veldig mange ulykker, av bilister om ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Mulighetenes akse – Romsdalsaksen!
Å hevde at tunnelen under Tautra går i et aktivt jordskjelvområde faller på sin egen urimelighet. Se til Japan, der ...
Det er mange gode grunner for å bygge ut fergeavløsingsprosjekter, slik som Møreaksen. Bl.a. fordi fergebommer er nede mesteparten av ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte